Van gerechtsjurist naar productowner
Ontdek de nieuwe rol van Patrick bij IVO Rechtspraak
Patrick Foppen bouwt bruggen. Tussen de ontwikkelaars van digitale systemen voor de Rechtspraak en de mensen die ze gebruiken, welteverstaan. Dat doet hij nu een jaar of twee, sinds zijn switch van gerechtsjurist bij team Toezicht naar productowner bij IVO Rechtspraak voor de systemen van Curatele, Bewind en Mentorschap. Helemaal anders, maar erg leuk. Eén ding is hetzelfde gebleven: zijn inzet. “Ik wil relevant zijn voor de Rechtspraak.”
Video afspelen

Bij het ontwikkelen van digitale systemen is het belangrijk dat gebruikers hun stem laten horen. Patrick zorgt daarvoor als productowner bij team Toezicht. “Zo weet ik wat er speelt binnen de gerechten, die kennis breng ik in bij de IVO-teams die de systemen bouwen. Maar ik vertaal ook de wensen en behoeften van ketenpartners en burgers naar concrete IT-toepassingen. Wat is er nodig om werkprocessen te verbeteren en de rechtspraak toegankelijker te maken voor rechtzoekenden? Want daar draait de digitalisering om, het is geen doel op zich.”

"Met zo’n 300.000 dossiers scheelt dat straks heel wat papier heen en weer sturen."

Meewerken aan belangrijke digitaliseringsprojecten

In de afgelopen twee jaar werkte hij onder meer mee aan de digitalisering van de zittingsondersteuning. Na een proef bij twee rechtbanken volgt de landelijke uitrol en kunnen alle gerechten er gebruik van maken. “Ze kunnen dan volledig digitaal zittingen plannen en organiseren, zelfs de oproepen gaan digitaal. Ook de digitalisering van de zaakstromen curatele, bewind en mentorschap is in volle gang. Met zo’n 300.000 dossiers scheelt dat straks heel wat papier heen en weer sturen. En in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen mensen die onder toezicht staan digitaal hun eigen dossier inkijken. Dan is het bestaande portaal voor uitvoerders ook voor hen toegankelijk.”

“Goed kijken naar de werkprocessen en goed luisteren naar de wensen en feedback van gebruikers, daar zit voor mij een groot deel van de lol.”

Kennis van IT niet per se nodig als productowner

Patrick geeft aan wat gebruikers willen en hoe een systeem er ongeveer uit moet zien. Zijn collega’s in de ontwikkelteams geven dit technisch vorm. “Ik heb zelf een IT-opleiding gedaan voordat ik jurist werd, maar als productowner heb je niet echt kennis van IT nodig. Je moet het wel leuk vinden. Gaandeweg leer je veel en je kunt ook cursussen volgen. Het is vooral belangrijk te begrijpen wat mensen met een systeem doen. Dat snap ik vanuit mijn achtergrond als gerechtsjurist. Het geeft de gerechten vertrouwen in me en helpt mij knopen door te hakken over de richting die we uitgaan.” 

Meedenken en mensen verder helpen

In de tijd dat Patrick nog als gerechtsjurist bij Toezicht werkte, was hij al betrokken bij het werk van IVO. Als key user had hij een voortrekkersrol bij de inzet van nieuwe digitale systemen en was hij een vraagbaak voor zijn collega’s. “Productowner worden was een logische vervolgstap voor mij. Het is mooi om op deze manier mee te denken over digitalisering en mensen verder te helpen. Het geeft veel voldoening als ze zeggen: ‘Dit werkt écht voor ons!’”

Schakelen met stakeholders binnen én buiten de Rechtspraak

Schakelen met gebruikers, dat doet hij graag. “Goed kijken naar de werkprocessen en goed luisteren naar de wensen en feedback van gebruikers, daar zit voor mij een groot deel van de lol. Ik bedien de hele curatele, bewind- en mentorwereld. Dus behalve met de Rechtspraak heb ik ook contact met bijvoorbeeld ketenpartners en belangenverenigingen. Ik geef regelmatig demo’s en presentaties. Zo ga ik volgende week naar een bewindvoerdersdag in Midden-Nederland en de week daarop in Oost-Brabant.”

Ideale combinatie: op kantoor en thuis werken

Zijn collega’s van de ontwikkelteams spreekt hij dagelijks. “We werken agile: telkens leveren we een deel van een systeem op in een sprint, zoals dat heet. Elke ochtend spreken we kort door wat er nog moet gebeuren en hoe het gaat. Om de twee à drie weken is er een sprintwissel. Dan kijken we terug naar de vorige sprint en bespreken we de volgende.” Twee dagen in de week is Patrick op kantoor. “Naast geplande meetings ben ik geregeld op de gerechten. Verder werk ik vanuit huis. Dat is ideaal voor mij, ik ben redelijk vrij in mijn tijdsindeling.”

“Het geeft veel voldoening als mensen zeggen: ‘Dit werkt écht voor ons!’”

Detachering goede manier om IVO te verkennen

Patrick werkt op detacheringsbasis voor IVO. Detachering is een goede manier om te ontdekken of werken bij IVO wat voor je is, vindt hij. “Met mijn passie voor IT en mijn kennis van de rechtspraak ben ik als productowner helemaal op mijn plek. Ik kan het iedereen aanraden via een detachering eens een ander organisatiedeel te bekijken. Het is de moeite waard.”

Benieuwd of de functie productowner iets voor jou is?
Lijkt het jou ook een mooie uitdaging om de brug te slaan tussen gebruikers en ontwikkelaars? In een organisatie die je de ruimte geeft én de kans om bij te dragen aan een digitale, toegankelijke rechtspraak?
Word eerst key user
Wil je wel bijdragen aan onze digitalisering, maar niet van functie veranderen? Meld je dan aan als key user bij de Rechtspraak.
Leer meer over onze digitalisering

Lees andere verhalen

Ik zocht nieuwe doorgroeikansen

Ontdek waarom Gabriella portefeuillesecretaris werd bij IVO Rechtspraak.