Iedereen kan altijd fijn aan de slag, door Sarah
"Als medewerker Personeelsbeheer ben ik samen met drie andere collega’s verantwoordelijk voor de personeelsadministratie. Zo voer ik alle administratieve en organisatorische taken uit rondom de werving & selectie van nieuwe medewerkers. Maar dat is eigenlijk een klein onderdeel van het werk."

Sarah - medewerker Personeelsbeheer

Soms voel je al snel dat je ergens op je plek zit. Net als Sarah, die tijdens haar hr-stage bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant meteen wist: dit is een bijzondere werkgever. Vanwege de persoonlijke aandacht voor elkaar, maar ook door het maatschappelijk belang dat iedereen nastreeft. Daarom bleef ze na afronding van haar studie HRM. Intussen zet ze zich als medewerker Personeelsbeheer al vier jaar in voor haar collega’s binnen de Rechtspraak, van IT’ers tot juristen.

‘Op tv zag ik weleens een rechtszaak. En via via hoorde ik wel eens wat over een zitting. Maar hoe de wereld van de Rechtspraak er van binnen uitziet? Vóór m’n stage had ik geen idee’, vertelt Sarah. ‘Het eerste wat me opviel was de informele sfeer op mijn afdeling. Mijn collega’s en ik hebben een goede band met elkaar. Ze zijn ontzettend behulpzaam. Als ik hulp nodig heb of het even niet weet, is iedereen bereid me te helpen. Dat maakt het een fijn en hecht team. Tegelijkertijd is ons team onderdeel van een vrij grote rechtbank. We werken hier met 750 mensen, verdeeld over de rechtbank in Breda en Middelburg. Daardoor komen er veel verschillende hr-vragen binnen, wat mijn werk ontzettend leuk en veelzijdig maakt.

"Wij zijn dé vraagbaak voor alle rechtbankcollega’s. Dat betekent dat ik meestal met meerdere verzoeken tegelijk bezig ben, bijvoorbeeld iemand die een opleiding wil volgen of zwangerschapsverlof aanvraagt."

Vraagbaak voor collega’s

‘Samen met drie andere collega’s ben ik verantwoordelijk voor de personeelsadministratie. Zo voer ik alle administratieve en organisatorische taken uit rondom de werving & selectie van nieuwe medewerkers. Maar dat is eigenlijk een klein onderdeel van het werk. Het is hier vaak behoorlijk multitasken. Wij zijn dé vraagbaak voor alle rechtbankcollega’s. Dat betekent dat ik meestal met meerdere verzoeken tegelijk bezig ben, bijvoorbeeld iemand die een opleiding wil volgen of zwangerschapsverlof aanvraagt. Laatst belde een collega op die net een huis had gekocht en met spoed een aanvullende werkgeversverklaring nodig had. Die hielp ik snel uit de brand, zodat ze verder kon. Ik word erg blij van de dienstverlenende kant van deze functie, ik help anderen graag.’

"Ons team speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van een goed werkend rechtssysteem; dat geeft mijn eigen werk extra betekenis."

Werk dat ertoe doet

‘Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Iets wat lang niet bij iedere baan vanzelfsprekend is. Met vrienden heb ik het weleens over de vraag: wat voeg je met je werk toe aan de wereld? Dan hoor je soms dat ze het gevoel hebben dat ze alleen maar de zakken van hun baas vullen. Interessant, dacht ik. Dat gevoel ken ik helemaal niet. Ik doe mijn werk voor de maatschappij, niet voor een baas. Ons team speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van een goed werkend rechtssysteem. Dat geeft mijn eigen werk extra betekenis.’

"Ik doe mijn werk voor de maatschappij, niet voor een baas."

Zaken gedaan krijgen

‘Ik doe vaak nét wat meer moeite om te zorgen dat iets lukt. Net als de rest van mijn team. We zijn allemaal proactief ingesteld en denken graag met collega’s mee. Het gebeurt regelmatig dat nieuwe medewerkers op korte termijn beginnen aan hun nieuwe baan. Wij zorgen ervoor dat dit ook daadwerkelijk lukt. Ik bel dan meteen even met de nieuwe collega om hem of haar uit te nodigen op kantoor om alles gereed te maken, zodat die zijn salaris op tijd ontvangt. Dit soort extra stapjes zetten vind ik leuk om te doen.’

Studeren en doorgroeien

‘De afgelopen twee jaar volgde ik een hbo-deeltijdopleiding Human Resource Management. Eén dag per week ruilde ik de rechtbank in voor de collegebank. Inmiddels heb ik mijn diploma op zak. Van mijn leidinggevende kreeg ik volop de ruimte om te studeren tijdens mijn werk. Als ik een tentamen had onder werktijd, kon ik altijd verlof opnemen. Ook m’n teamleden motiveerden me om verder te studeren. Er is hier veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, dat vind ik erg fijn. De komende tijd hoop ik door te groeien naar een rol als hr-adviseur binnen de Rechtspraak.

Vind jij het leuk om je collega's te helpen? En wil je graag werk met betekenis?
Ontdek wat jij kunt bijdragen binnen het hr-team bij de Rechtspraak.
Benieuwd naar vacatures?

Lees andere verhalen

Collega’s zitten lekker in hun vel, door Jacob

"Als P&O-adviseur denk ik samen met mijn team na over het welzijn en de ontwikkeling van collega’s, van beveiligers tot rechters. Want als medewerkers lekker in hun vel zitten, functioneert de Rechtspraak beter – en daar heeft de hele samenleving baat bij."