Een tijdige uitspraak, door Ahmed
"Ik kan iets betekenen voor de samenleving met werk dat ik interessant vind."

Ahmed - senior gerechtsjurist

Ahmed maakte tijdens zijn ‘togamaster’ kennis met de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en advocatenkantoren. Bij een togamaster volg je naast de reguliere onderdelen van de master verschillende praktijkstages. Tijdens zijn stage bij de Rechtspraak voelde hij zich meteen thuis. Hoe dat kwam? "Door de samenwerking met fijne collega’s. De sfeer is gewoon heel goed! En door de verschillende, interessante strafzaken die ik behandel."

“Ik koos heel bewust voor een baan bij de Rechtspraak. Tijdens mijn snuffelstage bij een advocatenkantoor kwam ik er achter dat het werven van cliënten en het commerciële aspect niet bij mij past. Zo moest ik daar bijvoorbeeld ook al mijn declarabele uren bijhouden. Daar hou ik niet van, ik wil me vooral kunnen richten op de inhoud van mijn werk.”

“Tijdens mijn snuffelstage bij een advocatenkantoor kwam ik er achter dat het werven van cliënten en het commerciële aspect niet bij mij past. Ik wil me vooral kunnen richten op de inhoud van mijn werk.”

Van betekenis zijn voor de samenleving met strafrecht

“Al heel snel wist ik dat ik een voorkeur heb voor strafrecht. Er zit heel veel diversiteit in de zaken die ik behandel. Ik vind het niet alleen belangrijk dat ik mijn werk interessant vind, maar ook dat ik iets kan betekenen voor de samenleving. De Rechtspraak heeft namelijk een belangrijke positie in de maatschappij, vind ik. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen uit emotie voor eigen rechter gaan spelen.”

Nuttig straffen

“Rechters moeten bepalen of iemand een strafbaar feit heeft begaan en zo ja, welke straf en/of maatregel die persoon moet krijgen. Die straf moet nut hebben. Daarmee bedoel ik dat de samenleving én de verdachte er iets aan moeten hebben. Een rechter vraagt zich namelijk onder andere af; “weerhoudt een gevangenisstraf de verdachte in de toekomst ervan om een strafbaar feit te begaan.” Want een gevangenisstraf wil je eigenlijk alleen opleggen als het écht niet anders kan. Als je uit de gevangenis komt moet je een nieuw leven opbouwen, terwijl een verdachte met een taakstraf de kans krijgt om het leven weer op te pakken en iets nuttigs te doen voor de samenleving. De kans op herhaling van strafbaar gedrag is daarom ook lager bij een taakstraf dan bij gevangenisstraf. Met die gedachte kun je bij de Rechtspraak echt bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving.”

“Bij de voorbereiding van een zaak leg ik goed vast welke bewijsmiddelen de rechtbank al heeft toegepast, welke straf er is opgelegd en met welke persoonlijke omstandigheden er rekening is gehouden.”

Bijdragen aan een tijdige uitspraak

“Hoe mijn werk bijdraagt aan een tijdige uitspraak? Ik ondersteun de raadsheren in de voorbereiding van een zaak, tijdens een zitting, en bij het opstellen van het arrest. Als een partij in beroep gaat tegen een uitspraak komt de zaak terecht bij het hof. Bij de voorbereiding voor een zaak bij het hof is er dus al een inhoudelijke behandeling van de zaak aan vooraf gegaan bij de rechtbank. Ik leg daarom goed vast welke bewijsmiddelen de rechtbank al heeft toegepast, welke straf er is opgelegd en met welke persoonlijke omstandigheden er rekening is gehouden door de rechter.”

