Waarom werken mensen graag bij de Rechtspraak? Wat vinden ze boeiend aan hun werk? En wat vinden ze van hun werkgever? Maak kennis met toekomstige collega’s en lees hun ervaringen.
Een tijdige uitspraak, door Ahmed
"Ik kan iets betekenen voor de samenleving met werk dat ik interessant vind."
"Als P&O-adviseur denk ik samen met mijn team na over het welzijn en de ontwikkeling van collega’s, van beveiligers tot rechters. Want als medewerkers lekker in hun vel zitten, functioneert de Rechtspraak beter – en daar heeft de hele samenleving baat bij."
"Ik ben altijd de eerste die een dossier opent, aan mij de taak om de zaak helder en zo compleet mogelijk te krijgen: wat zijn de feiten en omstandigheden? Welke standpunten hebben de partijen? En wat zegt de relevante wetgeving en rechtspraak?"
"Als security & privacy architect creëer ik de kaders om de veiligheid en privacy van informatie, processen en betrokkenen te waarborgen. Zo zorg ik dat gegevens veilig en behoorlijk verwerkt worden. Digitaal én op papier."
"Het rechterschap vergt niet alleen fiscaal-juridische kennis, maar ook overtuigingskracht, luisterend vermogen en de bereidheid om je standpunt te herzien."
Rechtspraak-systemen die doen wat gebruikers verwachten, door Monique
‘Ik ben functioneel beheerder, maar ik doe ook een stage als tester. Daarbij controleer ik of het systeem dat we voor alle gerechten ontwikkelen naar verwachting werkt, erg interessant. De ambitie en opleiding om tester te worden heb ik al, nu nog de ervaring. Bij IVO Rechtspraak krijg ik de ruimte om me te ontwikkelen zoals ik wil.’
Een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat ik wil
“Gedurende twee jaar krijg je de kans om twee verschillende rechtsgebieden te verkennen. Je doet werkbezoeken, je maakt kennis met relevante vakinhoud én je gaat aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling."
"Als medewerker Personeelsbeheer ben ik samen met drie andere collega’s verantwoordelijk voor de personeelsadministratie. Zo voer ik alle administratieve en organisatorische taken uit rondom de werving & selectie van nieuwe medewerkers. Maar dat is eigenlijk een klein onderdeel van het werk."
Niet de mens, maar alleen de daad wordt veroordeeld, door Marjorie
Het onderzoek ter zitting speelt een belangrijke rol, omdat je daar direct contact hebt met de rechtzoekende of verdachte. En dan is het heel belangrijk dat iemand ervaart: wat je ook gedaan hebt, wij veroordelen alleen de daad, niet de persoon.
Systemen waar de Rechtspraak op kan vertrouwen, door Eric
‘Als testconsultant/testcoördinator doe ik de kwaliteitscontrole van systemen die iedereen bij de Rechtspraak gebruikt. Denk aan applicaties voor digitaal samenwerken, het schrijven van vonnissen of de toegang tot gebouwen. Die moeten goed werken, daar zorg ik voor. Dat is uitdagend en erg leuk.’
"Als solution architect creëer ik een solution architecture design, waarmee ontwerpers aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld om zaakstukken digitaal toegankelijk te maken voor alle betrokkenen bij een rechtszaak. Bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, politie, deurwaarders, advocaten, IND, COA, noem maar op."
"Vanaf 2018 werk ik als gerechtsjurist. Ik werk in het strafrecht team dat zich bezighoudt met Mulder-zaken. Verkeersovertredingen dus. We behandelen met het team zo’n 4000 Mulder-zaken per jaar."
Een soepel lopend strafrechtsysteem, door Emerence
‘Mijn team ontwikkelt het toekomstige strafrechtsysteem. Dat helpt het strafrechtproces straks sneller te verlopen en maakt het digitaal toegankelijker. Als trainee test automation engineer ben ik al meteen onderdeel van een vast team. Het is veel leren en samen ontdekken. Spannend, uitdagend én betekenisvol.’
"Mijn taak als teamvoorzitter administratie strafrecht is het ondersteunen van mijn team en faciliteren waar nodig, zodat zij met plezier naar hun werk gaan en goed hun werk kunnen doen."
Rechtbanken werken steeds meer digitaal, door Hieu
‘Als IT-trainee test automation engineer controleer ik de kwaliteit van de digitale systemen die mijn team voor de Rechtspraak ontwikkelt. Het testen van systemen gebeurt meer en meer geautomatiseerd, daar wil ik me verder in verdiepen. Wat ik leer in mijn IT-traineeship pas ik meteen toe. Daarbij kan ik rekenen op de collega’s in mijn team, inclusief mijn eigen buddy.’
Als rechter merkte ik dat mensen vaak onvoldoende inzicht in hun situatie hebben. Ze missen informatie over hoe het zit met regels en procedures, wie waarvoor verantwoordelijk is, enzovoort. Als je die zaken in klare taal uitlegt, snappen burgers beter hoe het recht in elkaar zit en wordt het ook voor hen toegankelijk.
Iedereen heeft digitaal toegang tot de Rechtspraak, door Jim
"Als applicatieontwikkelaar bij de Rechtspraak zorg ik ervoor dat partijen die betrokken zijn bij een rechtszaak digitaal toegang krijgen tot relevante informatie. Advocaten, politie, bedrijven, maar ook burgers."
Een sterk en duidelijk geschreven vonnis, door Harriëtte
“Het schrijven van een begrijpelijk vonnis is onze verantwoording naar de maatschappij. Aan mij, als gerechtsjurist, de taak om alles zo goed mogelijk te formuleren.”
Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou
‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’
Functionaliteit die het rechtsproces makkelijker maakt, door Jirad
‘Ik werk aan een applicatie waarmee rechtbanken toezicht houden op de verloop van faillissementen en schuldsaneringen. De gebruikers zijn rechtbankmedewerkers, curatoren en bewindvoerders. Als ontwerper vertaal ik hun wensen naar functionaliteit. Hoe beter zij hun werk kunnen doen door digitalisering, hoe minder stressvol het verloop van faillissementen en schuldsaneringen voor burgers en bedrijven is. Met ons systeem maken we het rechtsproces sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder.’