Rechtbank Overijssel zoekt voor het team Strafrecht een: Rechter-Commissaris (R-C)

Functienaam: Rechter-Commissaris (R-C)

Team en locatie: Team Strafrecht rechtbank Overijssel, locatie Zwolle en Almelo

Aantal uren per week: 36

Schaal: salariscategorie 9

Binnen het kabinet R-C van de rechtbank Overijssel hebben we ruimte voor nieuwe rechter-commissarissen. Het kabinet R-C is gevestigd op beide locaties van de rechtbank Overijssel en het heeft de voorkeur dat RC’s op beide locaties werkzaam zijn. Rechters, werkzaam bij een ander gerecht, worden van harte uitgenodigd te solliciteren, ook rechters die werkzaam zijn in een ander rechtsgebied en belangstelling hebben worden hiervoor uitgenodigd.

De rechtbank Overijssel onderscheidt zich als een van de vier concentratierechtbanken die zaken van het Landelijk Parket en Functioneel Parket behandelt.

Kennis en kwaliteiten

Je bent rechter of senior-rechter en hebt een aantal jaren ervaring als rechter. Affiniteit met het strafrecht en aantoonbare kennis van strafrechtelijke onderzoeksmethoden is een pré. Ook affiniteit met fraudezaken wordt op prijs gesteld.

Als rechter-commissaris werk je nauw samen met je collega’s van het kabinet R-C, zowel in Zwolle als in Almelo. Daarnaast heb je geregeld overleg met officieren van justitie en de advocatuur en heb je een goed gevoel voor de onderliggende verhoudingen en belangen. Tevens zorg je voor de logistieke afstemming met (andere) ketenpartners zoals: Reclassering, NFI, Raad voor de Kinderbescherming, NIFP en politie. Je bent een teamspeler en voelt je verantwoordelijk voor de sfeer.

Je bezit het vermogen om een zaak in korte tijd te bestuderen, om tijdens de voorgeleiding snel risico’s te kunnen inschatten en te kunnen preluderen op een mogelijk besluit van een zittingsrechter. Je bent flexibel, zowel in werktijden als in dagindeling, en hebt lef. Tevens ben je besluitvaardig en kun je goed luisteren en je werk organiseren. Je bent sterk resultaatgerichtheid en bezit de vaardigheid het belang hiervan te benadrukken, anderen hierop aan te spreken en te stimuleren en condities te creëren om resultaten te halen.

Bijzonderheden
Gezien het bijzondere spanningsveld waarin de rechter-commissaris opereert, zul je circa 4 jaar in het kabinet RC werkzaam zijn. Het op ongebruikelijke tijdstippen werken komt regelmatig voor. Je hebt eenmaal in zes of zeven weken piket in het gehele arrondissement en bent dan buiten kantooruren beschikbaar voor spoeddoorzoekingen en het afgeven van spoedtaps. Ook worden er doorzoekingen gepland buiten kantooruren en buiten de piketten door heel Nederland.

Na afloop van de periode in het kabinet RC zal de rechter rouleren naar een werkplek buiten het kabinet en indien gewenst binnen een ander team binnen de rechtbank.

Reageren?
Voor meer informatie over de functie kun je je wenden tot Esther Bos of Sabine Timmermans, teamvoorzitters strafrecht rechtbank Overijssel, tel. 06-31941856. Solliciteren kan onder vermelding van ‘rechter-commissaris’, via mail adres: P&O Werving & Selectie Rechtbank Overijssel (mailadres: PenO.werving_selectie.rb-ove@rechtspraak.nl).