Teamvoorzitter Juridisch-rechter (32-36 uur) Afdeling Civiel recht - Lelystad

Wil je als rechter ontdekken of leidinggeven bij je past? Dan is de rol van Teamvoorzitter Civiel in Lelystad iets voor jou! In deze rol krijg je namelijk de unieke kans om je vaardigheden als leidinggevende te ontwikkelen en draag je direct bij aan de bedrijfsvoering van rechtbank Midden-Nederland, aan de ontwikkeling van de afdeling Civiel en in het bijzonder van ons dynamische en hechte team in Lelystad.

Twijfel je of je geschikt bent voor deze rol? Geen punt! Maak je interesse kenbaar, dan gaan we hierover graag met je in gesprek. Zo is er de mogelijkheid om deze functie tijdelijk te vervullen, bijvoorbeeld voor de duur van een jaar.

Wat ga je doen?

Als teamvoorzitter ben jij samen met een juridisch team van ongeveer 20 collega’s verantwoordelijk voor de behandeling van civiele zaken met het accent op handel. Jij zorgt voor continuering van het positieve werkklimaat binnen onze unieke kleinschalige locatie in Lelystad, waar collega’s gemoedelijk, maar professioneel met elkaar samenwerken en gezamenlijk eigenaarschap nemen voor de belangrijke maatschappelijke rol die zij vervullen. Je draagt bij en stimuleert de bestaande samenwerking tussen team kanton en team handel evenals de samenwerking met de griffie, die zich onderscheidt in professionaliteit en excellente werkwijze. Als teamvoorzitter sta je er zeker niet alleen voor en leun je op de ervaring van een zittende teamvoorzitter juridisch niet-rechter.

Je maakt tevens deel uit van het managementteam (MT) van de afdeling Civiel recht. Het MT van de afdeling Civiel bestaat uit zeven personen. Ook de sfeer binnen het MT is informeel, er wordt veel gelachen en goed samengewerkt. Samen met je MT collega’s ontwikkel je een visie voor het lange termijnbeleid op het gebied van optimalisering van de organisatie, het kwaliteitsdenken en kwaliteitsbewustzijn binnen de afdeling. Verschillende portefeuilles en managementtaken zijn al belegd, ook binnen de locatie Lelystad, zodat voor deze functie de ruimte bestaat om een zeer significant deel (minimaal de helft van je arbeidsduur) te besteden aan het doen van zittingen en overige inhoudelijke juridische werkzaamheden. Verder:

 • Draag je zorg voor de kwaliteit en productie van het team en zorg je ervoor dat jouw teamleden hun werk professioneel kunnen blijven doen
 • Bewaak je de balans tussen kwaliteit en kwantiteit
 • Stimuleer je dat het team zich voortdurend ontwikkelt, samenwerkt, eigen verantwoordelijkheid neemt en dat medewerkers hun kennis delen
 • Houd je je bezig met HR-gerelateerde zaken zoals opleiding en ontwikkeling van medewerkers, werving en selectie en verzuim
 • Krijg je ruimte om nieuwe initiatieven en nieuwe ontwikkelingen te bedenken en door te voeren
 • Maak je onderdeel uit van het leidinggevendenteam van de rechtbank dat het bestuur adviseert en ondersteunt bij het reilen en zeilen van de rechtbank

Wat we van je vragen

Als rechter heb je natuurlijk al affiniteit met de rechtspraak. Kennis van het Civiel recht is hierbij mooi meegenomen, maar zeker geen must in je rol als leidinggevende. Leidinggevende ervaring is een pré maar geen vereiste.

Als leidinggevende ben je een verbinder en bevorder je de samenwerking. In jouw team is onderling vertrouwen een vanzelfsprekendheid. Je weet collega’s te inspireren om hun eigen bijdrage te leveren en hebt het vermogen je team te enthousiasmeren. Je bent een voortdurende verbeteraar en focust op vooruitgang. Je stuurt op resultaat en bent niet bang om te beslissen. De organisatie missie en waarden vertaal je naar concrete doelen en kaders, samen met je collega’s. Je neemt verantwoordelijkheid, reflecteert en hebt de moed om kwetsbaarheid te tonen.

Wat we je bieden

We bieden jou een functie waarin je samen met collega teamvoorzitters leert en ontwikkelt binnen een professioneel team. Aan deze functie is een salaris in schaal RA08 (maximaal € 9.471,57 bruto op basis van 36 uur) en een maandelijkse toelage van € 250,00 bruto verbonden. Je krijgt naast een uitdagende functie uiteraard ook volop de kans je verder te ontwikkelen in je rol door middel van een management development traject en we helpen je snel in het zadel als leidinggevende binnen onze rechtbank.

Waar ga je werken

De afdeling Civiel recht bij de rechtbank Midden-Nederland bestaat uit zes juridische teams en een administratief team. Op de locatie Utrecht zijn twee juridische teams belast met de handelszaken en twee juridische teams met de kantonzaken. Op de locatie Lelystad is er een team kanton en een team handel; in de praktijk bestaat er een zeer nauwe samenwerking en zijn er gezamenlijke team- en jurisprudentieoverleggen. De zes juridische teams worden elk aangestuurd door een teamvoorzitter juridisch en bestaan uit (senior) rechters, juridisch adviseurs en (junior en senior) gerechtsjuristen. In het administratieve team – verdeeld over de locaties Utrecht en Lelystad – werken administratief (juridisch) medewerkers, aangestuurd door operationeel leidinggevenden onder leiding van een teamvoorzitter administratie.

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland betekent een bijdrage leveren aan een rechtvaardige samenleving. Iedereen levert daaraan een bijdrage. In onze rechtbank is ruimte om je te ontwikkelen en eigen initiatief te tonen. Het is onze overtuiging dat als je werk doet dat aansluit bij je innerlijke drijfveer en bij gedeelde waarden, je met plezier kan werken en bereid bent het beste van jezelf te geven. Wij werken met drie kernwaarden namelijk: Betrouwbaar, Lef en Samenwerken met plezier en vinden het ontzettend belangrijk dat we bij alles wat we doen nadenken of het voldoet aan onze kernwaarden. Wil je de rechtbank Midden-Nederland alvast wat beter leren kennen? Bekijk hier onze korte bedrijfsfilm!

Interesse?

Mail je gemotiveerde sollicitatiebrief en curriculum vitae uiterlijk 27 maart 2024 naar recruitment.RB-MNL@rechtspraak.nl o.v.v. “vacature TVJ-rechter Civielrecht LS” t.a.v. het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland.

 • Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je bellen met Patricia Messer-Dinnissen, president van rechtbank Midden-Nederland, op telefoonnummer 088 362 00 97.
 • Wil je weten hoe Brigitte van den Bergh van de afdeling Civiel recht de rol van teamvoorzitter in Lelystad ervaart? Ze vertelt je ook graag meer over de inhoud van de functie (06 15 82 28 67).
 • Bij vragen over de procedure kun je contact opnemen met de afdeling P&O (06 21 25 61 85).
 • Het 1e gesprek vindt plaatst 2 april 2024. Ben je niet beschikbaar op de aangegeven data? Wij kijken graag naar een passend moment.
 • Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure.

De rechtbank Midden-Nederland wil een organisatie zijn waar iedereen welkom is. We geloven dat de kracht van diversiteit de kwaliteit van ons werk verhoogt. Jouw unieke perspectief is daarbij waardevol. We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal, je kwaliteiten en je werk- en levenservaring.

Referenties worden opgevraagd en we vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.