Home > Traineeprogramma Rechtspraak > Veelgestelde vragen Traineeprogramma
Wat leuk dat je je wilt aanmelden. Als je solliciteert, vragen we je een formulier in te vullen. Je hoeft geen cv of motivatiebrief aan te leveren. We leren je namelijk verder in het sollicitatieproces graag persoonlijk beter kennen!
Tot en met 11 augustus 2024. Gelijk daarna start de selectieprocedure en ontvang je zo snel mogelijk een reactie van ons selectiebureau LTP.
Als je sollicitatie bij ons binnen is, kijken we of je in aanmerking komt voor deelname aan het selectieproces. Op de pagina Traineeprogramma Rechtspraak lees je meer over de stappen in dit selectieproces.
Na de selectiedag hoor je van ons of je geselecteerd bent als trainee voor het Traineeprogramma Rechtspraak. De selectiedag vindt plaats in de tweede of derde week van september 2023.
Solliciteren kan als je bent afgestudeerd op of na 4 november 2022 en vóór 4 november 2024.
Solliciteren is echt alleen mogelijk als je afgestudeerd bent op of na 4 november 2022 en vóór 4 november 2024.
Ja, een afgeronde Nederlande juridische bachelor en Nederlands juridische master (afgestudeerd op of na 4 november 2022 en vóór 4 november 2024) is een voorwaarde.
Ja, op het sollicitatieformulier kun je aangeven bij welke rechtbanken en/of gerechtshoven je wilt solliciteren. Er is tot de selectiedag een gezamenlijke selectieprocedure voor de rechtbanken/gerechtshoven. Als je bij aanmelding meerdere gerechten als voorkeur hebt opgegeven wordt je voor de selectiedag van één gerecht uitgenodigd.
Jazeker! Elk jaar start er op de eerste maandag van november weer een nieuwe ronde van ons tweejarige Traineeprogramma Rechtspraak. Houd deze site en onze socials tegen die tijd weer in de gaten en we zien je sollicitatie dan graag tegemoet.
Ja dat kan. Voor juridisch professionals die al bij ons werken, gelden dezelfde eisen als voor andere (externe) geïnteresseerden. Je bent in het bezit van een afgeronde Nederlandse juridische bachelor en een afgeronde Nederlandse juridische master en bent bij aanvang van het traineeprogramma niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd. Lees je dit als geïnteresseerde collega, check dan ook de aanvullende informatie op het intranet van de Rechtspraak.
Na het invullen van het sollicitatieformulier vinden er een aantal selectierondes plaats: het online assessment, de videopitch en de selectiedag.
Als uit de gegevens van je sollicitatieformulier blijkt dat je deel kan nemen aan het online assessment vragen we je dit uiterlijk op 19 augustus te doen. Als je deze ronde succesvol doorkomt heb je tot en met 26 augustus de tijd om je videopitch op te nemen en in te sturen. Word je daarna uitgenodigd om deel te nemen aan de selectiedag? Deze vindt plaats in de tweede of derde week van september 2024. Je kan alvast rekening houden met één van deze data: 10, 11, 13, 17 of 18 september. De precieze dag hangt af van voor welk gerecht je bent geselecteerd om deel te nemen aan de selectiedag.
Na de selectiedag hoor je van ons of je geselecteerd bent als trainee voor het Traineeprogramma Rechtspraak. De selectiedag vindt plaats in de tweede of derde week van september 2024, namelijk op 10, 11, 13, 17 of 18 september De precieze dag hangt af van voor welk gerecht je bent geselecteerd om deel te nemen aan de selectiedag.
Ja, ook dan voldoe je aan de vereiste van het hebben van een afgeronde Nederlandse juridische bachelor en het hebben van een Nederlandse juridische master.
De datum van de selectiedag is afhankelijk van voor welk gerecht jij wordt geselecteerd.
Planning:
10 september: Rechtbank Limburg, Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, Rechtbank Oost-Brabant.
11 september: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Rechtbank Amsterdam, Gerechtshof Amsterdam
13 september: Rechtbank Overijssel, Rechtbank Noord-Nederland, Rechtbank Den Haag
17 september: Rechtbank Gelderland, Rechtbank Midden-Nederland, Rechtbank Noord-Holland
18 september: Rechtbank Rotterdam, Gerechtshof Den Haag, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Het traineeprogramma start op maandag 4 november 2024 en duurt twee jaar.
De Rechtspraak werkt voor iedereen en juist dát maakt ons werk zo uniek. Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, waar je vandaan komt en van wie je houdt. We willen een werkgever zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom vinden we een goed werkklimaat en plezier in je werk ook erg belangrijk. Werken bij de Rechtspraak betekent werken voor een rechtvaardige samenleving en met twee benen in de maatschappij staan. Als je voldoet aan de eisen zoals vermeld in de vacature en je jezelf herkent in de gevraagde competenties, nodigen we je van harte uit om te solliciteren.
