Zaken worden
met aandacht bekeken,
door rechters

Als mensen of partijen er echt niet uitkomen, ben jij als rechter degene die een besluit moet nemen. Een besluit met impact op alle betrokkenen. Dit vraagt om juristen zoals jij, die niet alleen rechtvaardig zijn, maar ook empathisch, analytisch en bovenal zorgvuldig in hun oordeel. Heb jij dat in je?

Vanaf 2 tot en met 29 september is het mogelijk om te solliciteren op een van de 140 opleidingsplaatsen voor rechter of raadsheer.

Welk rechtsgebied past bij jou?

Bij het rechterschap of een zitting denk je al snel aan je eigen vakgebied, maar er zijn een hoop andere rechtsgebieden die wellicht net zo interessant en belangrijk zijn. Je kan ervoor kiezen om in jouw specialisatie als rechter te werken of om je juist breder te oriënteren. Wij helpen je graag om de vorm te vinden die het best bij jou past. Gedurende jouw functie als rechter kun je na verloop van tijd van rechtsgebied veranderen – sterker nog, dat moedigen we aan. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en bijdragen aan diverse aspecten van het recht.

Verhalen van rechters

Ga in gesprek met een rechter en ontdek of deze functie bij jou past.

Ben je benieuwd naar wat een functie als rechter inhoudt? Of hoe de opleiding eruitziet? Dan nodigen we je uit om in gesprek te gaan met een van onze rechters. Zij beantwoorden graag jouw vragen zodat je een helder beeld krijgt van de opleiding, de functie en de impact van jouw rol als rechter. Zo ontdek je uit eerste hand of het rechterschap bij jou past.

Hoe word je rechter?

Omdat jouw werk als rechter veel impact heeft op mensen en onze samenleving, is het belangrijk dat je je de benodigde competenties eigen maakt. Daarom volg je eerst een opleiding van 1 tot 4 jaar. Tijdens je opleiding trek je samen met een ervaren rechter op en ga je direct aan de slag in het werkveld. Daarnaast ontwikkel je de vaardigheden en verbeter je de competenties die je nodig hebt, zoals je analytische vermogen, communicatievaardigheden en schrijfvaardigheden. De opleiding wordt op maat gemaakt voor jou, zodat je je optimaal kunt ontwikkelen en voorbereiden op jouw rol als rechter.

2-6 jaar werkervaring

Heb je 2 tot 6 jaar relevante werkervaring als jurist, waarvan minstens 2 jaar buiten de Rechtspraak? Dan kun jij je aanmelden voor de volledige opleiding tot rechter (RIO). Na een selectieprocedure volg je een opleiding van 4 jaar in een werken en leren constructie.

Vanaf 6 jaar werkervaring

Heb je meer dan 6 jaar werkervaring, waarvan minstens 2 jaar buiten de Rechtspraak? Dan kun jij je aanmelden voor de opleiding tot rechter (RIO). Deze opleiding duurt tussen de 12 en 36 maanden. De duur van de opleiding wordt in overleg met jou bepaald aan de hand van je kennis en ervaring.

Vanaf 15 & 20 jaar werkervaring

Heb jij ten minste 15 jaar specialistische juridische werkervaring of ten minste 20 jaar juridische werkervaring als zeer ervaren generalist, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie? Dan kun je meedoen aan de selectieprocedure voor rechter in opleiding (rio).

Soms vragen rechtbanken in hun vacature voor rechter in opleiding om specialisten of zeer ervaren generalisten. Voor hen bieden we een opleiding die maximaal één jaar duurt en zich in beginsel richt op een carrière binnen één rechtsgebied.

Overweeg je een sollicitatie in te dienen?

Functie eisen

Om te solliciteren moet je beschikken over een diploma rechtsgeleerdheid volgens art. 5 wrra en art. 2 brra, de Nederlandse nationaliteit en voldoende werkerving, inclusief buitenervaring.

Elementen van de selectieprocedure

Bekijk alle onderdelen van de selectieprocedure als je besluit te solliciteren.

Checklist voor de sollicitatie

Zorg ervoor dat je deze documenten hebt verzameld voordat je een sollicitatie indient.

Oefen analytische testen

Versterk je vaardigheden voor de analytische testen die deel uitmaken van de selectieprocedure.

