“Ons team legt nú het fundament voor de toekomst van de digitale rechtspraak”

Juiste architectuurkeuzes maken

“De digitalisering van de rechtspraak in Nederland is in volle gang. Daar werken we hard aan bij IVO Rechtspraak, we zijn bezig het informatievoorzieningslandschap opnieuw vorm te geven. Het zijn dynamische tijden op architectuurgebied, met veel veranderingen. Denk aan de inzet van containerplatforms. Of aan de overstap naar de cloud voor een aantal van de IT-diensten die we aan de rechtbanken en gerechtshoven leveren. Dat is een ingrijpende ontwikkeling waarbij heel veel komt kijken, onder meer op het gebied van security en privacy. Als architectuurteam van IVO leggen we nu het fundament voor de toekomst van de digitale rechtspraak, het is essentieel de juiste keuzes te maken.”

Architectuur meteen onderdeel van gesprek

“Ons architectuurteam bestaat uit verschillende soorten architecten. We hebben infrastructuurarchitecten, informatiearchitecten, solutionarchitecten en domeinarchitecten. De functie van domeinarchitect bestaat sinds anderhalf jaar. Er zijn vier domeinen binnen IVO: bedrijfsondersteuning, strafrecht, civiel & bestuur en toezicht & registers. Per domein bieden onze dienstenmanagers IT-services aan de portefeuillehouders. Dat zijn de vertegenwoordigers van de business, in ons geval de rechtbanken en gerechtshoven. Vaak zijn de portefeuillehouders rechters. We merkten dat er onvoldoende aansluiting was tussen de diensten en de business. Het management van IVO wilde de architectuur vanaf het begin onderdeel van gesprek maken bij het ontwikkelen of aanpassen van diensten. Daar zorgt de domeinarchitect voor. Die spreekt de taal van de business en van IT en slaat de brug op het gebied van architectuur, ook tussen de verschillende architectuurlagen.”

Samenwerken aan vakinhoudelijke verbetering

“Zelf ben ik lead architect en leider van het architectuurteam. Aan de ene kant heb ik dus een inhoudelijke rol, aan de andere kant een managementfunctie. Hoewel iedereen vanuit de ontwikkelteams met eigen projecten bezig is, pakken we als architecten ook dingen samen op. Het is niet alleen maar ‘produceren, produceren’, we doen aan teambuilding en werken met z’n allen aan vakinhoudelijke ontwikkeling en verbetering. Dat is erg leuk, bovendien houd je elkaar zo scherp. Bij andere organisaties gebeurt dit veel minder, hoor ik vaak van collega-architecten.”

Steeds nieuwe dingen

“Ik werk zelf al zeventien jaar bij IVO Rechtspraak. Er kwam steeds iets nieuws op mijn pad, een ander rechtsgebied, een andere functie, … Zo bleef mijn werk al die jaren uitdagend en interessant. Van ontwikkelaar, release manager en tactisch beheerder ben ik doorgegroeid naar architect. Enkele jaren geleden heb ik de managementstap naar lead architect en teamleider gemaakt. Dat is typisch voor IVO, ze faciliteren je carrière en stimuleren je ontwikkeling. Je krijgt er alle ruimte om je talenten te ontdekken en door te stromen. Daarvoor hoef je echt niet van werkgever te veranderen.”

Roland Verdonk (48 jaar) is lead architect en teamleider van het architectuurteam van IVO Rechtspraak.

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’