“Honderden automatische testen per dag”

Over op Java, Open Shift en Angular

Officieel ben ik tester, maar eigenlijk is testautomatiseerder een betere benaming. Want we testen steeds meer geautomatiseerd bij IVO Rechtspraak. Zo werken we met Cypress. Dat is een heel snelle en gebruiksvriendelijke tool, waarmee we onder meer automatische testen op het Red Hat Angular-platform uitvoeren. Angular vormt de basis voor de front-end van een van de rechtspraakapplicaties waar ons DevOps-team verantwoordelijk voor is. Momenteel zitten we midden in een overgang van een Oracle-omgeving naar nieuwere technologieën zoals Java, OpenShift en Angular.

Krachtige nieuwe tools

Cypress werkt heel makkelijk. Zo heb je geen aparte tools nodig om op je scherm naar bepaalde waardes te zoeken. Een andere tool die we gebruiken is Karate. Daarmee kun je REST-services testen. Het is een heel krachtig platform voor testautomatisering en simpel om te leren. Als collega’s zien hoe goed en eenvoudig Karate werkt, zeggen ze meteen ‘dat wil ik ook’. Het mooie van Karate is bovendien dat het rapporten levert over welke onderdelen van een test geslaagd zijn en welke niet. Dat geldt trouwens eveneens voor Cypress. Verder hebben we ReadyAPI voor het geautomatiseerd testen van SOA-services.

Ook bezig met ontwikkelen

Het leuke van automatisch testen vind ik dat je ook bezig bent met ontwikkelen. Je maakt programmaatjes voor het uitvoeren van testen en bent niet de hele dag alleen maar op knoppen aan het drukken. Zo heb ik laatst een performancetest geschreven in Gatling, waarbij ik gebruikmaakte van Karate. Dat was voor het testen van Schrijfhulp, een applicatie die rechters en griffiers helpt bij het opstellen van vonnissen. Ik heb ook een API voor testdoeleinden gebouwd in Java. Als je bij IVO gaat werken als tester, verwachten ze dat je kunt programmeren. Zelf heb ik twee Java-certificeringen behaald.

Geen fouten

Geautomatiseerd testen geeft meer betrouwbaarheid en dat is natuurlijk heel belangrijk bij applicaties voor de rechtspraak. Bij handmatig werken is de kans op fouten groter. Je ziet het op een gegeven moment niet meer als je iets verkeerd doet. Een testprogramma maakt geen fouten, de aandacht verslapt niet. Repetitief werk is geestdodend.

Veel efficiënter testen

Door automatisch te testen, werken we veel efficiënter. Je kunt duizenden testen per dag uitvoeren. Vrijwel dagelijks worden er in ieder geval honderden uitgevoerd. Neem regressietesten, daarbij kijk je na het doorvoeren van een wijziging aan een onderdeel van een systeem of alle andere onderdelen goed blijven werken. Gaat er iets fout, dan moet je het probleem fixen en opnieuw testen. Doe je een regressietestsuite handmatig, dan kost dat je dagen. Tegenwoordig doe ik tientallen van dit soort testen per dag, dat gaat razendsnel.

Na haar studie hts elektrotechniek, PHTO telecommunicatie en een propedeuse informatica werd Katja Maliangkay (57 jaar) eerst technisch schrijver. Op haar dertigste kwam ze in het ‘testvak’ terecht, eerst op het gebied van telefooncentrales, later van SMS-netwerken. Sinds 2015 houdt ze zich vanuit een van de Scrum-teams van IVO Rechtspraak bezig met het technisch testen van systemen voor informatievoorziening. “Het leuke van zo’n multidisciplinair team is dat je van elkaar blijft leren.”

Lees andere verhalen

Data worden toegankelijk voor rechtbanken, door Milou

‘Als IT-trainee business intelligence bij de Rechtspraak zet ik data om in waardevolle visuele informatie. Zo heb ik meegewerkt aan een dashboard voor juridisch medewerkers en rechters van alle rechtbanken. Ik leer snel en veel, met hulp van mijn collega’s en training en opleiding. De Rechtspraak is een fijne organisatie om voor te werken. Het gaat er om mensen, je wordt gewaardeerd.’