De Rechtspraak als werkgever
De Rechtspraak is een unieke werkgever, en niet alleen vanwege de impact van ons werk op de maatschappij.

De Rechtspraak werkt
voor
iedereen,
door jou

Bij de Rechtspraak vind je betekenisvol werk dat weinig andere werkgevers je kunnen bieden: de kans om bij te dragen aan rechtvaardigheid in onze samenleving. Voor iedereen. Precies dát maakt het werk en onze mensen uniek. Bij de Rechtspraak zet jij je in voor eerlijke kansen en gelijke rechten. Hoe groot of klein een zaak ook is. Dat zijn niet alleen rechters, maar iedereen speelt een rol in een transparant en eerlijk proces. Of je nu een bode bent of een IT-specialist, iedereen heeft een rol in ons transparante en eerlijke systeem.

Video afspelen

Benieuwd hoe een rechtszaak eraan toegaat?

Met 12.000 collega’s is de Rechtspraak een van de grotere werkgevers in Nederland. Toch hebben de meeste mensen een beperkt beeld van wat en wie er nodig zijn voor een goed functionerende rechtspraak. Ben je nieuwsgierig hoe het is om bij de Rechtspraak te werken? Overweeg eens om een zitten bij te wonen. 

Een unieke werkomgeving

Afwisselend werk en veel samenwerken in een moderne omgeving. Zo kun je de werken bij de Rechtspraak omschrijven.

Waar wij voor staan

Bij de Rechtspraak dragen wij zorg voor rechtvaardigheid voor iedereen. Juist daarom vind je bij de Rechtspraak dezelfde diversiteit en inclusiviteit. Unieke individuen met diverse afkomsten, achtergronden, geloofsovertuigingen en culturen, verbonden door dezelfde waarden. Integere mensen die ieder een onmisbare rol spelen in het doel dat we samen najagen: een eerlijke en transparante rechtspraak.

Wat wij je bieden

Geen enkel dossier is hetzelfde; elk vraagt om een unieke benadering. We bedienen een breed scala aan mensen, van particulieren tot het bedrijfsleven, van buurtverenigingen tot activistische groeperingen. Onze expertise strekt zich uit over alle rechtsgebieden, of het nu gaat om strafrecht, familierecht, erfrecht, civiel recht of bestuursrecht. Deze diversiteit daagt ons voortdurend uit en biedt ons de kans om te groeien en te leren. Het maakt werken bij de Rechtspraak niet alleen stimulerend, maar ook een waardevolle bron van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Collega's aan het woord

Hoor van onze mensen waarom ze werken bij de Rechtspraak, wat ze trots maakt en hoe zij bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. Lees de verhalen van softwarearchitecten, gerechtsjuristen en andere specialisten.

Werken op een locatie in de buurt?

Werken bij de Rechtspraak kan op verschillende locaties door heel Nederland. Er zijn elf rechtbanken en vier gerechtshoven. Daarnaast zijn er twee rechterlijke colleges: het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de Centrale Raad van Beroep. In Den Haag is de Raad voor de rechtspraak gevestigd.