Het gaat om meer dan alleen de zitting

De zitting is een belangrijk moment in elke procedure maar daar gaat altijd een uitgebreide voorbereiding aan vooraf. Soms zijn het dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Een groot deel van jouw werk als rechter bestaat uit dit voorwerk, zodat je uiteindelijk het juiste besluit kunt nemen. Hoewel rechters besluitvaardig moeten zijn, zijn ze bovenal nieuwsgierig. Je bent oprecht geïnteresseerd om alle kanten van een verhaal boven water te krijgen. Zonder vooroordelen. Je werkt daarom veel samen met diverse collega’s om tot een besluit te komen en dat op een begrijpelijke en correcte wijze te communiceren, zowel schriftelijk als verbaal tijdens de zitting.

“Als ik een nieuw dossier toegewezen krijg, wil ik dat tot in de details doorgronden.”

Een combinatie tussen werken en leren

Zodra jouw opleiding begint, behandel je samen met ervaren rechters echte zaken. Daarnaast ontwikkel je jouw hard- en soft-skills, zoals communicatieve vaardigheden en schrijfvaardigheden. We doen er alles aan om je de middelen en begeleiding te geven zodat jij jezelf kunt ontwikkelen tot een bekwame rechter die zich wil én kan inzetten voor een rechtvaardig Nederland.

De selectie

De selectieprocedure is erop gericht kandidaten te selecteren van wie wordt verwacht dat zij beschikken over de voor het rechterschap benodigde competenties c.q. dat zij beschikken over het leervermogen, de instelling en de persoonlijke eigenschappen op grond waarvan mag worden verwacht dat de opleiding met succes zal worden afgerond. Je wordt daarom op een aantal fronten getoetst en getest om te beoordelen of jij een rechter kan worden. Voor veel stappen in die selectieprocedure kun je je goed voorbereiden.

Rechtspositie en salaris als rechter of raadsheer in opleiding

Na toelating tot de opleiding krijg je een aanstelling voor bepaalde tijd, voor de duur van de opleiding. Bij succesvol voltooien van de opleiding word je aangesteld voor het leven (=tot 70e jaar). Je wordt geplaatst in het gerecht dat je in opleiding heeft genomen en geacht de eerste 4 jaar na aanstelling in dat gerecht te blijven werken.

Indien de opleiding onverhoopt voortijdig wordt beëindigd, eindigt kort daarna de aanstelling, waarbij in bepaalde gevallen een deelcertificaat wordt uitgereikt.

Solliciteren kan op 4 momenten per jaar

In vier wervingsrondes per jaar worden de vacatures opengesteld voor de opleiding tot rechter of raadsheer. De opleiding start op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Houd rekening met het volgende:

  • Aanmelden kan per wervingsronde bij max. twee gerechten.
  • Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging van je sollicitatie.
  • Als je dossier niet compleet is, wordt je sollicitatie in beginsel niet in behandeling genomen.

De eindgesprekken bij de Landelijke Selectiecommissie Rechters vinden live plaats in Den Haag (locatie Raad voor de Rechtspraak).

Solliciteer tussen 02-09-2024 t/m 29-09-2024
Opleiding start op 01-04-2025
Solliciteer tussen 09-12-2024 t/m 05-01-2025
Opleiding start op 01-07-2025
Solliciteer tussen 17-03-2025 t/m 13-04-2025
Opleiding start op 01-10-2025

Wanneer kan je rechter worden?

Wil je rechter worden? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Je hebt een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect, minstens twee jaar juridische werkervaring buiten de Rechtspraak (na je afstuderen) en je bezit de Nederlandse nationaliteit.

Alle onderdelen van de selectieprocedure

De selectieprocedure is erop gericht kandidaten te selecteren van wie wordt verwacht dat zij beschikken over de voor het rechterschap benodigde competenties c.q. dat zij beschikken over het leervermogen, de instelling en de persoonlijke eigenschappen op grond waarvan mag worden verwacht dat de opleiding met succes zal worden afgerond.

Bereid je voor

Er zijn verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op de sollicitatie naar een opleiding tot rechter of raadsheer. Om je op weg te helpen hebben we deze voor je op een rijtje gezet.

Meld je aan voor de vacature-alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature-alert.

Benieuwd naar de vacatures voor rechters?

Plan een kop koffie met ons in en maak kennis met IVO Rechtspraak.