Containerplatforms krachtig maar complex
Containerplatforms zijn een heel krachtige, maar ook complexe nieuwe technologie. Het is ontzettend leuk om te kijken hoe we die het beste toepassen bij IVO en samen met de ontwikkelteams mooie dingen te maken voor de rechtspraak.
Snel van ontwikkeling naar productie
We werken met een Red Hat OpenShift containerplatform. Als container platform engineer doe ik het beheer en zorg ik dat het platform goed blijft werken. Maar ik ben ook de verbinding naar de developers. Hoe kunnen we applicaties op OpenShift zo snel mogelijk van ontwikkeling naar productie brengen? En hoe zorgen we dat die applicaties maximaal schaalbaar en beschikbaar zijn? Containerplatforms bieden veel flexibiliteit. Je kunt makkelijk capaciteit bij schalen, zonder dat je daarvoor virtuele servers moet installeren zoals in de klassieke IT.
In losse blokjes bouwen
Het principe van containerplatforms is dat je applicaties bouwt in kleine blokjes, die in de cloud draaien en die je makkelijk hergebruikt. Zo lever je nieuwe diensten sneller en goedkoper op. De containers kunnen in verschillende clouds staan. Sommige bevinden zich bijvoorbeeld in een private cloud, dus in een omgeving waarvan alleen jij als organisatie gebruikmaakt. Terwijl je voor andere containers kiest voor een public cloud, waarbij je servers deelt met anderen. Je hebt tegenwoordig veel public cloud aanbieders, bekende zijn bijvoorbeeld Microsoft en Amazon.
Beheer met een druk op de knop
Geweldig van OpenShift is dat er steeds meer taken zijn geautomatiseerd. Het updaten van het hele cluster naar een versie gaat bijvoorbeeld met één druk op de knop. Voor het beheer hoef ik dus zelf niet aan de knoppen te draaien, dat scheelt enorm veel werk. Daardoor heb ik ruimte voor de leuke dingen. Voor mij is dat bijvoorbeeld samen met onze ontwikkelteams de werking van applicaties op het platform optimaliseren. Maar ik vind troubleshooting ook leuk: onderzoeken wat er misgaat en waarom dat gebeurt.
Experiment met public cloud
Vooral grotere bedrijven werken met containertechnologie. IVO loopt wat dat betreft voorop, zeker in overheidsland. Alle grote nieuwe toepassingen voor digitale toegang tot de rechtspraak landen straks op een containerplatform. We zijn nu bezig met een experiment voor een multicloudstrategie. Onze containers staan nog allemaal in een private cloud, maar we willen onderzoeken of we die ook voor een deel in een public cloud kunnen zetten.
Nog makkelijker schalen
In een public cloud is het nog makkelijker om automatisch op te schalen, bijvoorbeeld als te veel mensen tegelijk toegang willen tot de digitale diensten van de rechtspraak. Daarbij betaal je alleen voor de capaciteit die je gebruikt, dus dat is interessant. Maar het is best een spannend experiment, want je moet zorgen dat elk component in elke omgeving goed werkt en dat is een uitdaging. Bovendien is de veiligheid natuurlijk key: ook in de public cloud moet je garanderen dat je data veilig zijn. Het lijkt me fantastisch als het allemaal werkt!
Johan (38 jaar) deed een hbo-studie information engineering. “Een soort combi tussen bedrijfskundige informatica en techniek.” Als ontwikkelaar bij een juridische uitgeverij leerde Johan IVO Rechtspraak kennen. Toen hij de kans kreeg om zich bij IVO te specialiseren als container platform engineer greep hij die aan. “Een hele technische rol waarin je met de allerlaatste ontwikkelingen bezig bent, maar ook met mensen te maken hebt. Erg leuk!”