Vacature Rechtspraak

Juridisch adviseur, team Kanton (Leiden/Gouda)

Houd jij van juridische puzzels? Bij de rechtbank Den Haag bieden we mooie kansen voor een JURIDISCH ADVISEUR die het verschil wil maken voor de rechtzoekende.
Rechtbank Den Haag. Locatie Gouda | Oosthaven 25
Rechtbank Den Haag: locatie Leiden | Witte Singel 1

WO
36 uur | 32 tot en met 36 uur
Tijdelijk, met uitzicht op een vast contract
€ 4.024,11 – € 6.110,94

Wil jij impactvol werk doen dat rechtdoet aan jouw gevoel voor rechtvaardigheid? Ga jij voor een zorgvuldige rechtsgang en een goed onderbouwde afweging van ieders belangen? Als juridisch adviseur bij de rechtbank Den Haag (locaties Leiden/Gouda) stel je alles in het werk, zodat onze rechters de juiste uitspraak kunnen doen.

Wat ga je doen?

Het zwaartepunt van de functie ligt bij beleidsmatige taken. Je stuurt (inhoudelijk) de afhandeling van de verstekken door collega’s aan en coördineert de ambtshalve toetsing van consumentenrechten. Dit doe je  in nauwe samenwerking met de verstekkenrechters.  

Collega’s in het team zien jou als aanspreekpunt en klankbord. Je levert een bijdrage aan het juridisch beleid en doet voorstellen voor juridische kwaliteitsbevordering en bevordering van de rechtseenheid. Hiertoe volg je relevante wetswijzigingen en interessante ontwikkelingen in de rechtspraak en je informeert het team daarover. Je neemt deel en/of organiseert kennisgroepen, landelijke werkverbanden en scholings- en jurisprudentiebijeenkomsten. Je zorgt voor de harmonisatie van de werkprocessen en de bouwstenen/modellen die we als team gebruiken. Dit kun je bondig en begrijpelijk schrijven. Je bent intensief betrokken bij de begeleiding en opleiding van (nieuwe) collega’s. Hiermee draag je bij aan de verdere ontwikkeling van kennis in het team. 

Je biedt zeer uitgebreide en efficiënte juridische ondersteuning aan de kantonrechters in de zwaarste zaken. Je bewerkt zaken, analyseert het juridische vraagstuk, bereidt het proces voor en overlegt met de voorzitter. Tijdens de zitting treed je op als griffier. Je bent sparringpartner voor de rechters en je schrijft zelfstandig concept-vonnissen. Dit doe je zo snel en efficiënt mogelijk, zonder af te doen aan kwaliteit. Het mag duidelijk zijn dat jouw inbreng van onschatbare waarde is voor een goede gang van zaken in het rechtsproces.

Een bijzondere baan omdat:

  • je het verschil kunt maken in het leven van rechtzoekenden;
  • je nauw samenwerkt met rechters die jouw mening en input waarderen;
  • je rechtszaken van dichtbij meemaakt en alle facetten kent;
  • je de maatschappij van al zijn kanten leert kennen;
  • je bijdraagt aan evenwichtigheid in de rechtspraak;
  • jouw werk onmisbaar is voor een rechtvaardige samenleving.

Pluspunten van deze functie

Contract: een jaarcontract voor 32 tot 36 uur per week, met uitzicht op een vast dienstverband.

Salaris: je komt terecht in salarisschaal schaal 11 (minimaal € 4.024,11 en maximaal € 6.110,94 bruto) op basis van 36 uur per week. Inschaling vindt plaats op basis van je werkervaring.

Pensioen: je bouwt pensioen op bij het ABP, een van de grotere pensioenfondsen van Nederland.

Vakantiedagen: 144 vakantie-uren en 64 IKB-uren (bij 36 uur).

Thuiswerken: maximaal 40% van de werktijd in overleg met directe collega’s

Keuzebudget: 16,5% van je jaarsalaris om je eigen arbeidsvoorwaarden samen te stellen of om je studieschuld af te lossen. Gebruik je budget bijvoorbeeld om een extraatje uit te betalen op tijdstippen die je zelf wilt, extra verlofuren te kopen, voor een bijdrage aan je fitness-abonnement of voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer.

Vergoedingen: voor het inrichten van je thuiswerkplek en/of het verduurzamen van je woning.

Woon-werkvergoeding: wij stimuleren reizen met het openbaar vervoer, je krijgt van ons een ov-chipkaart voor woon-werkverkeer.

Wij volgen de CAO Rijk. Bekijk hier alle voorwaarden.

Collega aan het woord

Sandy, juridisch adviseur
“In deze functie word ik elke dag opnieuw uitgedaagd. Ik heb plezier in het uitzoeken van complexe juridische materie en vind het leuk om anderen zo goed mogelijk op weg te helpen. Daarnaast vind ik de afwisseling tussen de zittingen en het adviseerwerk leuk. En ook niet onbelangrijk: mijn werk doe ik met veel gezellige collega’s.”

