Start als trainee bij de Rechtspraak

Rond jij dit jaar je juridische masterstudie af, of ben je in de afgelopen twee jaar afgestudeerd? Meld je dan aan voor het traineeprogramma bij de Rechtspraak en ontwikkel jezelf tot een kundige en veelzijdige juridische professional.

Rond jij dit jaar je juridische masterstudie af, of ben je in de afgelopen twee jaar afgestudeerd? Meld je dan aan voor het traineeprogramma bij de Rechtspraak en ontwikkel jezelf tot een kundige en veelzijdige juridische professional.

Ontwikkel je als een veelzijdige juridisch professional

Wil je kennismaken met verschillende rechtsgebieden en jezelf ontwikkelen tot een kundige en veelzijdige juridisch professional met een waardevol netwerk? En dat bij een werkgever waar je maatschappelijke impact hebt? Met het Traineeprogramma Rechtspraak ben jij in staat complexe juridische vraagstukken te doorgronden, je kunt goed schrijven, projectmatig werken en hebt jezelf ontwikkeld tot een kundige en veelzijdige jurist met een breed netwerk.

Meld je aan

Er zijn 30 plekken voor trainees beschikbaar. Wees er dus snel bij. 

Direct aan de slag in verschillende rechtsgebieden

Tijdens het tweejarig Traineeprogramma Rechtspraak ga je aan de slag als juridisch professional bij een van de elf rechtbanken of vier gerechtshoven. Je doet ervaring op in verschillende rechtsgebieden (strafrecht en civiel- of bestuursrecht) binnen het gerecht waar je komt te werken. Je schrijft bijvoorbeeld mee aan conceptvonnissen en helpt zaken voor te bereiden. Je maakt kennis met partners binnen én buiten de Rechtspraak en bouwt een waardevol netwerk op.  

Een persoonlijk programma ingericht op jouw ontwikkeling

Daarnaast werk je aan je eigen competenties met hulp van professionals uit het vak. Je neemt deel aan een uniek programma helemaal gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je komt in aanraking met complexe vraagstukken en bijvoorbeeld projectmatig werken, en volgt een variëteit aan cursussen en trainingen. Kortom: een veelzijdig programma om jezelf breed te ontwikkelen; de kickstart van jouw carrière als juridisch professional.

Voordelen

 • Een programma waarin jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal staat.
 • Werk dat maatschappelijk relevant is; wat je doet, doet ertoe. Bij bovendien een unieke werkgever.
 • Een mooie combinatie van ‘learning on the job’ en leeractiviteiten.
 • Werkervaring opdoen in verschillende rechtsgebieden.
 • Begeleiding door ervaren juristen en een eigen mentor.
 • Samenwerken met mede-trainees bij de andere gerechten.
 • De kans om de Rechtspraak en onze ketenpartners te leren kennen.
 • Een waardevol netwerk opbouwen aan het begin van je carrière; binnen en buiten de Rechtspraak.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een salaris van € 3.484,93 bruto per maand op basis van 36 uur per week.
 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 25 maanden, voor minimaal 32 uur per week.
 • Verlof van 144 uur + 64 Individuele Keuze Budget (IKB)-uren.
 • IKB-budget van 16,50% van je salaris. Hier zit vakantiegeld en het 13e maandsalaris in.
 • Vergoeding woon-werkverkeer.
 • De mogelijkheid om thuis te werken.
 • Je valt onder de CAO Rijk. Hierdoor kun je ook gebruik maken van het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit budget kun je bijvoorbeeld gebruiken voor extra verlofuren, voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer of voor het fiscaal voordelig afbetalen van je studieschuld.

Het Traineeprogramma Rechtspraak

Jaar 1

Het traineeprogramma start met een introductie bij het gezamenlijke opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie: SSR (Studiecentrum Rechtspleging). Daar leer je ons, andere trainees en je begeleiders kennen. Je maakt een start met je eigen persoonlijk ontwikkeltraject, volgt inhoudelijke cursussen en neemt deel aan werkbezoeken. Na de introductie ga je als gerechtsjurist aan de slag binnen een rechtbank of gerechtshof. Onder begeleiding van een ervaren jurist werk je binnen een van de teams strafrecht. Je ondersteunt de rechter bij de voorbereiding van zaken, maakt aantekeningen tijdens zittingen en schrijft conceptvonnissen.

Jaar 2

In het tweede jaar bepaal je jouw eigen route. Ga jij voor bestuursrecht en verdiep jij je bijvoorbeeld in belastingrecht, omgevingsrecht of vreemdelingenrecht? Of heeft civiel recht jouw voorkeur en ontwikkel jij jouw kennis in bijvoorbeeld handelsrecht, kantonrecht, of familie- en jeugdrecht. Je analyseert juridische vraagstukken en leert deze door logisch redeneren op te lossen. Je ontwikkelt je tot een volwaardig gesprekspartner voor de rechter. Ook in het tweede jaar volg je diverse trainingen en cursussen.

