Ontdek het IT-traineeship van de Rechtspraak

Een IT-traineeship waarin je leert door te doen? Samen met je collega’s en mede-trainees? In een IT-traineeship bij de Rechtspraak staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. En je werkt ook nog eens mee aan eerlijke kansen en gelijke rechten voor iedereen!

Hét IT-traineeship voor jou

Ambitieuze starter of beginnend professional en op zoek naar werk van betekenis? (Bijna) je hbo- of wo-diploma op zak? En een sterke interesse in IT? Dan is dit IT-traineeship bij IVO Rechtspraak (de IT-organisatie van de Rechtspraak) echt iets voor jou.

Leren door te doen

Vanaf dag één combineer je leren met werken in een IT-traineeship dat draait om de ontwikkeling van jouw talenten. In twee jaar tijd krijg je volop de kans om te groeien, in je vak en als professional. Leren door te doen dus, met behulp van je collega’s, je eigen buddy en coaches op verschillende gebieden. Je staat er nooit alleen voor!

Een IT-traineeship dat je samen doet

Je gaat aan de slag in een IT-organisatie met een grote maatschappelijke impact en veel aandacht voor mensen. En dat samen met andere IT-trainees. Er is alle ruimte om je ervaringen te delen. Een beter begin van je loopbaan dan dit IT-traineeship? Dat is er niet!

Weten of werken bij IVO Rechtspraak bij jou past?

Plan een kop koffie met één van onze trainees in en maak kennis met de Rechtspraak.

Zo ziet je IT-traineeship eruit

Met deze ‘ingrediënten’ van ons IT-traineeship ontwikkel jij jezelf supersnel tot een waardevolle professional. Klaar om het helemaal te gaan maken in de IT.

Je persoonlijke ontwikkeling

Jij wilt doorgroeien en doorleren, juist óók op persoonlijk vlak. In dit IT-traineeship draait het om jou en jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo maken wij een op maat gemaakt groeiplan voor je. En volg je samen met je mede-trainees trainingen op het gebied van bijvoorbeeld leiderschap en communicatie.

Je professionele ontwikkeling

Eerst leren en dan werken? Wij pakken dat anders aan! Bij ons IT-traineeship zien wij je als gelijke en word je direct onderdeel van een DevOps-team. Samen werken jullie aan uitdagende opdrachten en innovatieve applicaties. De kennis die je ondertussen opdoet in je vakopleidingen pas je meteen toe. Je leert bijvoorbeeld code te schrijven met de nieuwste tools, containerplatforms te bouwen, user stories te maken, geautomatiseerd te testen of elke andere hard skill die je nodig hebt voor je werk. Zo ontwikkel je je snel. Wij werken samen met erkende opleidingsinstellingen en jij ontvangt certificaten van de afgeronde opleidingen.

Samenwerken

Samen sta je sterker dan alleen en het maakt je werk leuker ook. In het IT-traineeship van de Rechtspraak trek je op met je mede-trainees en staan je IT-collega’s voor je klaar. Bovendien word je persoonlijk begeleid door je buddy. Je handje vasthouden? Dat doen we niet. Je hebt de vrijheid om zelf te ontdekken en te groeien. Maar iedereen staat voor je klaar als je hulp nodig hebt of met vragen zit. En met de feedback die je regelmatig krijgt, kom je óók verder.

Je uitvalsbasis? Dat is het kantoor van IVO Rechtspraak, op loopafstand van station Utrecht Centraal. Daar ben je minimaal twee dagen per week. De rest van de tijd kun je thuiswerken, als je dat wilt natuurlijk. Werk je liever vier dagen van negen uur? Dat kan ook, je hebt veel flexibiliteit!

Samen zoeken we de IT-richting die bij jou past

We leiden trainees op in verschillende richtingen. Voordat je aan je IT-traineeship begint, kijken we samen welke IT-functie ideaal is voor jou. Zo ontwikkel jij je in een richting die bij je past en die je leuk vindt, zonder keuzestress.

DevOps Engineer

Als IT-trainee DevOps Engineer ben je een IT-generalist. Het hele proces van ontwikkelen en beheren van digitale systemen, daar ben jij bij betrokken. Dat gaat van de tools waar je team mee werkt tot en met de toepassing van security en privacy of CI/CD. Zo help jij onze IT-systemen optimaal te presteren. Het resultaat? Een goedwerkende en toegankelijke digitale rechtspraak.

