“Snel pipelines optuigen met Azure Devops”

Focus op delivery tooling

Mijn DevOps-team bij IVO Rechtspraak is verantwoordelijk voor het digitaal werkdossier of DWD. Dat is een belangrijke applicatie waarmee rechters en andere medewerkers van de Rechtspraak digitaal kunnen samenwerken. Binnen software development ligt mijn focus momenteel op de tooling voor de delivery van de applicatie, dus als het systeem van de ontwikkelomgeving naar de productieomgeving gaat. In mijn werk kijk ik niet alleen naar de software, maar ook naar de processen erachter. En ik praat met gebruikers over wat ze willen. Dat maakt wat ik doe heel divers.

Vernieuwen met OpenShift en Azure

Het zijn turbulente tijden, want we zijn volop aan het migreren naar een nieuw platform en nieuwe technieken. Zo zijn we de overstap aan het maken naar een nieuwe versie van het OpenShift-platform, dat brengt veel veranderingen met zich mee. Daarnaast zijn we bezig om al onze pipelines om te bouwen van Jenkins naar de DevOps-omgeving van Microsoft Azure in de cloud. Het zijn er een heleboel, want bij IVO werken we met microservices.

Flexibele microservices

Traditionele applicaties zijn net als monolieten, van die massieve stenen pilaren. Grote gehelen dus, die zich lastig laten aanpassen. Met microservices bestaan ze uit allerlei kleine programma’s, die je op grote schaal kunt gebruiken. Het DWD bestaat uit tientallen verschillende microservices. Bijvoorbeeld voor het inlezen van bestanden, het verwerken van bestanden, het doorzoekbaar maken van bestanden of het maken van annotaties in dossiers. Ik ben ontzettend enthousiast over structuren met microservices. Het is een van de redenen dat ik graag bij IVO wilde werken.

Meewerken aan cloudtransitie

Het is ook geweldig om aan de cloudtransitie van IVO mee te werken. Azure DevOps is upcoming en wordt door veel bedrijven omarmd. Je kunt er snel pipelines mee optuigen doordat je met herbruikbare objecten werkt, een soort bouwblokken. Het kost je een paar dagen om een pipeline voor een microservice te bouwen, maar daarna heb je er binnen een paar minuten eentje klaar voor een vergelijkbare service. Ook kun je heel snel updates doorvoeren in je pipelines. Dat gaat centraal, per object. Je hoeft dus niet alle pipelines door voor een wijziging. Wil je als IT’er relevant blijven, dan moet je met dit soort nieuwe technieken uit de voeten kunnen.

Jeroen Tadros (30 jaar) deed een hbo-opleiding Information & Communication Technology met software engineering als specialisatie. Nadat hij in 2015 afstudeerde, ging hij eerst aan de slag via een detacheringsbedrijf om zo verschillende organisaties te leren kennen. Begin 2021 koos hij voor een baan als software engineer bij IVO Rechtspraak, om daar zijn kennis en ervaring verder te ontwikkelen. “Bij IVO staan ze open voor innovatieve ideeën en is er ruimte om te leren. Dat is heel motiverend. Binnen vijf jaar wil ik alle ins & outs van cloudtechnieken weten!”

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’