Er is maar een Rechtspraak en dat maakt ons als werkgever uniek. Alle collega’s zetten zich met hart en ziel in voor een rechtvaardige samenleving, bij een werkgever die het bovendien belangrijk vindt dat je je thuis voelt bij ons. Het Traineeprogramma Rechtspraak is vooral interessant voor jou als je je zowel persoonlijk als professioneel wilt ontwikkelen tot een breed inzetbare jurist die werkervaring wil opdoen in meer dan één rechtsgebied, die de Rechtspraak én de ketenpartners beter wil leren kennen en die samen met andere trainees wil werken aan projecten die bijdragen aan een toekomstbestendige Rechtspraak. Daarom zoeken we enthousiaste starters die zin hebben om samen te leren, te ontwikkelen en te oriënteren. En werk willen doen dat maatschappelijk relevant is. Je wordt daarbij uitstekend begeleid door ervaren juridisch professionals én een mentor.
Tijdens de eerste maand volg je samen met je mede-trainees een introductieprogramma bij SSR (Studiecentrum Rechtspleging), het gezamenlijke opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Na het introductieprogramma ga je als gerechtsjurist aan de slag binnen jouw rechtbank of gerechtshof. In het eerste jaar van het traineeprogramma doe je ervaring op in een strafrecht team. Je ondersteunt de rechter/raadsheer bij de voorbereiding van zaken, maakt aantekeningen tijdens zittingen en schrijft conceptvonnissen.
In overleg met je eigen rechtbank/gerechtshof bepalen jullie al bij de start van het traineeprogramma waar jij graag als gerechtsjurist aan de slag wilt in het tweede jaar en wat er binnen je eigen gerecht mogelijk is. Dat kan bij bestuursrecht (waaronder bijvoorbeeld belastingrecht, omgevingsrecht, sociaal recht, vreemdelingenrecht) of civiel recht (waaronder bijvoorbeeld handelsrecht, kanton, en familie en jeugd). Je analyseert juridische vraagstukken en leert deze door logisch redeneren op te lossen. Je ontwikkelt je tot een volwaardig gesprekspartner voor de rechter/raadsheer. Regelmatig ga je op werkbezoek bij ketenpartners en andere organisaties. Zo bouw je een waardevol netwerk op. Ook werk je samen met andere trainees aan een gezamenlijk landelijk project.
In het tweede jaar van het traineeprogramma kun je aan de slag bij bestuursrecht (waaronder bijvoorbeeld belastingrecht, omgevingsrecht, sociaal recht, vreemdelingenrecht) of civielrecht (waaronder bijvoorbeeld handelsrecht, kanton, en familie en jeugd). In overleg met je eigen rechtbank/gerechtshof bepalen jullie al bij de start van het traineeprogramma waar jij graag aan de slag gaat in het tweede jaar en wat er binnen je eigen gerecht mogelijk is.
Ja. Bij de gerechtshoven kun je voor het tweede jaar alleen kiezen tussen civiel recht (handel en familie en jeugd) en belastingrecht.
Ons opleidingsprogramma biedt een variëteit aan cursussen en trainingen om je breed te kunnen ontwikkelen. Zo bieden we juridisch inhoudelijke trainingen aan, zoals cursussen over opzet en schuld en bewijsmotivering. In het eerste jaar zullen deze cursussen gefocust zijn op het strafrecht. Vanaf het tweede jaar krijg je cursussen over het rechtsgebied waar je op dat moment werkzaam in bent. Een ander belangrijk onderdeel van het programma is persoonlijke ontwikkeling. Daarin ga je aan de slag met het in kaart brengen van je kwaliteiten en hoe je deze optimaal kunt inzetten tijdens je werk bij de Rechtspraak. Daarnaast besteden we tijd aan werkbezoeken aan bijvoorbeeld de Raad van State of het Pieter Baan Centrum en vragen we inspirerende gastsprekers om jullie meer te vertellen over hun ervaringen.
Absoluut. Voor de inhoudelijke begeleiding in je functie word je begeleid door een praktijkbegeleider. Dit is in de meeste gevallen een senior gerechtsjurist die al langer bij de organisatie werkzaam is. Daarnaast heb je net als elke medewerker een leidinggevende. Ook krijg je binnen je eigen gerecht een mentor toegewezen. Met jouw mentor kun je van gedachten wisselen over allerhande zaken waar je je over verwondert of waar je tegenaan loopt. Met andere vragen over het Traineeprogramma Rechtspraak kun je daarnaast ook altijd terecht bij de traineecoördinator van het gerecht waar je werkt.
Na afronding van het traineeprogramma ben je onder meer in staat om complexe juridische vraagstukken goed te doorgronden, kun je goed schrijven, heb je ervaring opgedaan met projectmatig werken en heb je een waardevol netwerk zowel binnen als buiten de Rechtspraak opgebouwd. Na een positieve eindbeoordeling kun je solliciteren naar een functie binnen de Rechtspraak. Sowieso gaan we aan het einde van het traineeprogramma graag met je in gesprek over de loopbaanmogelijkheden binnen en buiten de Rechtspraak.
Het salaris voor trainees bedraagt het eerste jaar €3.484,93 bruto per maand op basis van 36 uur per week (in het tweede jaar € 3.564,01 bruto per maand) De CAO Rijk is van toepassing. Hierdoor kun je ook gebruik maken van het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit budget kun je bijvoorbeeld gebruiken voor extra verlofuren, voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer of voor het fiscaal voordelig afbetalen van je studieschuld.
Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 25 maanden bij de rechtbank of het gerechtshof waar je aan de slag gaat, met een proeftijd van een maand.
Heb je een vraag over het Traineeprogramma Rechtspraak, maar kun je het antwoord niet vinden op deze site? Stuur dan een mail naar: traineeprogramma@rechtspraak.nl.