Bij het ontwikkelen van digitale systemen is het belangrijk dat gebruikers hun stem laten horen. Patrick zorgt daarvoor als productowner bij team Toezicht. “Zo weet ik wat er speelt binnen de gerechten, die kennis breng ik in bij de IVO-teams die de systemen bouwen. Maar ik vertaal ook de wensen en behoeften van ketenpartners en burgers naar concrete IT-toepassingen. Wat is er nodig om werkprocessen te verbeteren en de rechtspraak toegankelijker te maken voor rechtzoekenden? Want daar draait de digitalisering om, het is geen doel op zich.”
Meewerken aan belangrijke digitaliseringsprojecten
In de afgelopen twee jaar werkte hij onder meer mee aan de digitalisering van de zittingsondersteuning. Na een proef bij twee rechtbanken volgt de landelijke uitrol en kunnen alle gerechten er gebruik van maken. “Ze kunnen dan volledig digitaal zittingen plannen en organiseren, zelfs de oproepen gaan digitaal. Ook de digitalisering van de zaakstromen curatele, bewind en mentorschap is in volle gang. Met zo’n 300.000 dossiers scheelt dat straks heel wat papier heen en weer sturen. En in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen mensen die onder toezicht staan digitaal hun eigen dossier inkijken. Dan is het bestaande portaal voor uitvoerders ook voor hen toegankelijk.”
Kennis van IT niet per se nodig als productowner
Patrick geeft aan wat gebruikers willen en hoe een systeem er ongeveer uit moet zien. Zijn collega’s in de ontwikkelteams geven dit technisch vorm. “Ik heb zelf een IT-opleiding gedaan voordat ik jurist werd, maar als productowner heb je niet echt kennis van IT nodig. Je moet het wel leuk vinden. Gaandeweg leer je veel en je kunt ook cursussen volgen. Het is vooral belangrijk te begrijpen wat mensen met een systeem doen. Dat snap ik vanuit mijn achtergrond als gerechtsjurist. Het geeft de gerechten vertrouwen in me en helpt mij knopen door te hakken over de richting die we uitgaan.”
Meedenken en mensen verder helpen
In de tijd dat Patrick nog als gerechtsjurist bij Toezicht werkte, was hij al betrokken bij het werk van IVO. Als key user had hij een voortrekkersrol bij de inzet van nieuwe digitale systemen en was hij een vraagbaak voor zijn collega’s. “Productowner worden was een logische vervolgstap voor mij. Het is mooi om op deze manier mee te denken over digitalisering en mensen verder te helpen. Het geeft veel voldoening als ze zeggen: ‘Dit werkt écht voor ons!’”
Schakelen met stakeholders binnen én buiten de Rechtspraak
Schakelen met gebruikers, dat doet hij graag. “Goed kijken naar de werkprocessen en goed luisteren naar de wensen en feedback van gebruikers, daar zit voor mij een groot deel van de lol. Ik bedien de hele curatele, bewind- en mentorwereld. Dus behalve met de Rechtspraak heb ik ook contact met bijvoorbeeld ketenpartners en belangenverenigingen. Ik geef regelmatig demo’s en presentaties. Zo ga ik volgende week naar een bewindvoerdersdag in Midden-Nederland en de week daarop in Oost-Brabant.”
Ideale combinatie: op kantoor en thuis werken
Zijn collega’s van de ontwikkelteams spreekt hij dagelijks. “We werken agile: telkens leveren we een deel van een systeem op in een sprint, zoals dat heet. Elke ochtend spreken we kort door wat er nog moet gebeuren en hoe het gaat. Om de twee à drie weken is er een sprintwissel. Dan kijken we terug naar de vorige sprint en bespreken we de volgende.” Twee dagen in de week is Patrick op kantoor. “Naast geplande meetings ben ik geregeld op de gerechten. Verder werk ik vanuit huis. Dat is ideaal voor mij, ik ben redelijk vrij in mijn tijdsindeling.”
Detachering goede manier om IVO te verkennen
Patrick werkt op detacheringsbasis voor IVO. Detachering is een goede manier om te ontdekken of werken bij IVO wat voor je is, vindt hij. “Met mijn passie voor IT en mijn kennis van de rechtspraak ben ik als productowner helemaal op mijn plek. Ik kan het iedereen aanraden via een detachering eens een ander organisatiedeel te bekijken. Het is de moeite waard.”