De juiste besluiten
worden genomen,
door rechters

Voor jou gaat het om rechtvaardigheid, om een eerlijke behandeling van iedereen. Werken als rechter of raadsheer bij de Rechtspraak betekent dat je onafhankelijk en onpartijdig bent, en objectief blijft. Dat is niet gemakkelijk, wel noodzakelijk. Ben jij in staat om het juiste besluit te nemen?

Van 1 juli tot en met 28 juli 2024 kun je weer solliciteren naar de opleiding tot rechter of raadsheer.

Heb jij het in je om rechter of raadsheer te worden?

Als rechter of raadsheer draag je een flinke verantwoordelijkheid. Je spreekt een bindend oordeel uit als partijen een conflict hebben, of als iemand verdacht wordt van een strafbaar feit. Dat doe je onafhankelijk, objectief en met grote zorgvuldigheid. Je verdiept je in de feiten, de wet, de omstandigheden en bovenal in de mens. Je stelt vragen aan partijen, luistert naar hun verhaal, hoort getuigen en experts en overlegt met je collega’s. Zo kom je tot een goed onderbouwde, eerlijke uitspraak.

Video afspelen

Plan een kop koffie met een rechter of raadsheer in.

Hoe weet je of de functie van rechter of raadsheer bij jou past? Sommige mensen weten het al vanaf dag één van hun rechtenstudie, andere komen erachter tijdens hun stage of werk. Voor wie twijfelt, of meer wil weten over hoe het werk eruitziet, hebben we de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een van onze rechters of raadsheren. Zij beantwoorden graag jouw vragen. 

Past een functie als rechter of raadsheer bij jou?

Het werk als rechter of raadsheer is heel afwisselend. Elke zaak is uniek, elke belanghebbende partij is anders. Bovendien kun je wisselen tussen rechtsgebieden. Dat vraagt om juristen die geloven in rechtvaardigheid. Dat vraagt om iemand zoals jij. Ontdek of een functie als rechter of raadsheer bij jou past.

De rol die jij vervult, is van groot belang voor onze democratische rechtstaat. Naast juridische kennis en gevoel voor rechtvaardigheid heb je hiervoor competenties nodig als een sterk analytisch vermogen, uitstekende communicatievaardigheden en besluitvaardigheid. Een deel ervan bezit je al van nature, of heb je verworven tijdens je werk of je eerdere opleiding(en). Een ander deel verkrijg je tijdens de opleiding tot rechter of raadsheer. 

Rechter worden

Elke rechtszaak start bij een rechtbank. Als rechter in een rechtbank krijg je een breed scala aan zaken te zien. In veel gevallen ben jij degene die de zaak tot een juist einde brengt. 

Heb jij minimaal 2 jaar werkervaring als jurist buiten de Rechtspraak? Meld je dan aan voor de opleiding tot rechter (RIO).

Raadsheer worden

Rechtzoekenden die het niet eens zijn met de beslissing van de rechter, kunnen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof. Hier buigt de raadsheer zich over vaak complexe zaken. 

Heb jij minimaal 10 jaar werkervaring als jurist, waarvan 2 jaar buiten de Rechtspraak? Ontdek dan de opleiding tot raadsheer (RHIO).

Afwisselend werk, goede ontwikkel-mogelijkheden

Het werk als rechter is heel afwisselend. Elke zaak is uniek, elke belanghebbende partij is anders. Bovendien werk je nauw samen met allerlei verschillende collega’s en externe organisaties of experts. Je kijkt vanuit verschillende perspectieven, wisselt kennis uit, geeft elkaar feedback en houdt elkaar scherp. Daarnaast heb je de mogelijkheid om na een paar jaar te wisselen van rechtsgebied. Zo blijf je jezelf uitdagen en ontwikkelen.

Solliciteer voor een opleiding naar rechter of raadsheer

Een opleiding tot rechter of raadsheer is maatwerk. De inhoud en duur hangen af van je werkervaring, je eigen leerbehoefte en de behoefte van het gerecht. Een opleidingstraject tot rechter of raadsheer duurt één tot vier jaar. Er zijn er vier momenten per jaar waarop je kan solliciteren naar één van de 140 opleidingsplekken per jaar.

Solliciteer tussen 18-12-2023 t/m 14-01-2024
Opleiding start op 01-07-2024
Solliciteer tussen 18-03-2024 t/m 14-05-2024
Opleiding start op 01-10-2024
Solliciteer tussen 01-07-2024 t/m 28-07-2024
Opleiding start op 01-01-2025
Solliciteer tussen 01-09-2024 t/m 29-09-2024
Opleiding start op 01-04-2025

Past de functie van rechter of raadsheer bij jou?

Hoe weet je of de functie van rechter of raadsheer bij jou past? Sommige mensen weten het al vanaf dag één van hun rechtenstudie, andere komen erachter tijdens hun stage of werk. Voor wie twijfelt, hebben we twee tips.

Bezoek een zittingszaal

Alle dagen van de week vanaf 9.00 uur kun je in de gerechtsgebouwen zittingen bezoeken. Dat is vaak een goede manier om een beeld te krijgen van het werk van de rechter of raadsheer.

Plan een kop koffie met een rechter of raadsheer in.

Hoe weet je of de functie van rechter of raadsheer bij jou past? Sommige mensen weten het al vanaf dag één van hun rechtenstudie, andere komen erachter tijdens hun stage of werk. Voor wie twijfelt, of meer wil weten over hoe het werk eruitziet, hebben we de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een van onze rechters of raadsheren. Zij beantwoorden graag jouw vragen. 

Of word rechter- of raadsheer-plaatsvervanger

Wil je je niet (meteen) aanmelden voor de opleiding, maar eerst in de praktijk onderzoeken of de functie echt bij je past? Dan is een rol als rechter- of raadsheer-plaatsvervanger misschien perfect voor jou. Als plaatsvervanger doe je in elk geval waardevolle ervaring op voor je verdere carrière in de juridische sector of in de rechtspraak.

Denk je dat een functie als rechter of raadsheer bij jou past, maar wil je eerst ervaring opdoen? Dan is een rol als rechter- of raadsheer-plaatsvervanger misschien perfect voor jou. Als plaatsvervanger doe je waardevolle ervaring op voor je verdere carrière in de juridische sector of in de rechtspraak.

Meld je aan voor de vacature-alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature-alert.

Benieuwd naar de vacatures?