Is dit iets voor jou?

Om te beoordelen of het traineeprogramma iets voor jou is, hebben we hieronder een aantal overwegingen voor je opgesomd.

Je bent maatschappelijk betrokken

Je vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving en anderen te helpen. Je bent nieuwsgierig, leergierig en staat open voor afwijkende meningen.

Je bent omgevingsgericht en kunt goed samenwerken

Een externe blik is nodig om de rechtzoekende en de samenleving zo goed mogelijk van dienst te zijn. Je kunt je verplaatsen in anderen, maakt makkelijk contact en bent tactvol. Je kent jezelf goed, kan omgaan met kritiek en laat je waar nodig bijsturen.

Je bent resultaatgericht en enthousiast

Je wilt een bijdrage leveren aan een oplossing waar partijen echt iets aan hebben. Je bent enthousiast en gemotiveerd om bij te dragen aan tijdige en effectieve rechtspraak. Daarbij horen ook initiatief nemen, lef hebben en deadlines halen.

Je bent analytisch

Je komt snel tot de kern, legt de juiste verbanden en houdt bij jouw analyse rekening met verschillende invalshoeken.

Je kunt goed communiceren

Een goede uitdrukkingsvaardigheid (mondeling en schriftelijk) is nodig om zaken helder te verwoorden in contacten met partijen en om uitspraken te schrijven die begrijpelijk zijn voor de rechtzoekende of de verdachte.

Je bent breed inzetbaar en flexibel

Je kunt schakelen tussen verschillende rechtsgebieden en taken. Stuit je op weerstand of onverwachte omstandigheden, dan kun je overschakelen op een andere aanpak. Je bent bereid om je eigen opvattingen bij te stellen op basis van nieuwe inzichten.

Solliciteren en selectieprocedure

Wat leuk dat je wilt solliciteren voor het Traineeprogramma Rechtspraak! We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe het sollicitatieproces eruitziet. We vertellen je hier graag wat meer over.

Stap 1: Sollicitatieformulier

Je sollicitatie begint eenvoudig, je hoeft geen cv of motivatiebrief toe te voegen. We leren je in de rest van het selectieproces namelijk graag persoonlijk beter kennen. Solliciteren kan tot en met 11 augustus.

Stap 2: Online assessment

Blijkt uit je sollicitatie dat je voldoet aan de eisen die zijn opgenomen in de vacature? Dan nodigen we je na 11 augustus graag uit voor stap 2: het online assessment. Je kunt dat in je eigen tijd maken en het duurt ongeveer 2,5 uur.

Direct na het afronden van het online assessment ontvang je een online-assessmentrapport. Dit rapport geeft je inzicht in de mate van de match met de functie van trainee én geeft je concrete ontwikkeltips en richting om je verder te ontwikkelen. Zo heb je meteen een rapport in handen dat je kunt gebruiken voor je verdere ontwikkeling, of dat nu bij ons is, of ergens anders.

Stap 3: Videopitch​

Nu is het moment aangebroken waarop we je persoonlijk gaan leren kennen. Je hebt bij je sollicitatie geen motivatiebrief aan hoeven leveren. We horen namelijk graag persoonlijk van je waarom je graag aan de slag wilt als trainee bij de Rechtspraak en wat je van ons verwacht. Je ontvangt vooraf een uitnodiging van ons met daarin meer uitleg en een aantal vragen.

Stap 4: Selectiedag​

Heb je de voorgaande stappen succesvol doorlopen? Dan nodigen we je uit om deel te nemen aan de selectiedag. De selectiedag bestaat uit een aantal interactieve en individuele onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een rollenspel, een groepsopdracht en een persoonlijk interview. Maar er is ook tijd voor een inspirerende workshop en om in gesprek te gaan met medewerkers van de Rechtspraak. We maken er vooral een leuke dag van met elkaar! De selectiedag vindt plaats in de regio Utrecht, in de tweede of derde week van september.

Stap 5: Arbeidsvoorwaarden en contract​

Na de selectiedag hoor je van ons of je geselecteerd bent als trainee voor ons traineeprogramma. We plannen dan graag een moment met je in om je meer te vertellen over de arbeidsvoorwaarden en om je contract te ondertekenen.

Meld je aan voor het Traineeprogramma Rechtspraak

Elk jaar hebben we 30 plekken voor trainees. Wees er dus snel bij.

Vragen?

Heb je vragen over het Traineeprogramma Rechtspraak? Bekijk de pagina met veelgestelde vragen.

Meld je aan voor de vacature-alert

Wordt op de hoogte gehouden als er nieuwe vacatures online komen en ontvang een reminder wanneer de sollicitatie-periode van start gaat.

Direct solliciteren?

Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.