Vacature teamvoorzitter handelsteam (rechterlijk ambtenaar/gerechtsambtenaar)

Als je rechter of raadsheer bent
Als je gerechtsambtenaar bent

Het gerechtshof Amsterdam zoekt voor de afdeling civiel recht en belastingrecht een:
Teamvoorzitter handelsteam (rechterlijk ambtenaar/gerechtsambtenaar)

Over het gerechtshof Amsterdam

Het gerechtshof Amsterdam spreekt recht in hoger beroep in rechtszaken waarin eerder uitspraak is gedaan door de rechtbanken Noord-Holland en Amsterdam. Het zijn vaak zowel feitelijk als juridisch complexe zaken. Rechtspraak in hoger beroep houdt bijna altijd collegiale besluitvorming in door drie raadsheren, met voortdurende aandacht voor rechtsbescherming, rechtseenheid en rechtsontwikkeling.

Het rechtsprekende deel van het hof is als volgt georganiseerd. Er zijn vier zittingsteams in de afdeling strafrecht waarin verschillende specialismen en zaakstypen worden behandeld. De afdeling civiel recht en belastingrecht bestaat uit een team belastingzaken, een team familie- en jeugdzaken en een handelsteam.

Het handelsteam

Het handelsteam bestaat op dit moment uit drie subteams die in grootte verschillen: Aansprakelijkheid, Ondernemingen, Financieel recht (AOF), Bouw en Vastgoed (B&V) en Consument en Werk (C&W). Het team telt in totaal ongeveer 50 raadsheren. Er zijn twee specialistische kamers: de Ondernemingskamer en de Notaris- en Gerechtsdeurwaarderskamer. Het handelsteam heeft een te grote voorraad zaken, waardoor planningstermijnen in de meeste zaken in de knel komen. Het handelsteam heeft momenteel één teamvoorzitter en is op zoek naar een tweede teamvoorzitter.

De functie teamvoorzitter

Als teamvoorzitter geef je leiding aan de raadsheren van B&V en C&W. Daarbij werk je nauw samen met de andere teamvoorzitter die leiding geeft aan de raadsheren van AOF. Naast de teamvoorzitters is er een teammanager als leidinggevende van de gerechtsjuristen. Je maakt deel uit van het afdelings-MT samen met de teamvoorzitters van het belastingteam, het team familie- en jeugdzaken en het team administratie.
Je doet als ‘meewerkend voorman’ mee in het primair proces zodat je het werk kent en weet wat er gaande is in het team.

De belangrijkste aandachtspunten voor de teamvoorzitters van het handelsteam zijn de samenhang binnen het gehele handelsteam, zowel op inhoudelijke en organisatorische punten als sociaal, en de organisatie en de verdeling van het werk. Zorgen voor de mensen in het team staat centraal.

De uitgebreide functieomschrijving is te vinden in het landelijke functieprofiel teamvoorzitter gerecht.

De functie-eisen

Je hebt ruime ervaring als rechter of als raadsheer en bij voorkeur ervaring met leidinggeven. In het geval je geen rechter of raadsheer bent, heb je aantoonbare, ruime managementervaring binnen de rechtspraak.
In beide gevallen geldt dat je een uitstekende kennis hebt van het civiele recht en zo veel vakinhoudelijk gezag dat je voor de teamleden een gesprekspartner kunt zijn.

Je bent een leidinggevende die zich goed op de hoogte houdt van wat er speelt in het team en oog heeft voor de individuele behoeften en het welzijn van de raadsheren. Je hebt een stevige persoonlijkheid, bent duidelijk in de communicatie en durft beslissingen te nemen als dat nodig is. Samen met je collega teamvoorzitter zorg je voor sociale samenhang en bevorder je de inhoudelijke en organisatorische samenwerking tussen de veelal gespecialiseerde raadsheren. Omgevingsbewustzijn en overtuigingskracht zijn goed ontwikkelde competenties. Je hebt als teamvoorzitter en als lid van het MT een helicopterview en oog voor het organisatiebelang; je bent in staat ook over de grenzen van het eigen team heen te kijken.

Uren per week

De functie is opengesteld voor 36 uur per week.

Salaris

Als je rechter of raadsheer bent bedraagt het salaris minimaal € 8.599,36 en maximaal € 10.143,85 bruto (categorie 7 senior raadsheer) bij een 36-urige werkweek. Ben je nog geen senior raadsheer dan ontvang je in eerste instantie een toelage.

Als je gerechtsambtenaar bent bedraagt het salaris minimaal € 5.212,93 en maximaal € 7.747,70 bruto (cao Rijk schaal 13, salarispeil per 1 juli 2024) bij een 36-urige werkweek.

Het salaris wordt in beide gevallen vermeerderd met een toelage van € 250,00 bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

Reageren?

Indien je interesse hebt voor de functie teamvoorzitter kun je tot en met 28 juni 2024 je sollicitatiebrief en curriculum vitae digitaal sturen naar de president van het gerechtshof Amsterdam, mr. E. de Greeve, via a.a.w.meijer@rechtspraak.nl.

Een eerste gespreksronde (met de selectiecommissie) zal naar verwachting plaatsvinden op 3 juli 2024. De tweede gespreksronde (met de benoemingsadviescommissie) zal naar verwachting plaatsvinden in week 28 of 29. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Informatie

Voor meer informatie over de functie kun je telefonisch contact opnemen met Mark Bosch, teamvoorzitter handel, telefoonnummer 06 – 4685 6674.

Meer informatie over het gerechtshof Amsterdam vind je op Werkenbijderechtspraak.nl.