Werken als IT’er bij de overheid: “Veel leren en experimenteren!”

Na zijn studie gaming zocht Niels een baan waarin hij kon blijven leren. Die vond hij bij IVO Rechtspraak: sinds een jaar is hij er vanuit IVO’s Young Talent Programma aan de slag als trainee-softwareontwikkelaar. Als ICT-dienstverlener voor de Rechtspraak helpt IVO rechters en andere Rechtspraak-medewerkers hun werk zo goed mogelijk te doen, met slimme en veilige digitale systemen. Maar IVO zorgt ook dat iedereen die met de Rechtspraak te maken heeft eenvoudig toegang krijgt tot de nodige informatie. Dat gaat van bijvoorbeeld advocaten en opsporingsdiensten tot burgers die op de een of andere manier betrokken zijn bij een rechtszaak. Bijvoorbeeld door een scheiding, faillissement of wetsovertreding. Het werk van IVO heeft dus een grote impact op het leven van mensen.

Bezig met de full-stack

Niels zit bij de afdeling Toezicht van IVO, in het team Curatele, Bewind en Mentorschap. Hij legt uit: “Mensen kunnen door de rechtbank onder verschillende gradaties van toezicht worden gesteld, bijvoorbeeld omdat ze een mentale beperking hebben of in de financiële problemen zijn geraakt. Dat raakt veel meer mensen dan ik dacht, blijkt nu.” Het leuke van werken als softwareontwikkelaar bij Toezicht is dat je met alle kanten van de IT te maken hebt, vindt Niels. “We doen de full-stack, van de front-end tot de back-end. Ik krijg alles op m’n bordje en ben niet alleen bezig met softwaredevelopment, maar ook met testen. Daarbij krijg ik volop kansen om te experimenteren met nieuwe dingen, met ervaren collega’s als mentors. Zo leer ik allerlei technologieën ‘on the job’ kennen. En fouten maken mag, dat stond zelfs in de wervingsteksten. Een heel veilige omgeving dus, met alle ruimte om me verder te ontwikkelen”, vertelt hij.

Nieuwe teststrategie bedacht

In het afgelopen jaar werkte Niels onder meer aan het verbeteren van de toegankelijkheid van een digitaal portaal voor bewindvoerders. “Ook mensen met een handicap moeten dit portaal kunnen gebruiken. Daar heeft de overheid richtlijnen voor. Ik heb onder meer de navigatie voor blinden aangepast. We voldoen nu op het hoogste niveau aan de richtlijnen”, zegt hij. Van een heel andere orde is de aanpassing van de teststrategie waar hij momenteel met zijn collega’s aan werkt. “Mijn manager vroeg me wat ik zou echt zou willen veranderen als ik dat zou mogen. Ik zei meteen ‘testen’. Toezicht is heel groot en onze testsoftware is complex geworden. Daardoor kostte het testen veel tijd. Ik heb een voorstel voor verandering gedaan dat we nu aan het implementeren zijn. Ontzettend leuk!”

Open voor ideeën

Niels is heel blij met de vrijheid die hij krijgt om te leren en te experimenteren bij IVO Rechtspraak. “Zo ben ik op mijn sterkst”, lacht hij. “Ik schakel heel snel en ga alle kanten uit. Daarom wilden ze mij ook graag bij het team hebben. Als Young Talent kijk je toch anders naar dingen. De combinatie met ervaren ontwikkelaars werkt heel goed. Ik kan allerlei ideeën spiegelen bij mijn collega’s. Ze staan ervoor open en als iets niet kan leggen ze uit waarom. Zo weet ik heel snel of een idee goed is of niet!”

Lees andere verhalen

Een soepel lopend strafrechtsysteem, door Emerence

‘Mijn team ontwikkelt het toekomstige strafrechtsysteem. Dat helpt het strafrechtproces straks sneller te verlopen en maakt het digitaal toegankelijker. Als trainee test automation engineer ben ik al meteen onderdeel van een vast team. Het is veel leren en samen ontdekken. Spannend, uitdagend én betekenisvol.’