De Rechtspraak
werkt voor iedereen,
door juristen
Voor jou draait alles om die ene zaak. Samen met andere juristen beoordeel je een rechtszaak van alle kanten, kijk je naar elk detail en zie je niets over het hoofd. Haal jij de onderste steen boven?

Je bent een onmisbare schakel

Als gerechtsjurist/griffier ben je van a tot met z betrokken bij een zaak. In een team van collega-juristen bereid je de zitting voor met een grondige analyse. Hiermee neem je niet alleen veel werk uit handen van de rechter, je legt zo ook de basis voor een rechtvaardige uitspraak. Je bent dus een onmisbare schakel in de Rechtspraak.

Bij de Rechtspraak kun je volop rouleren tussen de verschillende rechtsgebieden of gerechten. Ook bieden we je loopbaanmogelijkheden aan in bijvoorbeeld het management of als opleider.

Ben je student, starter of (young) professional? Lees hieronder meer over jouw mogelijkheden.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen?

Ontdek de vacatures voor juristen.

Juridische duizendpoot

De dynamiek in je werk is groot. Het ene moment werk je aan een kleine privékwestie, in een volgende zaak draait het om miljoenen. In je werk kijk je verder dan alleen de wetboeken. Je spit digitale bronnen, naslagwerken en jurisprudentie door op relevante informatie. Je neemt deel aan de overleggen in de raadkamer, notuleert tijdens de zitting en schrijft conceptvonnissen. Je bent, kortom, een juridische duizendpoot.

Mensgerichte organisatie​

Het werk van jou en je collega’s is cruciaal voor de rechter. Dankzij jullie inzet kan de rechter de knoop doorhakken en het juiste oordeel vellen. Een goede samenwerking is dan ook cruciaal. Dat gebeurt in een informele, mensgerichte sfeer.

Je kunt direct na je opleiding solliciteren​

Heb je een hbo- of wo-diploma Nederlands Recht? Dan kun je direct solliciteren op een vacature voor gerechtsjurist/griffier. Je volgt een aantal aanvullende opleidingen bij het eigen gerecht en bij ons opleidingsinstituut SSR. Zo leer je bijvoorbeeld meer over onderzoek doen, vonnissen schrijven en de gang van zaken tijdens een (straf)proces. Studeer je Nederlands Recht? Tijdens je studie kun je al griffierwerk doen.

Je kunt bij de Rechtspraak ook een traineeprogramma volgen. In 24 maanden ontwikkel je je dan tot een breed inzetbare jurist. Bovendien werk je samen met andere trainees aan projecten die bijdragen aan een toekomstbestendige Rechtspraak.

Hoe wil jij bijdragen?

Ben jij klaar om het verschil te maken binnen de Rechtspraak en impact te maken in onze samenleving?

De keuze is aan jou​

Ben je na een tijdje toe aan een andere rol of baan? Binnen de Rechtspraak stap je makkelijk over naar een ander rechtsgebied of gerecht. We hebben locaties in het hele land. Je kunt je ook ontwikkelen tot leidinggevende. Of als jurist gaan werken bij een stafafdeling van onze organisatie, bijvoorbeeld personeel en organisatie.

Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures met de vacature-alert.

Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.