Een fijne werksfeer en werkverdeling, door Ralph
"Mijn taak als teamvoorzitter administratie strafrecht is het ondersteunen van mijn team en faciliteren waar nodig, zodat zij met plezier naar hun werk gaan en goed hun werk kunnen doen."

Ralph - teamvoorzitter administratie strafrecht

"Ik ben eigenlijk per toeval bij de Rechtspraak terechtgekomen." Ralph is sinds 2006 werkzaam bij de Rechtspraak. De start van zijn loopbaan begon als administratief medewerker op de strafgriffie, de afdeling die alle administratie behandelt voor de strafzaken. Inmiddels is hij van deze afdeling teamvoorzitter.

“Voorheen was ik werkzaam bij een bank en ik zocht een nieuwe uitdaging. Er zijn mensen die hun toekomst helemaal uit hebben gestippeld. En ik ben niet zo iemand. Mijn motto is dan ook: Just go with the flow. Er was een vacature bij het gerechtshof en ik zocht wat anders. Eenmaal begonnen voelde ik gelijk dat ik hier thuishoor. Het is een heel bijzondere organisatie met betekenisvol werk en heel fijne collega’s.”

“Mijn taak als teamvoorzitter is het ondersteunen van mijn team en faciliteren waar nodig, zodat zij met plezier naar hun werk gaan en goed hun werk kunnen doen.”

Aanspreekpunt voor advocaat, verdachte en slachtoffer

“Mijn taak als teamvoorzitter is het ondersteunen van mijn team en faciliteren waar nodig, zodat zij met plezier naar hun werk gaan en goed hun werk kunnen doen. Mijn team verzorgt de organisatorische- en logistieke ondersteuning van alle zittingen voor strafzaken. Zij zorgen dat dossiers op tijd worden verstuurd naar bijvoorbeeld advocaten, rechtzoekenden of de advocaat-generaal zodat iedereen op de hoogte is van een zitting. Ook is administratie het centrale aanspreekpunt bij inkomende (telefonische) vragen.”

“Hoe ziet de strafgriffie eruit? De afdeling bestaat uit verschillende subafdelingen. De intake is waar de zittingen binnenkomen. De verkeerstoren is een samenwerkingsverband met het OM,  zodat zittingen zo efficiënt mogelijk worden gepland. De collega’s van het kabinet raadsheercommissaris plannen verhoren van getuigen buiten de zitting om. Dan hebben we nog de scan- en reproploeg. De naam zegt het al; zij scannen of kopiëren onder meer dossiers. En natuurlijk de zittingondersteuners. Deze collega’s zijn gekoppeld aan een zitting, zodat iedereen die betrokken is bij de zitting een vast aanspreekpunt heeft op de administratie. Zij hebben veel contact met de gerechtsjuristen en raadsheren, maar zijn ook het aanspreekpunt voor een advocaat, een verdachte of een slachtoffer.”

"Als het in je DNA zit dat je niet tegen onrecht kan, is het zeker de moeite waard om te kijken of werken bij de Rechtspraak wat voor jou is."

Extra aandacht voor welzijn

We besteden daarom extra aandacht aan het welzijn van ons team. In functioneringsgesprekken moedig ik mijn team aan om dit soort dingen goed te bespreken. Of het nu met collega’s is, met mij of met iemand van bedrijfsmaatschappelijk werk. Je kan het tenslotte maar in bepaalde mate thuis bespreken, vanwege de vertrouwelijkheid van de zaken. Dus je moet het toch wel op je werk zoeken om het kwijt te kunnen. Daarom houden we elkaar goed in de gaten. We passen op elkaar.”

“Wanneer er een kans zich voordoet, moedigen je collega’s je aan om die kans te grijpen. De Rechtspraak steunt en biedt de ruimte om in je nieuwe rol te groeien.”

Support in het grijpen van carrièrekansen

“De verschillende kansen die ik heb gekregen, zijn belangrijke redenen dat ik nog steeds bij de Rechtspraak werk. Ik denk niet dat ik 16 jaar lang op de griffie was blijven zitten. Toen de uitdaging was ontstaan van teamvoorzitter, twijfelde ik omdat ik hierin geen ervaring had. Ik besloot in het diepe te springen. En dat is wat ik mooi vind aan onze bedrijfscultuur. Wanneer er een kans zich voordoet, moedigen je collega’s je aan om die kans te grijpen. De Rechtspraak steunt en biedt de ruimte om in je nieuwe rol te groeien. Iedereen mag kritisch zijn als je dingen niet goed doet, maar fouten maken hoort er ook bij als je wilt groeien. Het is fijn om die ruimte te voelen. Je zit veel relaxter in je rol en je durft dan meer. Daarmee kom je verder.”

Een platte organisatie

Voordat ik bij de Rechtspraak ging werken, had ik het beeld van een stoffige organisatie. Ik kom uit de stad Leeuwarden en op het plein staat het Paleis van Justitie; een heel statig gebouw. Ik dacht ‘daar lopen alleen maar statige mensen rond, er heerst hiërarchie en er hangt een bepaalde sfeer’. Gelukkig is dat in praktijk heel anders! Hier is echt iedereen gelijk. Het is een hele platte organisatie, dat werkt heel fijn.”

Een DNA tegen onrecht

“Naar mijn mening zijn werkervaring of diploma’s minder belangrijk als je op de griffie wilt werken. Je moet je kunnen inleven in hoe betrokkenen zich voelen op het moment dat ze contact met ons opnemen. Dat geldt niet alleen voor slachtoffers, maar ook voor verdachten. Ook is het belangrijk collegiaal te zijn en dat je een voorstander bent om samen de klus te klaren. Ikzelf vind het heel fijn om een maatschappelijk belang te voelen en dat je niet alleen werkt voor het geld. Samen dragen mijn collega’s en ik bij aan het maatschappelijke belang. Ik denk dat dit ook een antwoord is wat veel collega’s geven. Als het in je DNA zit dat je niet tegen onrecht kan, is het zeker de moeite waard om te kijken of werken bij de Rechtspraak wat voor jou is.”

Vind jij het leuk om je collega's te helpen? En wil je graag werk met betekenis?
Ontdek wat jij kunt bijdragen bij de Rechtspraak.
Benieuwd naar vacatures?

Lees andere verhalen

Rechtzoekenden voelen zich begrepen, door Joel

"Het rechterschap vergt niet alleen fiscaal-juridische kennis, maar ook overtuigingskracht, luisterend vermogen en de bereidheid om je standpunt te herzien."