“Geautomatiseerd testen gaat veel tijd opleveren”

Technisch uitdagend

Testen is een vak met veel technische uitdagingen, vind ik. Programmeurs ontwikkelen steeds complexere systemen en als je de kwaliteit daarvan wilt beoordelen moet je in die tendens meegaan. Bij IVO krijg je de mogelijkheid om de uitdagingen op te zoeken. Bij de dienst Bedrijfsondersteuning, waar ik Test Consultant/Test Coördinator ben, werken we bijvoorbeeld aan het automatisch testen van Sharepoint-applicaties. Dat doen we met Selenium, een van de heetste tools op de markt.

Eén keer programmeren, twintig keer uitvoeren

Door het automatiseren van standaardtesten kunnen we voor elke nieuwe oplevering snel testen of een systeem nog werkt zoals we verwachten. Het programmeren van zo’n automatische test kost veel inspanning, maar levert straks ook veel tijdsbesparing op. Je programmeert iets één keer en voert een test twintig keer onder verschillende omstandigheden uit. Dat scheelt uren werk. In plaats van steeds dezelfde functionaliteit te testen, kunnen we ons richten op andere dingen.

Samenwerken met verschillende professionals

Niet elk product leent zich jammer genoeg voor geautomatiseerd testen. Bij kleinere projecten is er geen tijd of geld voor. Gelukkig zijn er altijd veel mensen die graag willen meehelpen met testen, zoals applicatiebeheerders, functioneel beheerders en gebruikers. Dat brengt me meteen op de grootste én leukste uitdaging van wat ik doe: in verschillende projecten samenwerken met verschillende professionals, allemaal met hun eigen agenda’s, meningen en belangen.

Spanningsveld

Als er bijvoorbeeld tijdsdruk is om een bepaald programmaonderdeel op te leveren, dan moet ik me daar niet door laten leiden. Want ik moet zorgen dat het totaalplaatje werkt. Zo heeft iedere projectmedewerker ook z’n eigen testbelang. Een ontwikkelaar wil graag getest hebben of zijn of haar software correct werkt. Terwijl het voor een gebruiker juist belangrijk is om te zien of een product gebruiksvriendelijk en duidelijk is. Dat spanningsveld is voor elk project anders.

Afgewogen compromissen

Hoeveel tijd en moeite je in een project stopt, is uiteindelijk een kwestie van afgewogen compromissen. Wil je bijvoorbeeld alles van een softwareapplicatie testen om honderd procent zeker te zijn dat iets werkt, dan kost dat te veel tijd en geld. Je moet dus zoeken naar de meest pragmatische en meest risico dekkende manier om de kwaliteit van een testobject te beoordelen.

Successen vieren

Ik kan mijn werk redelijk zelfstandig inplannen. De ene week ben ik meer met project A bezig en de andere meer met project B. Dat hangt ook af van de prioriteiten van de verschillende projecten. Het betekent wel dat je flexibel moet zijn, maar dat vind ik juist leuk. De noodzaak van testen staat gelukkig stevig op de agenda bij IVO. Want je kunt pas echt zeggen of iets werkt als er goed is getest. En mag een product na een positief advies live, dan vieren we dat met ons team!

Eric (41 jaar) studeerde Personeel & Arbeid, maar die richting lag hem in de praktijk toch niet. Toen hij bij een softwarebedrijf als tester van HR-tools aan de slag kon, mét interne opleiding, was de keuze snel gemaakt. Een goede carrièreswitch, zo bleek. Want of hij nu zelf applicaties test of de coördinatie daarvan doet, zijn werk verveelt nooit. “Als tester moet je de technologische ontwikkelingen blijven volgen, dat houdt het interessant. Net als samenwerken met heel veel verschillende mensen.”

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’