Girls’ Day 2023 bij IVO Rechtspraak

Donderdag 30 maart was het eindelijk zo ver. IVO Rechtspraak opende die dag de deuren voor Girls’ Day. Dit is een initiatief van het VHTO om meiden te enthousiasmeren voor beroepen in de IT, Techniek of Beta hoek. Wij ontvingen in totaal 29 meiden van de Internationale School Utrecht.

De opening

De opening van de dag wordt verzorgd door Herma Rappa, lid Raad voor de Rechtspraak met informatievoorziening in haar portefeuille. Nadat Herma iedereen een warm welkom heeft gegeven vertelt ze in het kort wat IVO Rechtspraak voor organisatie is en wat IVO doet voor de Rechtspraak. In de blik van sommige meiden is af te lezen, maar wat is de Rechtspraak dan precies? Gelukkig beantwoordt Herma deze vraag zelf al. Zo legt zij uit hoe de Rechtspraak is opgebouwd, de meiden weten nu ook meteen wat een gerechtshof is! De speech wordt afgesloten met het enthousiasmeren van de groep om veel te leren over de verschillende functies binnen de organisatie. De sfeer zit er al goed in.

Escape room: Help de rechter recht spreken

Na de opening is het tijd om te gaan ontdekken wat het werk van IVO inhoudt. De meiden zijn opgedeeld in groepen en krijgen de taak om vijf escape rooms binnen de tijd op te lossen. De escape rooms zijn ingedeeld op verschillende functies die je bij IVO Rechtspraak kunt uitoefenen: security, lokaal support, het klantcontact center, UX design en development. Er wordt op een leuke interactieve manier meegedaan. Bij de workshop UX design is zelfs luid en duidelijk te horen: “Jullie zijn zo super slim!” Er zijn zelfs al nieuwe talenten opgestaan. Er werd namelijk tijdens het uitvoeren van een opdracht trots geroepen: “Nou, zo moeilijk was dit niet!”

De dag werd afgesloten met een bezoek van een rechter in opleiding (rio). Zij verteld aan de meiden hoe zij haar werk doet en waar zij IVO Rechtspraak tegenkomt in haar werk. Eigenlijk komt zij overal IVO Rechtspraak tegen. Van haar laptop en mobiele telefoon tot het inzien van documenten. Tot slot stellen de meiden vragen aan de rechter. Zo was te horen: “Wat moet je doen om rechter te worden?”, “Heb je spijt van een uitspraak?” en “Wat zijn de negatieve kanten van je werk?”

Reacties na afloop

Reeth en Yeva waren na afloop aan het woord. Reeth vond het een erg geslaagde dag: “Het was een erg interessante en gezellige dag. Veel leuker dan ik had verwacht. Helemaal niet stoffig! De escape rooms waren allemaal verschillend.” Ook Yeva heeft genoten: “Het was fijn om met echte professionals te praten. Wat het leukste was? Het eten was helemaal geweldig. Ik heb 3 kaassoufflés op!”

Bedankt!

Alle collega’s die hebben meegewerkt aan het bedenken en verzorgen van de escape rooms en het begeleiden van de meiden, ontzettend bedankt! Dankzij jullie hebben we deze meiden een leuke dag bezorgd én misschien onze toekomstige IVO-collega’s geworven!

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’