Eenduidige uitspraken opstellen met Schrijfhulp

De komende weken zullen we collega’s aan het woord laten over hun werk bij, voor of met IVO Rechtspraak. Hun overeenkomst: ze hebben allemaal ‘iets’ met de digitalisering van de Rechtspraak. Van product owner tot key-user, van administratief medewerker tot wettelijk vertegenwoordigers, ze vertellen allemaal hun eigen verhaal over hun bijdrage in het afgelopen jaar.

Vandaag is Miriam aan het woord, Product owner.

“Dit gaat meer over de inhoud dan over ICT” – Miriam

2022 stond voor Schrijfhulp vooral in het teken van testen en uitrollen van de applicatie bij de rechtbankteams Handel en Kanton. Product owner Miriam voelde zich trots toen ze bij de kennismakingssessie al hoorde: “Wat ziet het er mooi uit. Daar wil ik graag mee werken.”

Schrijfhulp

Schrijfhulp haalt gegevens die nodig zijn voor de uitspraak automatisch op uit de primaire processystemen. Met vaste tekstsjablonen kunnen administratief en juridisch medewerkers en rechters snel een conceptuitspraak maken die ze met maatwerk- overwegingen verder kunnen aanvullen. In de eerste helft van het jaar testten ruim 50 collega’s van Handel en Kanton bij verschillende rechtbanken de applicatie. “Dat gaf een positief beeld. Vooral de intuïtieve wijze waarop ze met Schrijfhulp een uitspraak kunnen maken, beoordelen collega’s positief. Toch hebben we de landelijke uitrol van Schrijfhulp over de zomervakantie getild. Enkele bevindingen wilden we eerst oplossen.”

Samenwerking met het Landelijk Bureau Vakinhoud rechtspraak

IVO Rechtspraak en het Landelijk Bureau Vakinhoud rechtspraak (LBVr) werken nauw samen voor Schrijfhulp. IVO verzorgt het technisch beheer, de koppelingen met de primair processystemen en de uitrol. Het zogenoemde Contentteam van het LBVr ontwikkelt en beheert de sjablonen. Een landelijk redactieraad voor elk rechtsgebied ontwikkelt de tekstblokken.

Altijd in ontwikkeling

“Werken met Schrijfhulp is snel te leren. De landelijke vastgestelde teksten creëren rechtseenheid en één herkenbare Rechtspraak. Collega’s moeten daar soms aan wennen, want het zijn niet meer hun “eigen” tekstblokken. Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen: Schrijfhulp gaat vooral over de inhoud en die is van iedereen. Doe mee aan redactieraden. En laat hen weten welke tekstblokken je mist of niet meer actueel zijn. De techniek, maar vooral de inhoud van Schrijfhulp blijven altijd in ontwikkeling. Net als rechtspreken zelf.”

Wil jij ook bijdragen aan de digitalisering van de Rechtspraak, we hebben verschillende vacatures openstaan, je vindt ze hier: www.werkenbij-ivo.nl.

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’