Raadkameren

“Tijdens de zitting ben ik griffier, ik schrijf mee met wat er gebeurt en gezegd wordt. Na de zitting ga ik met de raadsheren ‘raadkameren’. Dat betekent dat ik met de raadsheren overleg over de zaak. We bekijken in vier stappen of: de verdachte het feit heeft gepleegd, het feit strafbaar is, de verdachte ook strafbaar is en welke straf en/of maatregel moet worden opgelegd. Ik merk daarbij dat rechtspraak echt mensenwerk is. De ene persoon denkt er anders over dan de andere. Onder andere daarom zijn er bij veel strafzaken in hoger beroep ook drie raadsheren, dan is er altijd een meerderheid.”

Op tijd uitspraak doen

“Als we eruit zijn gekomen in de raadkamer schrijf ik het concept-arrest met de uitspraak. Die stuur ik rond naar de raadsheren. Ik verwerk hun feedback en lever de definitieve versie in bij de administratie (griffie). Daarmee zorg ik er samen met de raadsheren voor dat er in de meeste gevallen binnen 14 dagen na sluiting van de zaak uitspraak wordt gedaan. Het geeft een goed gevoel als ik lekker op schema loop en de raadsheren heb geholpen om op tijd uitspraak te doen.”

“Sinds een half jaar ben ik jeugdgriffier. Wat ik daar interessant aan vind is dat we bij jeugdzaken meer oog hebben voor de pedagogische kant.”

Meedenken over de volgende stap

“Sinds een half jaar ben ik jeugdgriffier en houd ik me dus veel bezig met jeugdzaken. Wat ik daar zeer interessant aan vind is dat we bij jeugdzaken meer oog hebben voor de pedagogische kant. De nadruk ligt daardoor minder op het straffen van de jeugdige en meer op hen ontwikkeling. Ik vind het een eer dat ik de kans krijg om mezelf daar in te specialiseren.”

“Naast dat ik met mijn werk als gerechtsjurist een bijdrage kan leveren aan de samenleving, is er dus ook veel ruimte voor ontwikkeling bij de Rechtspraak. Ik voer hierover gesprekken met de teamvoorzitter en bespreek welke vervolgstappen ik wil zetten. En in welke onderwerpen ik me wil verdiepen. Er is een groot aanbod aan cursussen om uit te kiezen. Daarnaast is alle inhoudelijke kennis en informatie over verschillende rechtsgebieden beschikbaar. Dat maakt het werk ook uitdagend; de diversiteit aan onderwerpen waarbij ik echt de diepte in kan gaan.”

“Daarnaast wordt er meegedacht over de volgende stap. Zo zou ik bijvoorbeeld in de toekomst wel officier van justitie willen worden. Je zou denken dat een leidinggevende je graag wil behouden en je niet stimuleert om een overstap te maken naar een andere organisatie. Maar niets is minder waar; ik word daar juist in gestimuleerd. Maar voorlopig zit ik nog wel even goed bij het hof!.”

Onder de indruk

“Aan vrienden en kennissen vertel ik weleens welke ontwikkelingskansen er zijn binnen de Rechtspraak en dan zijn ze onder de indruk. En ze zijn verbaasd als ik vertel over de informele en collegiale sfeer. Ik voel echt geen afstand tot de raadsheren in ons team. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden gewoon heel goed. Zo kreeg ik toen mijn dochter geboren werd royaal ouderschapsverlof. Dus ook op dat gebied zit ik heel goed bij de Rechtspraak.”

“Wat je mee moet nemen als je gerechtsjurist wil worden? Naast de studie rechten is het belangrijk dat je als gerechtsjurist analytisch bent en snel tot de kern kan komen. Hoofd- en bijzaken kunnen scheiden. En natuurlijk dat je leergierig bent; je moet je echt willen verdiepen in de zaak.”

Vind jij het leuk om je collega's te helpen? En wil je graag werk met betekenis?
Ontdek wat jij kunt bijdragen bij de Rechtspraak.
Benieuwd naar vacatures?

Lees andere verhalen

Een sterk en duidelijk geschreven vonnis, door Harriëtte

“Het schrijven van een begrijpelijk vonnis is onze verantwoording naar de maatschappij. Aan mij, als gerechtsjurist, de taak om alles zo goed mogelijk te formuleren.”