Benieuwd naar de vacatures voor rechters?

Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.

Zaken worden
met aandacht bekeken,
door raadsheren

Als men in hoger beroep gaat, komt die zaak terecht bij het gerechtshof. Als raadsheer in een gerechtshof krijg je daarom veel complexe zaken te zien. Heb jij minimaal 10 jaar werkervaring als jurist? Ontdek dan een functie als raadsheer.

Wat doet een raadsheer?

De raadsheer is een rechter die werkt bij hoger rechtsprekend college of een appèlcollege, zoals een gerechtshof of de Hoge Raad. Terwijl een rechter alle rechtszaken behandelt, houdt een raadsheer zich dus alleen bezig met zaken in hoger beroep.

Het is de taak van de raadsheer een oordeel te vellen over vaak complexe rechtszaken. Om dit goed te kunnen doen, heb je diepgaande kennis nodig van de wet en het rechtssysteem. Vandaar dat alleen juristen met veel kennis en ervaring in aanmerking komen voor de opleiding en de functie.

Ga in gesprek met een raadsheer en ontdek of deze functie bij jou past.

Ben je benieuwd naar wat een functie als raadsheer inhoudt? Of hoe de opleiding eruitziet? Dan nodigen we je uit om in gesprek te gaan met een van onze raadsheren. Zij beantwoorden graag je vragen zodat je een helder beeld krijgt van de opleiding, de functie en de impact van je rol al raadsheer. Zo ontdek je uit eerste hand of het raadsheerschap bij jou past.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Als raadsheer (m/v/x) bij een gerechtshof of bijzonder college kijk je opnieuw naar alle feiten van een al bij de rechtbank voorgekomen zaak. Daarom is het werk van een raadsheer net zo afwisselend als die van een rechter. Je werkt net als rechters veel samen met diverse collega’s om uiteindelijk alsnog tot een juist besluit te komen.

“Als ik een nieuw dossier toegewezen krijg, wil ik dat tot in de details doorgronden.”

Hoe word je raadsheer?

Wil je raadsheer worden? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Je hebt een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect, minstens tien jaar juridische werkervaring buiten de Rechtspraak (na je afstuderen) en je bezit de Nederlandse nationaliteit.

Als je daaraan voldoet kan je solliciteren voor een opleiding tot raadsheer. Deze duur 15 maanden tot 2 jaar. Tijdens je opleiding trek je samen met een ervaren raadsheren op en ga je aan de slag in het werkveld. Daarnaast ontwikkel je de vaardigheden en verbeter je de competenties die je nodig hebt, zoals je analytische vermogen, communicatievaardigheden en schrijfvaardigheden. De opleiding wordt op maat gemaakt voor jou, zodat je je optimaal kunt ontwikkelen en voorbereiden op jouw rol als raadsheer.

Vanaf 10 jaar werkervaring

Om raadsheer te worden kunnen dien je over minimaal 10 jaar juridische werkervaring na het afstuderen te beschikken. Indien je hierover beschikt kan je je aanmelden voor de opleiding tot raadsheer (RHIO). Deze opleiding duurt tussen de 15 maanden en 2 jaar.

Solliciteren kan op 4 momenten per jaar

In vier wervingsrondes per jaar worden de vacatures opengesteld voor de opleiding tot raadsheer. 

Houd rekening met het volgende:

  • Aanmelden kan per wervingsronde bij max. twee gerechten.
  • Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging van je sollicitatie.
  • Als je dossier niet compleet is, wordt je sollicitatie in beginsel niet in behandeling genomen.

De eindgesprekken bij de Landelijke Selectiecommissie Rechters vinden live plaats in Den Haag (locatie Raad voor de Rechtspraak).

Solliciteer tussen 18-12-2023 t/m 14-01-2024
Opleiding start op 01-07-2024
Solliciteer tussen 18-03-2024 t/m 14-05-2024
Opleiding start op 01-10-2024
Solliciteer tussen 01-07-2024 t/m 28-07-2024
Opleiding start op 01-01-2025
Solliciteer tussen 01-09-2024 t/m 29-09-2024
Opleiding start op 01-04-2025

Selectieprocedure

De selectieprocedure bestaat uit verschillende onderdelen. Het doel is kandidaten te selecteren van wie we verwachten dat zij beschikken over de juiste competenties voor het raadsheerschap en/of het leervermogen, de instelling en persoonlijke eigenschappen die je nodig hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Om zo goed mogelijk in te schatten of jij het in je hebt om raadsheer te worden, gaan we uitgebreid met je in gesprek en toetsen we je op verschillende gebieden.

Bereid je voor

Voor veel van de onderdelen tijdens de selectieprocedure kan je je goed voorbereiden. Om je op weg te helpen hebben we deze voor je samengevat.

Meld je aan voor de vacature-alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature-alert.

Benieuwd naar de vacatures voor raadsheren?

Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.