Test Automation Engineer

Onze digitale systemen moeten goed werken, wie ze ook gebruikt. Van rechters en advocaten tot administratief medewerkers en burgers. Als IT-trainee Test Automation Engineer help jij de kwaliteit van onze IT-oplossingen te bewaken. Je overlegt met gebruikers, denkt mee met het bouwen en stelt een testplan en testscripts op. We testen zo veel mogelijk geautomatiseerd. Je leert de nieuwste tools voor test automation te gebruiken! Je zit dus dicht tegen de code aan.

Linux Engineer

Helemaal los met Linux en bijdragen aan een betere rechtspraak? Als IT-trainee Linux Engineer werk je mee aan allerlei belangrijke digitale systemen. De gebruikers? Dat zijn Rechtspraak-medewerkers, burgers en ketenpartners zoals de politie. Jij helpt onze bestaande Linux-services (en dat zijn er steeds meer!) in de lucht te houden én krijgt volop de ruimte voor innovatie. Een baan met inhoud en een topkans om veel te leren!

Technisch applicatie beheerder

Rechters, politiemensen, burgers, … ze vertrouwen allemaal op onze digitale systemen. Als IT-trainee Technisch applicatie beheerder zorg jij dat die systemen als een zonnetje draaien. Nu én straks. Dat begint al bij de ontwikkeling. Hoe bouwen we optimaal beheerbare applicaties? En dat is maar een deel van je werk. De rechtspraak ongestoord laten functioneren, dat is de kern van alles wat je doet. Niet zomaar een baan dus!

Maak kennis met onze IT’ers​

Nieuwsgierig naar je collega’s bij IVO Rechtspraak en hun verhalen? Maak een afspraak voor een online kopje koffie met een IT-collega of een IT-trainee.

Een IT-traineeship bij de Rechtspraak: meewerken aan rechtvaardigheid

Een rechtvaardige samenleving is een samenleving waarin voor alle mensen dezelfde regels gelden. De digitale systemen van IVO Rechtspraak helpen iedereen in Nederland eerlijke kansen en gelijke rechten te bieden. Daarmee zorgen we dat de rechtspraak soepel, veilig en efficiënt werkt. Elke dag opnieuw.

Onze IT-oplossingen ondersteunen 12.000 Rechtspraak-medewerkers bij hun werk, van rechters en griffiers tot administratief medewerkers en bodes. Ze maken de samenwerking mogelijk met ketenpartners, zoals advocaten, de politie of het Openbaar Ministerie. En ze zorgen dat 18 miljoen burgers snel en eenvoudig toegang hebben tot de rechtspraak.

Een rechtspraak die voor alle mensen werkt, daar draag jij aan bij in je IT-traineeship bij de Rechtspraak. Met IT-oplossingen die altijd online zijn en doen wat ze moeten doen. Voor een rechtspraak waar we met z’n allen op kunnen rekenen. Nu en in de toekomst. Superbelangrijk dus!

Werken als IT-trainee bij de overheid

Een IT-traineeship bij de overheid is niet zomaar een baan. Je helpt onze samenleving goed te functioneren en maakt zo voor veel mensen het verschil.

Als IT-trainee bij de overheid werken heeft ook z’n voordelen. Wat dacht je naast een goed salaris van aantrekkelijke regelingen voor bijvoorbeeld thuiswerken? En je bent er vast nog niet mee bezig, maar ook je pensioen is dik in orde.

Divers, inclusief en open

Bij de Rechtspraak is iedereen welkom en kan iedereen zichzelf zijn. Diversiteit en inclusiviteit, we koesteren het. Dat zie je ook in jouw team terug! En hoe fijn is het dat je collega’s openstaan voor je vragen. Of dat je regelmatig waardevolle feedback krijgt, die je helpt nog sneller te groeien? Natuurlijk ben je in je IT-traineeship niet alleen bezig met werken en leren. Samen lol hebben is ook belangrijk!   

IT-trainees aan het woord

Hieu, IT-traineeship Test automation Engineer

Hieu ontwikkelt zich tot een volwaardig test automation engineer. Aan zijn soft skills werkt hij met leiderschaps- en communicatietrainingen. Lees hoe hij zijn IT-traineeship bij IVO Rechtspraak beleeft.

Meer weten? Lees het verhaal van Hieu

Milou, IT-traineeship Data Science

Milou doet een IT-traineeship Data Science bij IVO Rechtspraak. Werk van betekenis, dat is belangrijk voor haar. Net zoals snel leren en groeien. Lees hoe zij dat als IT-trainee doet.

