“Er zijn meer dingen in het leven”

Verrassend voorstel

“Had je me een half jaar geleden gevraagd wat een implementatiemanager was, dan had ik het niet geweten. En ik had waarschijnlijk ook nooit naar de functie gesolliciteerd. Het was IVO Rechtspraak die de baan aan me voorstelde, na een open sollicitatie voor het Young Talent Programma. Ze dachten dat het werk bij me zou passen en daar hadden ze gelijk in. Dat zag ik zelf ook toen ik mijn sollicitatie nog eens las.

Mensen meenemen in verandering

Je zou denken dat je als implementatiemanager veel met ICT te maken hebt, maar dat is niet zo. Het gaat veel meer over kijken naar processen en mensen meenemen in verandering. Hoe werken ze nu? Wat hebben ze aan oplossingen nodig om veilig digitaal te werken? En wat levert ze dat op? Ik heb een master Bestuurskunde gedaan. Verandermanagement is daarin een belangrijk thema. Eigenlijk is de link met wat ik nu doe dus heel logisch.

Eerlijk durven zijn

Ook persoonlijk is de klik er. Als implementatiemanager praat je met allerlei mensen en krijg je veel informatie over je heen. Doordat ik analytisch aangelegd ben, kan ik daar goed de essentie uithalen. Verder ben ik redelijk direct. Als je wilt dat mensen op een andere manier werken, is dat belangrijk. Het kan misschien zijn dat dingen eerst meer inspanning kosten en pas later makkelijker worden. Daar moet je eerlijk in zijn. Waar het vooral om draait, is dat je de angst voor het nieuwe wegneemt.

Iets teruggeven

IVO Rechtspraak sprak me aan als organisatie, zowel de juridische als de maatschappelijke kant. Daarom heb ik gesolliciteerd voor het Young Talent Programma. Mijn ouders zitten allebei in de zorg en hebben me van jongs af aan geleerd dat je iets moet teruggeven aan de maatschappij. Op de bank hangen was geen optie, je nuttig maken wel.

Voldoening

Mijn werk geeft me veel voldoening, maar er zijn nog andere dingen in het leven. Zoals mijn vriend, zwemmen, tekenen en reizen. En ik ben lid van de Jonge Democraten. Mijn familie is ook belangrijk. Na mijn studie ben ik teruggegaan naar Brabant om weer bij ze in de buurt te zijn. Als mijn jongere zusjes me bijvoorbeeld nodig hebben, wil ik er voor ze zijn. Werk je in de consultancy bij een commerciële organisatie, dan ben je vaak tot ’s avonds laat bezig. Dat is niet erg voor een project, maar wil ik niet altijd.”

Sanne werkt sinds september 2020 als implementatiemanager bij IVO Rechtspraak. Ze is 26 jaar en studeerde in Nijmegen. Na een bachelor Sociologie deed ze een master Bestuurskunde, met als specialisatie Besturen van Veiligheid. Als lid van een Europese studentenvereniging was ze tijdens haar studie al maatschappelijk en politiek geëngageerd.

Over het Traineeship
Ambitieuze starter of beginnend professional? Met een hbo- of wo-studie met een flinke portie IT? Dan is het Traineeship van IVO Rechtspraak misschien ook iets voor jou! Ontwikkel je talenten, doe werkervaring op, en verbeter je soft skills in twee jaar tijd. Persoonlijke coaching en leuke samenwerking met andere getalenteerden. Begin jouw carrière op de juiste manier! Ben je nieuwsgierig geworden kijk op onze speciale Traineeship pagina welke vacatures zijn.

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’