“Ik zou dit werk zo tot mijn pensioen kunnen doen, het is echt leuk!”

Onze collega Omar, werkzaam bij Rechtbank Amsterdam, is gevraagd zijn verhaal te delen. Hij is door Evelien vastgelegd in zijn werk en geïnterviewd, wat tot de volgende prachtige beelden leidt en een inspirerend verhaal.

Dit fotoproject ‘Onbeperkt in je werk’ is een initiatief van beroepsfotograaf Evelien Hogers. Haar zoontje van 1,5 jaar heeft een ontwikkelingsachterstand, waarvan ze de oorzaak nog niet weten. Ieder individu verdient gelijke kansen ongeacht een ontwikkelingsachterstand. Ook zij verdienen een kans en de mogelijkheid om te werken. Met het project ‘Onbeperkt in je werk’ wil Evelien een bijdrage leveren aan een betere wereld. En aantonen dat het in onze samenleving zeker mogelijk is, op werkgebied, je dromen na te jagen.

“Ik zou dit werk zo tot mijn pensioen kunnen doen, het is echt leuk!”. Omar (32) werkt inmiddels maar liefst 7 jaar lang als bode bij Rechtbank Amsterdam. Hij vertelt trots: “Ik begon hier als eerste werknemer via de participatiewet, als dat goed beviel zouden er meer mensen met een arbeidsbeperking worden aangenomen. Inmiddels werken er een stuk of 20 mensen met een beperking op verschillende vestigingen. Als bode ontvang en begeleid ik mensen bij rechtszaken. Hoewel ik gedetacheerd ben vanuit de Gemeente Amsterdam, voel ik me echt een werknemer van de rechtbank. Bijvoorbeeld door mijn aangepaste werkplek, compleet met een rijplaat, zodat ik met mijn rolstoel mijn plek achter de bodebalie kan innemen. Je merkt daardoor dat ze mij, ongeacht een beperking, net zo waarderen als anderen.”

Omar zit in een rolstoel, omdat hij zuurstoftekort heeft gehad bij zijn geboorte. Hierdoor is hij spastisch en zit hij in een rolstoel. Daarnaast heeft hij een lichte vorm van autisme. Maar als je dit niet zou weten dan merk je daar eigenlijk niks van. Hij geeft aan dat hij eerder overschat dan onderschat wordt is. Omar is ontzettend energiek, positief en zelfstandig. In zijn vrije tijd geeft hij hockey training aan kinderen en sport hij zelf ook graag. Zijn droom is om ooit een betaalde baan te krijgen in de sport.

Als ik vraag waar hij trots op is, dan noemt hij als eerste zijn ouders, broertje en andere familieleden. Maar hij is ook ontzettend trots op dat hij voor de rechtbank mag werken, een echte eer.

Wat hij andere bedrijven wil meegeven is dat mensen de kans moeten krijgen om zich te bewijzen. “Laat ze bijvoorbeeld proefdraaien en kijken of het werkt”. Hij ziet zijn rolstoel niet als een handicap, sterker nog, hij vindt het soms ook een privilege. Want door zijn rolstoel mag hij soms ook dingen doen die anderen niet mogen, zoals een lange wachtrij skippen van twee uur. Dit zegt eigenlijk meer dan genoeg over hoe positief Omar in het leven staat.

Bron: Evelien Hogers, Onbeperkt in je werk LinkedIn