Home > Word rechter of raadsheer > Rechter worden > Rechter worden – 2-6 jaar werkervaring
Als je de selectieprocedure met succes hebt afgerond, begin je als rechter in opleiding (RIO) met een opleidingstraject bij één van de gerechten en bij SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het OM. De inhoud en duur van de opleiding hangt af van je werkervaring, je eigen leerbehoefte en de behoefte van het gerecht. Hierna leggen we kort uit wat de opleiding inhoudt.
Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op de site van SSR. Daar vind je de opleidingsgids voor RIO’s.
Tijdens de startweek maak je kennis met de organisatie. Je leert onze missie, visie en kernwaarden kennen en start met het opbouwen van je netwerk. Daarnaast inventariseren we je kennis, talent en leerbehoeften om vervolgens te starten met het opstellen van jouw persoonlijke opleidingsplan (POP).
Ervaren rechters en onervaren rechters in opleiding komen bij elkaar in een stimulerende omgeving. Hier ontdek je jouw eigen leerstijl en werk je aan een persoonlijk opleidingsplan. Een deel hiervan doe je in het leerwerkteam en een deel bij jouw gerecht. In dit plan staat onder andere welke leerwerkomgeving jij nodig hebt, wat je nog moet leren, welke stages je moet lopen en welke leeractiviteiten je gaat volgen.
Tijdens je zelfevaluatie beantwoord je de belangrijkste vraag: past dit vak bij mij?
Tijdens je eerste leerwerkomgeving, die 6 tot 24 maanden kan duren, ga je aan de slag binnen je eigen gerecht, per rechtsgebied of thema. Hierin staat werken en leren op een werkplek centraal. Je houdt je bezig met vakinhoudelijke leeractiviteiten en loopt stages van 1 week tot maximaal 6 maanden. Stages loop je bij een appèlinstantie en een korte stage bij een internationaal instituut of gerecht in het buitenland. Strafrecht-rio’s lopen een lange OM-stage.
Daarnaast kom je gemiddeld 1 dag per week samen in leerwerkteams om ervaringen en kennis uit te wisselen. Elke drie maanden heb je een evaluatiegesprek.
De eerste beoordeling vindt plaats in de eerste leerwerkomgeving en altijd aan het einde van de opleiding. Je wordt beoordeeld op basis van het je toetsuitslagen, conceptvonnissen, leerwerkteamopdracht, feedbackverslagen, intervisieverslagen, et cetera.
Tijdens je tweede leerwerkomgeving, die ook 6 tot 24 maanden kan duren, ga wederom je aan de slag binnen je eigen gerecht om conceptuitspraken te schrijven, zittingen bij te wonen en verder uit te zoeken welke competenties jij verder moet ontwikkelen. Daarnaast ga je in een leerwerkomgeving werken aan jezelf. Tijdens je kernopleiding leer je een lerende professional te worden middels een Werkopdracht Maatschappelijke Oriëntatie. Je loopt uiteindelijk minimaal drie stages: een maatschappelijke stage, een stage bij een appèlinstantie en een korte stage bij een internationaal instituut of gerecht in het buitenland. Strafrecht-rio’s lopen een lange OM-stage.
Het is mogelijk om een derde leerwerkomgeving te starten als jouw opleiding langer dan 2 jaar en 3 maanden duurt.
Als je alle modules van de opleiding met goed gevolg hebt afgelegd, vindt de eindbeoordeling plaats op basis van de competenties die een beginnend rechter moet hebben. Is deze positief, dan word je op verzoek van de Rechtbank waar je gaat werken, door de Koning tot rechter benoemd. Na afronding van de opleiding blijf je in principe ten minste vier jaar werken voor het gerecht waar je bent opgeleid.
Gedurende de opleiding word je aangesteld als rechter-plaatsvervanger. Je wordt als zodanig beëdigd en doet onder begeleiding dan wel zelfstandig rechterlijk werk. Volgens de huidige afspraken verdien je een salaris dat kan variëren van minimaal € 3.164,76 tot maximaal € 4.931,43 bruto per maand. Het exacte bedrag hangt af van je ervaring en het opleidingsjaar waarin je je bevindt.
Om te solliciteren moet je beschikken over een diploma rechtsgeleerdheid volgens art. 5 wrra en art. 2 brra, de Nederlandse nationaliteit en voldoende werkerving, inclusief buitenervaring.
Bekijk alle onderdelen van de selectieprocedure als je besluit te solliciteren.
Plan een gesprek in met een van onze rechters of rechters (in opleiding) om jouw specifieke vragen te stellen over de opleiding of het rechterschap.
De selectieprocedure is erop gericht kandidaten te selecteren van wie wordt verwacht dat zij beschikken over de voor het rechterschap benodigde competenties c.q. dat zij beschikken over het leervermogen, instelling en persoonlijke eigenschappen op grond waarvan mag worden verwacht dat de opleiding met succes zal worden afgerond.
De selectieprocedure kent verschillende elementen die we behandelen.
Na de eindgesprekken geeft de LSR direct aan het gerecht door welke kandida(a)t(en) geschikt zijn bevonden.
Indien een landelijk geselecteerde kandidaat na de lokale selectie door twee gerechten was geselecteerd, wordt de kandidaat verzocht om binnen een week een keuze te maken voor één van de twee gerechten en deze keuze door te geven aan de LSR.
LSR verzorgt de communicatie van de eindbeslissing aan de kandidaten binnen twee weken na de eindgesprekken. De eindbeslissing kan als volgt luiden:
Een functie als rechter begint met een opleiding. Er zijn vier momenten per jaar waarop je kunt solliciteren. Hieronder zie je de momenten van 2024 en 2025.
Als je met enige regelmaat wilt werken als rechter, dan kun je rechter-plaatsvervanger worden. Daarvoor moet je minimaal zes jaar relevante juridische ervaring hebben, waarvan minstens twee jaar buiten de rechterlijke organisatie. Daarnaast moet je beschikken over aantoonbare maatschappelijke ervaring.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op de sollicitatie naar een opleiding tot rechter of raadsheer. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een rechter, oefenen voor de analytische test of het bezoeken van een zitting. Bekijk alle mogelijkheden.
Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.
Bekijk de samenstelling van de landelijke selectiecommissie (LSR).
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature-alert.