Wij testen een nieuwe release in een paar uurtjes

Snel én betrouwbaar testen

Handmatig testen van nieuwe softwarereleases kost veel tijd en is minder betrouwbaar. Want als je honderd keer hetzelfde doet, bestaat de kans dat je een fout maakt. Ik automatiseer testen met drie verschillende tools: Robot Framework, Protractor en ReadyAPI. Daarmee krijg ik op elk moment in het releaseproces feedback of de wijzigingen die zijn aangebracht geen fouten hebben veroorzaakt. Zo kunnen we sneller en betrouwbaarder nieuwe functionaliteit opleveren aan gebruikers.

DevOps-team toezicht

Ik werk als testengineer binnen het rechtsdomein toezicht. Bij een faillissement van een bedrijf wijst de rechtbank een curator aan voor de afwikkeling van de zaak. Bij de schuldsanering van een privépersoon is dat een bewindvoerder. De rechtbank houdt toezicht op hun werk en maakt daarbij gebruik van een applicatie. Bijvoorbeeld rechters en griffiers werken ermee. De curatoren en bewindvoerders hebben daarnaast elk een eigen webportaal waarmee ze stukken indienen. Het DevOps-team waar ik in zit, is verantwoordelijk voor de toezichtapplicatie en de twee webportalen.

Meer meenemen bij het testen

Iedere maand komt er wel een nieuwe release uit van de toezichtapplicatie. Die testen we met Robot Framework. Dat scheelt ontzettend veel tijd. Voordat we Robot Framework gebruikten, waren we een dag of vier bezig met een acceptatietest. Nu doen we die in een paar uurtjes. We zijn niet alleen sneller klaar met ons werk, maar kunnen ook meer functionaliteit testen en meenemen in een nieuwe release. Bovendien is het testresultaat dus betrouwbaarder doordat je geen foutjes hebt.

Uitstapje naar webportalen

Robot Framework is open source software die heel verschillend wordt gebruikt. Je kunt de tool ook uitbreiden voor eigen gebruik, door er libraries aan toe te voegen. Met Robot Framework kun je een proces heel breed testen, zo maak ik er uitstapjes mee naar de webportalen. Die zijn gebouwd op Angular, ook open source. We testen ze vooral met Protactor, dat speciaal is ontwikkeld voor Angular-webapplicaties. Je kunt er heel gericht per functie, per portaal mee testen.

Testen zonder front-end

ReadyAPI is ook een super tool. Je kunt er code mee testen zonder dat de front-end klaar is, doordat het mogelijk is services rechtstreeks aan te roepen in de onderliggende applicatie. Dat versnelt de doorlooptijd van het testproces. Ook hoef je bij het testen niet allerlei plaatjes of andere content mee te laden, dat geeft consistentere testresultaten. Want als je veel moet laden en iets traag werkt, kan dat aan de code maar ook aan je internetverbinding liggen.

Met elkaar meedenken

Ik ben zelf gespecialiseerd in Robot Framework. We werken er nog maar kort mee, ik heb het testen met deze tool vanaf de grond af aan helpen opzetten. Maar ik kan ook met Protractor en ReadyAPI overweg en denk met mijn twee collega-testers mee hoe ze die tools het beste inzetten. Omgekeerd is dat hetzelfde. Zo sta je nooit alleen in de keuzes die je maakt, dat werkt fijn.

Niels Ender (31) studeerde Communicatie & Multimedia Design aan het hbo, maar dat bleek achteraf niet de juiste keuze. Via een traineeship kreeg hij de kans om zich tot tester te ontwikkelen. Na enkele jaren via een detacheringsbedrijf te hebben gewerkt, startte Niels begin 2020 als tester bij IVO. “Ik werk nu met verschillende tools, terwijl ik inhoudelijk meer de diepte in kan. Dat is precies wat ik wilde.”

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’