De rechtbank Limburg is voor de locaties Maastricht en Roermond, naast kandidaten voor het rechterschap (rechters in opleiding) en ervaren rechters, ook op zoek naar:

Rechters-plaatsvervanger die kunnen worden ingezet als alleensprekende rechter (unusrechter) in familie- en jeugdzaken

Permanente vacature V 2023 / rechters-plaatsvervanger Maastricht en/of Roermond

Ben jij een jurist met ruime, aantoonbare kennis en ervaring op het gebied familie- en jeugdzaken? Dan kun je bij ons jouw loopbaan een impuls geven door als rechter-plaatsvervanger beslissingen te nemen en uitspraken te schrijven in diverse soorten zaken. Het gaat om diverse jeugdbeschermingsmaatregelen waaronder ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing, gezag en omgang en verder de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg.

Wat bieden wij?

Deze functie is uitermate geschikt voor juristen die met behoud van hun eigen functie tenminste één keer maand willen deelnemen aan het rechterlijke werk. Je krijgt te maken met interessante werkzaamheden met maatschappelijke impact. Het werk van rechter-plaatsvervanger is goed te combineren met je functie als jurist, omdat het een functie voor een aantal uur per maand is. Hierdoor werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en kun je jouw loopbaan verrijken met nieuwe kennis en inzichten. Je krijgt een inwerk- en begeleidingstraject en de noodzakelijke cursussen aangeboden. Het biedt jou de mogelijkheid om je te oriënteren op het vak van rechter, jouw curriculum vitae aan te vullen of (meer) procesrechtelijke ervaring op te doen.

Wij zijn een kleine rechtbank waar veel gebeurt. We zijn praktisch ingesteld maar ook op constant bereid om te bekijken waar we onze manier van werken kunnen verbeteren en innoveren.. Wij maken werk van het opleiden van mensen, ook van onze rechters-plaatsvervanger.

Als je binnen twee jaar besluit alsnog rechter te willen worden en wij zouden je ook graag als collega willen hebben, hoef je niet (opnieuw) de selectieprocedure te volgen en kun je aan de slag als rechter in opleiding.

Wat verwachten wij van jou?

  • Je hebt goede kennis van het familie- en jeugdrecht bij voorkeur met een specialisme op een of meer van de genoemde soort zaken;
  • Je hebt tenminste zes jaar juridische relevante werkervaring, waarvan in elk geval twee jaar buiten de Rechtspraak;
  • Je bent niet actief als advocaat of anderszins als juridisch hulpverlener in ons arrondissement;
  • Je hebt een afgeronde WO-opleiding Nederlands Recht (met civiel effect);
  • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit.

Ook ken je het procesrecht goed, houd je vakliteratuur bij en volg je de door ons aangeboden noodzakelijke cursussen. Je staat stevig in je schoenen, bent flexibel en tenminste één keer per maand inzetbaar. Verder ben je maatschappelijk actief.

Hoe ziet de selectieprocedure uit?

Via deze link vind je meer informatie over de procedure. (werkenbijderechtspraak.nl)

Hier wordt ook het verschil uitgelegd tussen een onbezoldigd rechter-plaatsvervanger (procedure B) en een bezoldigd rechter-plaatsvervanger met aanwijzing (procedure C).

Vergoedingen onbezoldigd rechter-plaatsvervanger
Een onbezoldigd rechter-plaatsvervanger (procedure B) krijgt een vergoeding van € 339,00 (bruto) per zitting. Ook worden de reiskosten vergoed op basis van openbaar vervoer 1ste klasse of als je met eigen vervoer reist € 0,19 per kilometer.

Salaris bezoldigd rechter-plaatsvervanger
De bezoldigd rechter-plaatsvervanger met aanwijzing (procedure C) is op basis van een tijdelijke aanstelling werkzaam voor een of meerdere dagen per week en wordt ingeschaald als een rechter (salariscategorie 9, trede 0, Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren). Daarnaast ontvang je vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,3%); het zogenaamde Individueel Keuzebudget Ook worden de reiskosten vergoed op basis van openbaar vervoer 1ste klasse of als je met eigen vervoer reist € 0,19 per kilometer. Daarnaast ontvang je een maandelijkse onkostenvergoeding volgens de regeling algemene onkostenvergoeding rechterlijke ambtenaren.

Opleiding
Voordat je als rechter-plaatsvervanger aan de slag gaat, volg je eerst een interne opleiding (met name zittingsvaardigheden). Er is daarbij sprake van maatwerk maar het vraagt uiteraard wel een (tijds)investering van jouw kant.

Interesse?

Neem contact op met het secretariaat van de president om een oriënterend gesprek in te plannen met de president van de rechtbank Limburg, Martina Bijker-Veen. 

(T: 088 3616809 / M: bestuursondersteuning.RB-LIM@rechtspraak.nl).

Meer weten?

Wil je graag met iemand spreken die al rechter-plaatsvervanger is, neem dan contact op met Natasja Montulet-van der Meer via Natasja Montulet-van der Meer | LinkedIn.

Over ons

Bode, griffier, rechter of medewerker op de administratie, bij rechtbank Limburg werken we met 600 bevlogen, trotse en betrokken medewerkers binnen én buiten de zittingszaal aan een rechtvaardige samenleving. Dagelijks zetten we ons in voor toegankelijke, tijdige en transparante rechtspraak voor iedereen. Integriteit zit in het DNA van al onze medewerkers. Rechtbank Limburg is een sociale werkgever. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt zich thuis voelt, plezier heeft in het werk en zichzelf kan zijn in een informele werksfeer. We streven ernaar de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. Lees via de volgende link meer over onze unieke organisatie en bekijk ook de video over onze rechtbank: Rechtbank Limburg – Werken bij de Rechtspraak