Meer weten? Lees het verhaal van Milou

Wat wij van onze IT-trainees vragen

Een IT-traineeship bij de overheid zonder dat je daar ervaring voor nodig hebt? Bij de Rechtspraak kan het! Voldoe jij aan het ideaalplaatje?

 • Je hebt (bijna) een hbo- of wo-diploma op zak. Je opleidingsrichting maakt niet uit.
 • Jij hebt een IT-component in je opleiding óf een grote interesse in IT.
 • Je bent een starter in de wereld van IT.
 • Je wilt veel leren en jezelf ontwikkelen.
 • Je bent initiatiefrijk en houdt wel van een uitdaging.

Doe je mee aan ons IT-traineeship, dan vragen we ook altijd een Verklaring Omtrent Gedrag.

Wat wij onze IT-trainees bieden

Met ons IT-traineeship zit je helemaal goed. Om je een idee te geven:
 • Salaris plus keuzebudget Je zit in schaal 9 (trede 0) en hebt een salaris van € 3.484,93 bruto per maand bij een werkweek van 36 uur. Daarnaast heb je een Individueel Keuzebudget van € 575, waarmee je zelf je arbeidsvoorwaarden samenstelt. Koop bijvoorbeeld verlof of schaf een fiets aan.
 • Contract voor 32 tot 36 uur per week Met 32 tot 36 uur per week heb je ook ruimte voor je privéleven. Na het tweejarig programma hebben we een vast contract voor je klaarliggen.
 • Hybride werken: thuis en op kantoor Je houdt je werk en privé prima in balans. Zo ben je minimaal twee dagen in de week op kantoor en heb je daarnaast de vrijheid om vanuit huis te werken. Ook vier dagen van negen uur werken behoort tot de mogelijkheden.
 • Vrije dagen Werk je 36 uur? Dan heb je jaarlijks recht op standaard 144 vakantie-uren en 64 uren binnen je individueel keuzebudget.
 • Gratis met het OV Je krijgt van ons een OV-chipkaart voor je woon-werkverkeer.
 • Leuke activiteiten naast het werk Leer je collega’s beter kennen tijdens gezellige uitjes en evenementen, zoals een teamdag, zomerbarbecue, donderdagmiddagborrel of eindejaarsfeest.

Hoe wil jij bijdragen? Ontdek onze vacatures voor IT-traineeships

Met welk IT-traineeship maak jij het verschil binnen de rechtspraak en heb je impact op onze samenleving? Maak je keuze uit diverse vacatures voor IT-traineeships.

Veelgestelde vragen

In een IT-traineeship bij de Rechtspraak combineer je leren en werken. Je maakt direct deel uit van een team en volgt daarnaast opleidingen en trainingen om je hard skills en soft skills te verbeteren. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een buddy en wordt ondersteund door verschillende coaches, zoals een talentmanager en soft skill trainers. Verder maak je deel uit van een vaste groep IT-trainees. Wij bieden IT-traineeships in onder meer de volgende richtingen:

 • IT-traineeship Linux Engineer.
 • IT-traineeship Test Automation Engineer.
 • IT-traineeship DevOps Engineer.
 • IT-traineeship Technisch Applicatie Beheerder.

Twijfel je nog welke richting bij jou past? Neem contact met ons op, dan zoeken we samen jouw ideale functie.

Je hebt een hbo- of wo-diploma nodig om mee te doen aan een IT-traineeship bij de Rechtspraak. Zonder zo’n diploma kun je jammer genoeg niet deelnemen aan het IT-traineeship. Welke hbo- of wo-opleiding je hebt afgerond maakt niet uit, zolang je maar een sterke interesse in IT hebt. Verwacht je je diploma binnenkort te behalen? Dan kun je je alvast aanmelden voor ons IT-traineeship.  

Vanaf het begin van je traineeship ontvang je € 3.484,93 salaris op basis van 36 uur per week. Je zit in schaal 9. Daarnaast krijg je € 575 Individueel Keuzebudget. Uiteraard kun je ook rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Een IT-traineeship bij de overheid heeft zo z’n voordelen.

Onze IT-trainees maken een snelle groei door. Tijdens hun IT-traineeship leren ze zowel vakinhoudelijk als persoonlijk veel in een korte tijd. De samenwerking met de collega’s in hun team en de begeleiding van hun buddy en hun persoonlijke coach vinden ze prettig. Zo staan ze er nooit alleen voor. Met de IT-trainees in andere teams volgen ze trainingen, delen ze ervaringen en hebben ze het gezellig tijdens sociale activiteiten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van: