Rechter in opleiding (specialist) rechtbank Zeeland-West-Brabant

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen de rechtbank Zeeland-West-Brabant hebben we opleidingsplaatsen beschikbaar voor specialisten voor alle rechtsgebieden.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant

De rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt rechtspraak van niveau en op maat. Met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en opvattingen. Snel, toegankelijk en deskundig. De rechtbank is zichtbaar en bereikbaar in zuidwest Nederland met zittingen op vier locaties: Breda, Middelburg, Bergen op Zoom en Tilburg. Voor rijksbelastingzaken ook in Eindhoven en Limburg. Er wordt gewerkt vanuit de gerechtsgebouwen Middelburg en Breda. Werken bij deze rechtbank betekent werken in een professionele en efficiënte organisatie van ruim 750 professionals. Onafhankelijk, omgevingsbewust en eigentijds. Het laat zich kenmerken door veel afwisseling, een breed werkterrein, interessante zaken – midden in de actualiteit.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant wil een lerende organisatie zijn, waarin het geven en ontvangen van feedback vanzelfsprekend is. We zetten in op een inclusieve en diverse organisatie, waarin verschillen worden omarmd en elkaar versterken. Talent als basis, diversiteit als kracht.

De opleiding

De opleiding start 4x per jaar. Afhankelijk van je ervaring duurt de fulltime opleiding 12 maanden. Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door ervaren collega’s en is het mogelijk dat je op beide locaties wordt opgeleid. Na een succesvolle afronding van je opleiding is een aansluitende benoeming tot rechter in de rechtbank Zeeland-West-Brabant verzekerd.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over:

  • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
  • De Nederlandse nationaliteit.

Om voor een opleidingsplaats als specialist in aanmerking te komen heb je ten minste 15 jaar relevante juridische werkervaring na het afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak. Hiermee wordt bedoeld: werkervaring die als jurist is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie. Als specialist ben je een jurist die gespecialiseerd is in en een autoriteit is op een niche binnen een bepaald rechtsgebied. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat je publiceert of doceert over het specifieke juridische gebied en dat je betrokken bent bij grote zaken in deze niche.

Voorafgaand aan de opleiding worden afspraken op maat gemaakt m.b.t. de aard, inhoud en de duur van de opleiding en het salaris. De aanstelling bedraagt tenminste 32 uur en maximaal 36 uur.

Salaris

Het brutosalaris is conform de hiervoor geldende regelgeving gedurende de opleiding na de opleiding salariscategorie 9 Rechterlijke macht, minimaal € 6.684,71 en maximaal € 8.599,36). Je krijgt 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met mr. Thérèse van de Poll, rechterlijk bestuurslid van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, telefoon 06-55236492 (bestuurssecretariaat).

Informatie over de selectieprocedure kun je vinden op de website: Rechter of raadsheer worden (werkenbijderechtspraak.nl)