Girls’ day 2024: Het was een top dag! 

Na het succes van vorig jaar opende IVO Rechtspraak dit jaar weer de deuren voor Girls Day. Op donderdag 11 april ontvingen wij in totaal 30 meiden van de Internationale School Utrecht. Girls’ Day is een initiatief van het VHTO om meiden te enthousiasmeren voor beroepen in de IT, Techniek of Beta hoek.

De opening

​De opening van de dag wordt gedaan door IT-manager Donna van Loon​. Nadat Donna iedereen een warm welkom heeft gegeven kan de opening van start. Zij heeft een helder verhaal over de rechtelijke macht in Nederland gevolgd door een toelichting wat IVO Rechtspraak nou precies doet. Het is een leuke interactieve opening van de dag, waarbij ook de meiden betrokken worden in het verhaal. Zo stelt Donna een aantal vragen zoals ‘’hoe veel rechters zijn er volgens jullie in Nederland’’ en ‘’hoe veel rechtszaken zijn er in 1 jaar’’. Iedereen wordt meteen aangehaakt en geënthousiasmeerd. De dag kan beginnen!

Op naar de escape rooms

Na de opening is het tijd om te gaan ontdekken wat het werk van IVO inhoudt. De meiden zijn opgedeeld in groepen en krijgen de taak om vijf escape rooms binnen de tijd op te lossen. De escape rooms zijn ingedeeld op verschillende functies die je bij IVO Rechtspraak kunt uitoefenen: UX Design, het klantcontact centrum, lokaal support, security en data. De escape rooms vallen blijkbaar enorm in de smaak bij de meiden. Zo valt luid en duidelijk te horen ‘’dit is veel beter dan school’’. Het zijn natuurlijk ook erg leuke interactieve sessies waarbij de meiden ontzettend worden uitgedaagd. Alhoewel uitdagend, soms is de uitdaging wat minder succesvol dan vooraf gedacht door de escape room begeleiders. Bij de escape room van het klantcontact centrum dachten de begeleiders een moeilijk raadsel te hebben bedacht, tot hun grote verbazing werd deze in welgeteld vijf seconden opgelost!

De dag werd afgesloten met het bezoek van rechter Nynke. Zij bespreekt een aantal oude zaken en verteld wat haar werkzaamheden zijn op een dag. Zo verteld de rechter over een moordzaak waarbij de vrouw tot negen jaar celstraf is veroordeeld. Dit maakt diepe indruk op de meiden. De komst van de rechter zorgt voor veel vragen waardoor het een echt gesprek wordt. Zo heeft iemand een mooie persoonlijke vraag voor de rechter ‘’je ziet zoveel erge dingen in je werk, wat zou je willen veranderen in de wereld?’’ waarop de rechter antwoordt ‘’dat mensen wat aardiger voor elkaar zijn’’

Lees andere verhalen

‘Data als basis voor goede gesprekken met curatoren en bewindvoerders’