Raadsheer worden bij de afdeling strafrecht van het hof Den Haag: iets voor jou?

Gerechtshof Den Haag

Het gerechtshof Den Haag behandelt rechtszaken in hoger beroep op het gebied van het strafrecht, belastingrecht, handelsrecht en familierecht. Bij ons gerechtshof werken ruim 300 medewerkers. Werken bij de Rechtspraak betekent bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. Een plezierige werkomgeving vinden we heel belangrijk. Kernwaarden in het hof zijn maatschappelijke oriëntatie, deskundigheid, collegiale samenwerking en een vooruitstrevende en lerende cultuur. De lijnen zijn kort en de sfeer is informeel.

Afdeling Strafrecht

Bij de afdeling Strafrecht van het gerechtshof behandelen betrokken en enthousiaste raadsheren en gerechtsjuristen strafzaken in hoger beroep. De afdeling is onderverdeeld in vier teams. Naast commune strafzaken behandelt deze afdeling specialistische strafzaken op het gebied van jeugdrecht, fraude, economie en milieu, cybercrime, mensenhandel, mensensmokkel, internationale misdrijven en artikel 12 Sv.

We verwelkomen graag nieuwe rechterlijke collega’s met ruime ervaring in het strafrecht.

Laagdrempelig beginnen

Kom kennismaken met onze afdeling! We brengen je graag in contact met één van onze raadsheren om in gesprek te gaan over het werken bij het hof. Als je eigen gerecht daarmee instemt, kun je er ook voor kiezen om voor een paar maanden als raadsheer te worden gedetacheerd. Op die manier kun je ervaren of je het werken in het hof aantrekkelijk genoeg vindt om over te stappen. Je kunt natuurlijk ook meteen naar een vaste plek solliciteren. Dan volgen gesprekken met enkele collega’s en weet je snel waar je aan toe bent.

Wat is er bijzonder aan het werken bij de afdeling strafrecht?

Je spreekt recht met zijn drieën. De samenwerking staat dan ook in het teken van collegiale afstemming, intensieve uitwisseling en onderlinge contacten. De discussie in de raadkamer scherpt en verdiept je eigen professionaliteit. De collegiale samenwerking en de mogelijkheid om van elkaar te leren en jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, zijn de meest genoemde redenen voor rechters om op een zeker moment de stap naar het hof te zetten. Ben je bang dat je het enkelvoudig zitten gaat missen? Dat hoeft niet. Bij de afdeling strafrecht worden ook zaken geselecteerd voor een enkelvoudige mondelinge behandeling. Collega’s die dat willen, doen dus ook enkelvoudig zittingen.

Hoe is de sfeer bij ons?

Wij zijn een kleine organisatie. Als je rechters vraagt hoe de overstap naar onze afdeling is bevallen, hoor je vaak dat de informele en prettige sfeer zo opvalt. De lijnen zijn kort en we doen niet moeilijk als het makkelijk kan.

Klopt het dat je wel wat ouder moet zijn voor het hof? En kan je na een paar jaar weer naar de rechtbank terugkeren?

In het hof werken collega’s van alle leeftijden. Als je 10 jaar als jurist hebt gewerkt en een ruime kennis van het strafrecht hebt, kun je solliciteren naar de functie van raadsheer. Een overstap kun je ook zien als een vorm van roulatie, en van verbreding en verdieping van je rechterlijke kennis en vaardigheden. Regelmatig komt het voor dat een raadsheer na een aantal jaren in het hof teruggaat naar een rechtbank.

Ben je enthousiast geworden? Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer. Een simpel mailtje of telefoontje volstaat aan Yolande Wijnnobel (teamvoorzitter) tel. 06 23 63 84 35, y.wijnnobel-van.erp@rechtspraak.nl of Marieke Koek (president) tel. 06 13 96 36 43, m.koek@rechtspraak.nl.

Direct solliciteren?

Ben je enthousiast? Stuur dan een sollicitatiebrief met cv naar Marieke Koek, president van hof Den Haag of hrm.hof-dh@rechtspraak.nl, onder vermelding van ‘vacature raadsheer Strafrecht’. Daarbij word je verzocht twee referenten op te geven.