Teamvoorzitter(s) strafrecht rechter/niet-rechter 36 uur -rechtbank Rotterdam

Sluitingsdatum: 01/10/2023

Rechtbank Rotterdam is een van de grootste rechtbanken van Nederland. Op de locaties Rotterdam en Dordrecht behandelen we jaarlijks 165.000 zaken. Er werken ruim 1100 mensen bij de rechtbank: rechters, gerechtsjuristen, bodes en medewerkers administratie en bedrijfsvoering.

Bij rechtbank Rotterdam houden we van aanpakken, in een informele, collegiale sfeer. Wat ons motiveert is recht doen aan mensen en nieuwe oplossingen bedenken die de Rechtspraak nog toegankelijker maken. Rechtbank Rotterdam is er voor iedereen en dat zien we graag terug in de samenstelling van onze organisatie.

Team strafrecht

Het rechtsgebied strafrecht heeft drie zittingsteams, twee in Rotterdam en één in Dordrecht. Het kabinet RC, de verkeerstoren en de commissie van toezicht maken ook deel uit van team strafrecht. We zoeken twee teamvoorzitters, één voor de locatie Rotterdam en één voor de locatie Dordrecht. Verbinding creëren tussen de twee locaties is een constante factor in de twee functies.

Wat ga je doen?

Als teamvoorzitter leid je een zittingsteam. Een zittingsteam bestaat uit rechters en juristen. De juristen worden aangestuurd door het Hoofd Juridische Ondersteuning (HJO). Je stuurt op een verbindende manier de rechters, het HJO en de managementassistent aan, in lijn met de management- en resultaatafspraken. Een groot deel van je werk bestaat uit het dagelijks aansturen, motiveren en coachen van je teamleden.
Je werkt nauw samen met het H(J)O. Daarnaast werk je samen met je collega-teamvoorzitters van strafrecht en de managementteam(MT) secretaris. Met hen vorm je het MT Straf. Je bent medeverantwoordelijk voor de inrichting en resultaten van alle teams strafrecht en de afstemming met de ketenpartners.
Als leidinggevende ben je betrokken bij beslissingen die de hele rechtbank aangaan. Daarmee draag je bij aan het strategisch beleid en de doelstellingen van het rechtsgebied strafrecht en de rechtbank.

De managementtaken nemen het grootste deel van je werktijd in beslag. Als je rechter bent verricht je daarnaast in deeltijd rechterstaken.

Wat we van je vragen

Je bent een teamspeler. Je houdt rekening met de belangen van de professionals in je team en de belangen van de rechtbank. Je neemt beslissingen wanneer dat nodig is en durft los te laten wanneer het kan. Je stimuleert de ontwikkeling van je medewerkers en weet hun talenten gericht in te zetten. Je bent transparant en proactief. Je bent in staat collega’s mee te nemen in veranderingen. Je hebt dit in de praktijk laten zien.

Je hebt een groot abstractievermogen. Kennis van en ervaring in het strafrecht is een voorwaarde.

Voor zittingsteam 2 (locatie Rotterdam)

Je bent een charismatisch leider en je weet het managementteam en je team te winnen voor verbeteringen in het werkproces. Je staat voor je team en creëert een prettige werkomgeving. Je hebt humor en je bent een optimist.

Voor zittingsteam 3 en de Commissie van Toezicht (locatie Dordrecht)

Je bent zichtbaar en aanwezig op de Dordtse locatie. Je bent een sterke persoonlijkheid die stevig kan acteren. Je hebt oog voor de drie gelijkwaardige strafteams en hun gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je zorgt dat alle teams evenredige aandacht krijgen op het gebied van zaken, structuur en het delen van kennis en ervaring.

Deze vacatures staan open voor rechters en voor niet-rechters met ruime leidinggevende ervaring en een afgeronde WO-opleiding Nederlands recht.

Wat we je bieden

Een uitdagende baan met kansen om persoonlijk te groeien. Onze arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend geregeld volgens de cao RM (voor RA) en de cao rijk (voor GA).

Voor interne sollicitanten geldt afhankelijk van de ervaring een proefperiode van een jaar. Voor externe sollicitanten geldt een contract voor een jaar, bij goed functioneren is er zicht op een vast dienstverband.

  • Val je onder de arbeidsvoorwaarden van de rechterlijke macht, dan is het salaris voor deze functie maximaal € 9.331,60 bij een 36-urige werkweek. Rechters die worden benoemd, krijgen een toelage naar het salarisniveau van senior rechter. Na minimaal een jaar kan, bij gebleken geschiktheid, benoeming tot senior rechter plaatsvinden.
  • Als gerechtsambtenaar is het salaris voor deze functie maximaal € 6989,80 (schaal 13) met een functiegebonden toelage van € 300,00 bij een 36-urige werkweek.

Bij benoeming wordt – in overleg – bekeken of je kunt instromen in een op teamvoorzitters gericht management development traject bij de SSR, zodat je in je nieuwe rol wordt ondersteund.

Interesse?

Ben je op zoek naar een afwisselende baan waarin je bijdraagt aan het efficiënt functioneren van het managementteam strafrecht van rechtbank Rotterdam? Dan is deze functie perfect voor jou. Solliciteren kan tot en met 1 oktober 2023 via: vacaturesrechtbankrotterdam@rechtspraak.nl 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Julia Mendlik, President rechtbank Rotterdam, via j.mendlik@rechtspraak.nl of 088 362 62 60

Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure