Romy Hoonhorst – communicatieadviseur en persvoorlichter
Ik ben communicatieadviseur en persvoorlichter bij de rechtbank Overijssel binnen het team Voorlichting & Communicatie. We houden ons bezig met heel veel verschillende taken, zowel intern als extern.

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

‘Ik ben communicatieadviseur en persvoorlichter bij de rechtbank Overijssel binnen het team Voorlichting & Communicatie. We houden ons bezig met heel veel verschillende taken, zowel intern als extern.’

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat vind ik het mooie van ons werk, geen dag ziet er hetzelfde uit. Ik start altijd met het aanslingeren van mijn laptop en het omzetten van de perstelefoon, want die staat buiten kantooruren natuurlijk doorgeschakeld naar mij of één van mijn collega’s. Daarna haal ik een kop koffie en praat ik even bij met collega’s. Als persvoorlichter ben ik, samen met mijn collega’s, het eerste aanspreekpunt voor journalisten. Zij bellen, appen en mailen ons en bepalen voor het grootste deel dan ook hoe mijn werkdag eruitziet. En soms is er zo’n dag dat je denkt ‘nu ga ik dit doen’, maar dan vraagt de actualiteit van de dag om andere werkzaamheden. Dan moet je daarin wel snel kunnen schakelen.

Zoals ik hierboven al zei, begin ik mijn dag vaak met het pakken van een kop koffie. Die tijd is er niet altijd, want soms moet ik gelijk al naar de zittingszaal om een cameraploeg te begeleiden die opnames komt maken bij een grote strafzaak. Ook dat hoort bij ons werk.

Verdere dingen die ik op een ‘normale’ werkdag doe, zijn het schrijven en redigeren van nieuwsberichten voor rechtspraak.nl of ons intranet en het maken en monteren van nieuwsvideo’s (intern en extern). Ook ondersteun ik andere teams bij hun werkzaamheden, sluit ik aan als communicatieadviseur bij projecten en organiseer ik publieksactiviteiten zoals groepsbezoeken, gastlessen of onze open dag.

Wat is het leukst aan jouw werk?

Het leukste is dat ik elke dag mijn steentje bijdraag aan het begrijpelijk uitdragen van de uitspraken die onze rechters doen. Dat gaat van het anonimiseren en publiceren van uitspraken tot het schrijven van een begeleidend nieuwsbericht en het maken van een nieuwsvideo. Het is een uitdaging om een lange en ingewikkelde uitspraak te vertalen naar een begrijpelijk nieuwsbericht. Als dat lukt, ben ik tevreden.
Professioneel gezien vind ik de rechtszaken met veel persaandacht natuurlijk interessant. Daar komt veel bij kijken, zoals het goed faciliteren van de media. In de zittingszaal zijn zij de ogen en oren van de samenleving. Het is daarom belangrijk dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Zijn zij goed geïnformeerd? Passen alle journalisten in de zittingszaal of moet er een videoverbinding komen? Hebben zij een persrechter nodig?

Hoe ben je bij de Rechtspraak terechtgekomen?

Voordat ik aan de hbo-opleiding Communicatie begon, heb ik ook nog een tijdje getwijfeld over de studie Rechten. Uiteindelijk besloot ik toch communicatie te gaan studeren. Toch bleef het recht mij erg interesseren. Dit maakte dat ik in het 3e jaar van mijn studie de kans zag om dit te combineren door stage te lopen bij de rechtbank Overijssel. Vanaf dat moment heb ik altijd gezegd ‘als ik de kans krijg om terug te komen, dan doe ik dat direct’.

Waarom zou jij anderen deze baan aanraden?

Omdat het een heel afwisselende en verantwoordelijke baan is. Je bent de hele dag bezig met iedereen op de hoogte brengen van het laatste nieuws, zowel intern als extern. Daarnaast is de rechtbank ook gewoon een leuke organisatie om voor te werken, waar naast het serieuze werk ook echt ruimte is voor informeer contact en gezelligheid.

Lees andere verhalen

Sytske – juridisch adviseur

Ik wil mensen helpen, daarom ben ik rechten gaan studeren. Toen ik daarmee begon, dacht ik dat ik advocaat zou worden; inmiddels heb ik gemerkt dat je vanuit de Rechtspraak ook heel veel voor mensen kunt betekenen.