Stage lopen bij de rechtbank Rotterdam

Wil jij weten hoe de rechtspraak in de praktijk werkt? Kom dan stage lopen bij de rechtbank Rotterdam.

Wat ga je doen tijdens je stage?

Mbo-studenten

Als mbo-student werk je binnen een administratieteam. Op de administratie zorgen we ervoor dat een dossier compleet naar een juridisch team gaat zodat de rechter de zitting goed kan voorbereiden. Met een compleet dossier kan een rechter een goed beeld vormen om later tot een uitspraak te komen. Je bent dus een belangrijke schakel in het totale werkproces. De administratie begeleidt een zaak tot en met de uitspraak.

Wat doe je als stagiair(e)?

  • Je stelt standaardbrieven op.
  • Je registreert de voortgang van het dossier.
  • Je onderhoudt telefonisch contact met de advocaten of partijen in een zaak.

Bovenstaand is een goed praktijkvoorbeeld, de werkzaamheden kunnen per team verschillen.

Hbo en wo-studenten rechten

Hbo- en wo-studenten rechten doen tijdens hun stage ervaring op met de behandeling van zaken. Onder begeleiding bereid je zaken voor. Dit betekent dat je onder andere:

  • Het dossier van deze zaken bestudeert.
  • Een samenvatting maakt van de feiten in een dossier.
  • De feitelijke en juridische bijzonderheden van de zaak noteert.

Ook ga je als griffier mee naar de zitting. Je krijgt inzicht in de manier waarop rechters argumenten afwegen en tot een oordeel komen.

Bovenstaand is een goed praktijkvoorbeeld, het werk verschilt per rechtsgebied. Ook bestaat de mogelijkheid om tijdens je stage een onderzoeksopdracht uit te voeren.

Naast bovengenoemde stages zijn er mogelijkheden voor stages (meelopen of onderzoek) bij de teams van bedrijfsvoering, zoals facilitair, communicatie en P&O.

Hoe kun je je aanmelden?

Er zijn stageplaatsen op mbo-, hbo- en wo-niveau. In de maanden februari/maart en september/oktober plaatsen we de stagevacatures. Op deze site kun je ook onze andere vacatures vinden.

Heb je een andere vraag of een speciale stagewens? Stuur een e-mail naar de rechtbank Rotterdam: stage.bedrijfsvoering.rotterdam@rechtspraak.nl.

Meer informatie over werken bij rechtbank Rotterdam.