Home > Starters & stages > Traineeships > Traineeprogramma Rechtspraak > Veelgestelde vragen Traineeprogramma
Wat leuk dat je je wilt aanmelden. Als je solliciteert, vragen we je een formulier in te vullen. Je hoeft geen cv of motivatiebrief aan te leveren. We leren je namelijk verder in het sollicitatieproces graag persoonlijk beter kennen!
Tot en met 3 augustus 2025. Gelijk daarna start de selectieprocedure en ontvang je zo snel mogelijk een reactie van ons selectiebureau LTP.
Als je sollicitatie bij ons binnen is, kijken we of je in aanmerking komt voor deelname aan het selectieproces. Op de pagina Traineeprogramma Rechtspraak lees je meer over de stappen in dit selectieproces.
Na de selectiedag hoor je van ons of je geselecteerd bent als trainee voor het Traineeprogramma Rechtspraak. De selectiedag vindt plaats in de tweede of derde week van september.
Solliciteren kan als je bent afgestudeerd op of na 3 november 2023 en vóór 3 november 2025.
We vragen je tijdens de selectieprocedure een bewijs van je afstuderen te sturen: een DUO-uittreksel, kopie van je diploma of afstudeerverklaring van je laatst afgeronde juridische master.
Voor een afstudeerverklaring geldt dat dit een officieel document van je universiteit dient te zijn en de volgende informatie bevat:
Solliciteren is echt alleen mogelijk als je afgestudeerd bent op of na 3 november 2023 en vóór 3 november 2025.
Ja, een afgeronde Nederlandse juridische bachelor en Nederlands juridische master (afgestudeerd op of na 3 november 2023 en vóór 3 november 2025) is een voorwaarde.
Ja, op het sollicitatieformulier kun je aangeven bij welke rechtbanken en/of gerechtshoven je wilt solliciteren. Er is tot de selectiedag een gezamenlijke selectieprocedure voor de rechtbanken/gerechtshoven. Als je bij aanmelding meerdere gerechten als voorkeur hebt opgegeven wordt je voor de selectiedag van één gerecht uitgenodigd.
Ja dat kan. Voor juridisch professionals die al bij ons werken, gelden dezelfde eisen als voor andere (externe) geïnteresseerden. Je bent in het bezit van een afgeronde Nederlandse juridische bachelor en een afgeronde Nederlandse juridische master en bent bij aanvang van het traineeprogramma niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd. Lees je dit als geïnteresseerde collega, check dan ook de aanvullende informatie op het intranet van de Rechtspraak.
Tijdens de eerste maand volg je samen met je mede-trainees een introductieprogramma bij SSR (Studiecentrum Rechtspleging), het gezamenlijke opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Na het introductieprogramma ga je als gerechtsjurist aan de slag binnen jouw rechtbank of gerechtshof. In het eerste jaar van het traineeprogramma doe je ervaring op in een strafrecht team. Je ondersteunt de rechter/raadsheer bij de voorbereiding van zaken, maakt aantekeningen tijdens zittingen en schrijft conceptvonnissen.
In het tweede jaar van het traineeprogramma kun je aan de slag bij bestuursrecht (waaronder bijvoorbeeld belastingrecht, omgevingsrecht, sociaal recht, vreemdelingenrecht) of civielrecht (waaronder bijvoorbeeld handelsrecht, kanton, en familie en jeugd). In overleg met je eigen rechtbank/gerechtshof bepalen jullie al bij de start van het traineeprogramma waar jij graag aan de slag gaat in het tweede jaar en wat er binnen je eigen gerecht mogelijk is.
Absoluut. Voor de inhoudelijke begeleiding in je functie word je begeleid door een praktijkbegeleider. Dit is in de meeste gevallen een senior gerechtsjurist die al langer bij de organisatie werkzaam is. Daarnaast heb je net als elke medewerker een leidinggevende. Ook krijg je binnen je eigen gerecht een mentor toegewezen. Met jouw mentor kun je van gedachten wisselen over allerhande zaken waar je je over verwondert of waar je tegenaan loopt. Met andere vragen over het Traineeprogramma Rechtspraak kun je daarnaast ook altijd terecht bij de traineecoördinator van het gerecht waar je werkt.
Het salaris voor trainees bedraagt het eerste jaar €3.484,93 bruto per maand op basis van 36 uur per week (in het tweede jaar € 3.564,01 bruto per maand). De CAO Rijk is van toepassing. Hierdoor kun je ook gebruik maken van het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit budget kun je bijvoorbeeld gebruiken voor extra verlofuren, voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer of voor het fiscaal voordelig afbetalen van je studieschuld.