Iedere zaak is compleet, door gerechtsjuristen

Zet jouw juridische expertise in en maak impact op mensen en de samenleving. Ontdek de functie van gerechtsjurist.
Ben je student, starter of (young) professional? Ontdek het traineeprogramma​.

Als gerechtsjurist sta jij naast de rechter

Als gerechtsjurist sta jij naast de rechter; voor, tijdens én na de zitting. Je bent van begin tot eind betrokken bij een zaak. Je bent onderzoeker, sparringpartner en mede-architect van het vonnis. Net als rechters en raadsheren duik je in dossiers, denk je mee over complexe beslissingen en schrijf je conceptvonnissen waarmee jij de basis legt voor een rechtvaardige beslissing. Oftewel, een veelzijdige en uitdagende baan waarin jij het maximale uit jouw juridische expertise haalt.

Video afspelen

Een uitdagende en veelzijdige juridische functie

Voor de zitting

Als gerechtsjurist leg je de juridische basis waarop de rechter kan vertrouwen en voortbouwen. Je zorgt dat dossiers compleet zijn, brengt alle feiten, bewijsmiddelen en jurisprudentie helder in kaart. Jouw voorbereiding zorgt ervoor dat tijdens de zitting de juiste vragen gesteld worden.

Tijdens de zitting

Tijdens de zitting zit je naast de rechter als griffier. Je luistert aandachtig, notuleert nauwkeurig en bent scherp op nieuwe informatie die impact kan hebben op het uiteindelijke vonnis. Waar mogelijk denk je mee met de rechter over het stellen van de juiste vragen. 

Na de zitting

Tijdens het raadkameren ben je de sparringpartner van de rechter. De rechter leunt op jouw juridische expertise om samen tot de juiste beslissing te komen. Het conceptvonnis schrijf je in klare taal om de boodschap zo helder en begrijpelijk over te brengen aan alle partijen.

Heb jij het in je?

De rechter of raadsheer neemt het besluit en is daarmee eindverantwoordelijk, maar als gerechtsjurist heb jij een belangrijk en onmisbaar aandeel in de totstandkoming van die beslissing. Daarom wordt van een gerechtsjurist veelal dezelfde eigenschappen gevraagd als die van een rechter of raadsheer. Mensen die analytisch sterk zijn, bedreven zijn in taal en hoofd- van bijzaken kunnen scheiden, maar bovenal een sterk gevoel voor rechtvaardigheid hebben.

Heb jij een hbo- of wo-diploma rechten en wil je impact maken op onze samenleving en de mens, maar zie je jezelf (nog) niet als rechter? Dan is een functie als gerechtsjurist jou op het lijf geschreven.

De werkweek van een gerechtsjurist

De dynamiek van zaken die ter zitting komen is groot. Het ene moment werk je aan een kleine privékwestie, in een volgende zaak draait het om miljoenen. In je werk kijk je verder dan alleen de wetboeken. Je spit digitale bronnen, naslagwerken en jurisprudentie door op relevante informatie. Je notuleert tijdens de zitting, neemt deel aan overleggen in de raadkamer en schrijft conceptvonnissen. Kortom, een veelzijdige baan.

Onderdeel van een team

Een groot deel van je werk ben je bezig met (digitale) dossiers en het schrijven van conceptvonnissen. Dat klinkt als een solistische functie. In realiteit werk je ook samen met rechters, mede-gerechtsjuristen en administratief medewerkers. En omdat we bij de Rechtspraak allemaal hetzelfde doel nastreven – een rechtvaardige beslissing – is iedereen bereid elkaar te helpen.

Werk-privébalans

Zittingen vinden plaats op vooraf bepaalde momenten. Voor en na die zitting heb je vaak de vrijheid om de indeling van jouw werkdagen zelf in te richten. Werk je graag met je collega’s op kantoor? Of lees je liever thuis alle stukken door? Afhankelijk van het rechtsgebied en het gerecht waar je terecht komt kun je afspraken maken om de vorm te kiezen die het best bij jouw leven past.

Bekijk de vacatures voor gerechtsjuristen

Ben je student, starter of (young) professional? Ontdek het traineeprogramma

Je kunt bij de Rechtspraak ook een traineeprogramma volgen. In 24 maanden ontwikkel je je dan tot een breed inzetbare jurist. Bovendien werk je samen met andere trainees aan projecten die bijdragen aan een toekomstbestendige Rechtspraak.

Start direct na je opleiding

Heb je een hbo- of wo-diploma rechten? Dan kun je direct solliciteren op een vacature voor gerechtsjurist/griffier. Je volgt een aantal aanvullende opleidingen bij het eigen gerecht en bij ons opleidingsinstituut SSR. Zo leer je bijvoorbeeld meer over onderzoek doen, vonnissen schrijven en de gang van zaken tijdens een proces. 

Wist je dat je tijdens je studie Nederlands Recht ook al ervaring op kan doen als griffiemedewerker?

Hoe zit het met doorgroei-mogelijkheden?

Onze organisatie biedt volop mogelijkheden om door te groeien. Of dat nu is naar een ander rechtsgebied of gerecht(shof); wij denken met je mee. De Rechtspraak heeft locaties in het hele land en opleidingen om je verder te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan doorgroeien naar juridisch adviseur, stafjurist of een leidinggevende functie. Heb je de ambitie om rechter te worden? Dan kan je daarover in gesprek met het gerecht waar je werkzaam bent.

Meld je aan voor de vacature-alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature-alert.

Wil jij bij ons aan de slag als gerechtsjurist?