Duo-rol met rechter
“In februari 2022 maakte ik de overstap naar de Rechtspraak. Voor die tijd was ik belastingadviseur in een commerciële praktijk, maar ik zocht naar meer zingeving in mijn werk. Als gerechtsjurist kan ik iets betekenen voor de maatschappij. Sinds een jaar ben ik ook key-user, voor DWD. Samen met een rechter was ik nauw betrokken bij de implementatie van het systeem bij de belastingkamer. We werkten in een duo en hadden overleg met de implementatiemanager, de adviseur informatievoorziening en ontwikkelaars van IVO Rechtspraak. Erg leuk om zo samen te werken!”
In de praktijk uitproberen
“In de implementatiefase probeerden we DWD als duo in de praktijk uit, door een aantal rechtszaken digitaal te doen. Hoe werkt het systeem? Waar lopen we tegenaan? En wat missen we? Die feedback hebben we teruggegeven aan het projectteam. In de digitale dossiers zit bijvoorbeeld een blad waar je zelf aantekeningen op kunt maken. Het is handig als je collega in dat document verder kan werken, of dat aantekeningen die je alleen voor jezelf maakt niet zichtbaar zijn.”
Vraagbaak en signaalfunctie
“Met de afronding van de implementatie is mijn rol als key-user veranderd. Nu ben ik een vraagbaak voor collega’s die DWD gebruiken voor hun dagelijks werk. Heeft een collega een vraag, dan kijk ik mee en geef ik uitleg. Vorige week heb ik nog een nieuwe collega wegwijs gemaakt die het systeem helemaal niet kende. Daarnaast heb ik een signaalfunctie. Zo bespreken we de ervaringen met DWD altijd tijdens het maandelijkse werkoverleg van ons team. Is iemand nog iets tegengekomen? En wat zijn de wensen? Die geven we door aan IVO Rechtspraak zodat ze er daar mee aan de slag kunnen. Omgekeerd geven we ook informatie vanuit IVO Rechtspraak door, zoals veranderingen die eraan komen of de status van wijzigingsaanvragen die we hebben gedaan.”
Processen efficiënter maken
“De meeste collega’s kunnen prima uit de voeten met DWD, maar een centraal aanspreekpunt in de persoon van een key-user is makkelijk voor hen. Wat je aan kwaliteiten nodig hebt om key-user te zijn? Je moet digitaal vaardig zijn en er plezier in hebben om mee te denken over digitaal werken en je collega’s daarbij te helpen. Door digitalisering kunnen we processen efficiënter maken, dat vind ik heel belangrijk en daar draag ik graag aan bij. Ook de afwisseling in het werk is leuk, om met iets ander bezig te zijn dan puur juridisch inhoudelijke zaken.”
Kleine moeite
“Key-user zijn is geen moeite, ik doe het zo’n beetje tussen de bedrijven door en op het maandelijkse werkoverleg met mijn team ben ik sowieso al. Tijdens de implementatiefase was ik meer projectmatig bezig, uitzoeken hoe functionaliteit in de praktijk werkt en dit bespreken. Nu hangt de tijd die ik aan mijn rol als key-user besteed af van vragen van collega’s of nieuwe ontwikkelingen vanuit IVO Rechtspraak. Dat is dus heel wisselend.”
Key-userplatform
“Bij IVO Rechtspraak kun je een training voor key-users doen. Ook is er een key-userplatform waar je met vragen terechtkunt. Een recent initiatief is het overleg voor alle key-users van DWD bij de rechtbank Noord-Nederland, in principe eens in de zes weken. We hebben van de zomer het eerste overleg gehad, met de implementatiecoördinator informatievoorziening en zo’n 15 à 20 key-users. Dat worden er steeds meer, want steeds meer zaakstromen gaan met DWD werken. Tijdens het overleg praten we over DWD zelf, maar ook over het key-userschap, hoe het zich ontwikkelt en hoe je het vormgeeft. Het is fijn om aan anderen te kunnen vragen hoe ze iets doen of wat ze tegenkomen. En ook erg leuk om collega’s te spreken die je normaal niet ziet.”
Wil jij net zoals Ashley meedenken over de digitalisering van de rechtspraak en collega’s helpen om digitaal te werken? Informeer naar de mogelijkheden om key-user te worden bij de Rechtspraak en meld je aan!