Wat we van jou verwachten

Je bent een veelzijdige professional en gezaghebbend op jouw rechtsgebied. Met gemak neem je een voortrekkersrol in het oppakken van zaken en je leidt een rechtszaak van begin tot eind in goede banen.

Heb jij :                               

  • een afgeronde wo-opleiding Nederlands recht, afstudeerrichting civiel recht;
  • 3 tot 5 jaar werkervaring als juridisch medewerker, advocaat of een vergelijkbare functie;
  • bij voorkeur ervaring op het gebied van algemene voorwaarden, consumenten-, arbeids- en huurrecht;
  • aantoonbare en ruime ervaring met het schrijven van uitspraken, juridische notities of processtukken;
  • inzicht in wat er in de samenleving en in de organisatie speelt;
  • een groot empathisch vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel;
  • een actieve houding (eigen initiatief!);
  • een sterk ontwikkeld denkvermogen (ook kritisch);
  • een hoge mate van nauwkeurigheid en een lange aandachtspanne.

Kun jij:

  • omgaan met onverwachte zaken en deadlines;
  • prioriteiten stellen en het resultaat in het oog houden;
  • goed inschatten wanneer je de diepte in moet gaan en aanvoelen wanneer pragmatisch handelen nodig is;
  • jouw juridische kennis op praktische wijze toepassen;
  • analytisch denken en logisch redeneren;
  • duidelijk en foutloos Nederlands schrijven;
  • collega’s motiveren en inspireren.

Waar kom je te werken?

Rechtbank Den Haag

Bij rechtbank Den Haag werken ruim 1000 bevlogen, trotse en betrokken professionals. Zowel binnen als buiten de zittingszaal zetten we ons allemaal in voor een rechtvaardige samenleving. Onze kernwaarde integriteit is verweven in het DNA van al onze medewerkers. We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt, zich thuis voelt, plezier heeft in het werk en zichzelf kan zijn in een informele werksfeer.

Team Kanton Den Haag bestaat uit drie kantonlocaties: Den Haag, Leiden en Gouda. Het team kent twee verschillende werkterreinen: civiele zaken (dagvaardingen, verzoekschriften en kort gedingen) en extrajudiciële zaken (curatele, bewind en mentorschap). De medewerkers werken verspreid over drie verschillende locaties: Den Haag, Leiden en Gouda. Als juridisch adviseur ben je werkzaam voor het gehele team maar hoofdzakelijk binnen de locaties Leiden en Gouda.
 

Solliciteren bij de Rechtspraak

De sollicitatieprocedure bij de Rechtspraak loopt via onderstaande stappen. Zo komen we zo veel mogelijk over jou te weten en laten we jou kennismaken met ons.

  1. Sollicitatie
    Solliciteren is mogelijk tot en met 10 november 2024 via onderstaande button. Je brief richt je aan de heer mr. J.C. Sluymer, teamvoorzitter. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de functie-eisen.
  2. Voorselectie
    Vacatures stellen we intern én extern open. Interne sollicitanten (Rijksbreed) hebben voorrang en behandelen we eerst. Mocht je een kandidaat zijn met een voorkeurspositie, stuur dan de documenten mee.
  3. In gesprek
    De sollicitatiegesprekken vinden plaats op een nog nader te bepalen datum in Leiden. Je ontvangt een uitnodiging per e-mail, controleer hiervoor ook je SPAM-box.
  4. Schrijftest: behandeling casus
    Na afloop van het gesprek werk je een casus uit. De uitkomst bepaalt het vervolg.

Contact

Meer informatie over de functie?

De functie van juridisch adviseur valt onder het functiegebouwrijk profiel: commissiesecretaris schaal 11.

Bel of mail naar Gunnar van Putten, hoofd juridische ondersteuning. G.van.putten@rechtspraak.nl of 06 27 29 34 49

Meer informatie over het sollicitatieproces?

Mail naar wervingenselectie.rb.denhaag@rechtspraak.nl, Team P&O.Wij nemen geen sollicitaties in behandeling via de mail.

Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen. Doorplaatsing en/of overname van deze vacature is niet toegestaan. De Rechtspraak besteedt nadrukkelijk aandacht aan divers en veelzijdig samengestelde teams.

Solliciteer direct

Benieuwd of deze vacature bij jou past?

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe vacatures?

Meld je aan voor de vacature-alert en ontvang de nieuwste vacatures via e-mail.

Solliciteer direct

Deel deze vacature

Benieuwd of een vacature bij jou past?

Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures

Meld je aan voor de vacature-alert en ontvang de nieuwste vacatures via e-mail.

 Rechtbank Den Haag