Teamvoorzitter Juridisch-rechter (32-36 uur), Afdeling Civiel recht bij de rechtbank Midden-Nederland

Zoek jij een veelzijdige uitdaging waarbij je met één been in de juridische inhoud en één been in het management staat en wil je jezelf (verder) ontwikkelen als leidinggevende? Lees dan verder! We zoeken voor de afdeling Civiel een tweede teamvoorzitter juridisch voor locatie Lelystad met accent op handel.

Wat maakt deze functie zo aantrekkelijk?

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland betekent een bijdrage leveren aan een rechtvaardige samenleving. Iedereen levert daaraan een bijdrage. Als teamvoorzitter geef je leiding aan een juridisch team dat bestaat uit ongeveer 20 medewerkers. Jij zorgt voor een goed werkklimaat, waarin mensen met plezier samenwerken en eigenaarschap nemen voor de belangrijke maatschappelijke rol die we vervullen. Als teamvoorzitter maak je deel uit van het managementteam (MT) van de afdeling Civiel recht. Met het MT ontwikkel je een visie voor het lange termijnbeleid op het gebied van optimalisering van de organisatie, het kwaliteitsdenken en kwaliteitsbewustzijn binnen de afdeling. Binnen het MT Civiel is sprake van een professionele en prettige samenwerking. De sfeer is informeel, er wordt veel gelachen en goed samengewerkt. Verschillende portefeuilles en managementtaken zijn al belegd, ook binnen de locatie Lelystad, zodat voor deze functie de ruimte bestaat om een significant deel van je arbeidsduur te besteden aan het doen van zittingen en overige inhoudelijke juridische werkzaamheden. Op de locatie Lelystad wordt intensief door het team kanton en het team handel samengewerkt. Dit geldt ook voor de teamvoorzitters van beide teams. Zo is er bijvoorbeeld één breed teamoverleg.

Wat ga je doen?

Je begrijpt de maatschappelijke relevantie van de zaken die worden behandeld en denkt met je team mee over meer efficiënt werken met behoud van kwaliteit en het leveren van maatwerk als zaken daarom vragen. Verder:

 • Draag je zorg voor de kwaliteit en productie van het team en zorg je ervoor dat jouw teamleden hun werk professioneel kunnen blijven doen
 • Bewaak je de balans tussen kwaliteit en kwantiteit
 • Stimuleer je dat het team zich voortdurend ontwikkelt, samenwerkt, eigen verantwoordelijkheid neemt en dat medewerkers hun kennis delen
 • Houd je je bezig met HR-gerelateerde zaken zoals opleiding en ontwikkeling van medewerkers, werving en selectie en verzuim
 • Krijg je ruimte om nieuwe initiatieven en nieuwe ontwikkelingen te bedenken en door te voeren
 • Kun je als rechter zittingen doen, naast je managementtaken
 • Maak je onderdeel uit van het leidinggevendenteam van de rechtbank dat het bestuur adviseert en ondersteunt bij het reilen en zeilen van de rechtbank

Wat we van je vragen

Als rechter heb je natuurlijk al affiniteit met de rechtspraak. Kennis van het Civiel recht is hierbij mooi meegenomen, maar zeker geen must in je rol als leidinggevende. Leidinggevende ervaring is een pré maar geen vereiste.

Als leidinggevende ben je een verbinder en bevorder je de samenwerking. In jouw team is onderling vertrouwen een vanzelfsprekendheid. Je weet collega’s te inspireren om hun eigen bijdrage te leveren en hebt het vermogen je team te enthousiasmeren. Je bent een voortdurende verbeteraar en focust op vooruitgang. Je stuurt op resultaat en bent niet bang om te beslissen. De organisatie missie en waarden vertaal je naar concrete doelen en kaders, samen met medewerkers. Je neemt verantwoordelijkheid, reflecteert en hebt de moed om kwetsbaarheid te tonen.

Wat we je bieden

We bieden jou een functie waarin je samen met collega teamvoorzitters leert en ontwikkelt binnen een professioneel team. Aan deze functie is een salaris in schaal RA08 (maximaal € 9.471,57 bruto op basis van 36 uur) en een maandelijkse toelage van € 250,00 bruto verbonden. Je krijgt naast een uitdagende functie uiteraard ook volop de kans je verder te ontwikkelen in je rol door middel van een management development traject en we helpen je snel in het zadel als leidinggevende binnen onze rechtbank.

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland

In onze rechtbank is ruimte om je te ontwikkelen en eigen initiatief te tonen. Het is onze overtuiging dat als je werk doet dat aansluit bij je innerlijke drijfveer en bij gedeelde waarden, je met plezier kan werken en bereid bent het beste van jezelf te geven. Wij werken met drie kernwaarden namelijk: Betrouwbaar, Lef en Samenwerken met plezier en vinden het ontzettend belangrijk dat we bij alles wat we doen nadenken of het voldoet aan onze kernwaarden.

Wil je de rechtbank Midden-Nederland alvast wat beter leren kennen? Bekijk hier onze korte bedrijfsfilm!

Waar ga je werken?

De afdeling Civiel recht bij de rechtbank Midden-Nederland bestaat uit zes juridische teams en een administratief team. Op de locatie Utrecht zijn twee juridische teams belast met de handelszaken en twee juridische teams met de kantonzaken. Op de locatie Lelystad is er een team kanton en een team handel. De zes juridische teams worden elk aangestuurd door een teamvoorzitter juridisch en bestaan uit (senior) rechters, juridisch adviseurs en (junior en senior) gerechtsjuristen. In het administratieve team – verdeeld over de locaties Utrecht en Lelystad – werken administratief (juridisch) medewerkers, aangestuurd door operationeel leidinggevenden onder leiding van een teamvoorzitter administratie. Het managementteam van de afdeling Civiel bestaat daarmee uit zeven personen.

Interesse?

Mail je gemotiveerde sollicitatiebrief en curriculum vitae uiterlijk 14 december 2023 naar recruitment.RB-MNL@rechtspraak.nl o.v.v. “vacature TVJ-rechter Civielrecht LS” t.a.v. het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland.

 • Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je bellen met Patricia Messer-Dinnissen, president, op telefoonnummer 088 362 00 97.
 • Wil je weten hoe Brigitte van den Bergh van de afdeling Civiel recht de rol van teamvoorzitter ervaart? Ze vertelt je ook graag meer over de inhoud van de functie (06 15 82 28 67).
 • Bij vragen over de procedure kun je contact opnemen met de afdeling P&O (06 21 25 61 85).
 • Het 1e gesprek vindt plaatst op 18 december 2023. Het gesprek met het bestuur is op 15 januari 2024. Ben je niet beschikbaar op de aangegeven data? Wij kijken graag naar een passend moment.
 • Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure. Deze vindt plaats op 9 januari 2024.

De rechtbank Midden-Nederland wil een organisatie zijn waar iedereen welkom is. We geloven dat de kracht van diversiteit de kwaliteit van ons werk verhoogt. Jouw unieke perspectief is daarbij waardevol. We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal, je kwaliteiten en je werk- en levenservaring.

Referenties worden opgevraagd en we vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.