Mascha van Houten en Edwin Visser

Mascha werkt bij de rechtbank Gelderland sinds november 2019 en werft juristen, managers en staf collega’s. Edwin werkt bij IVO rechtspraak sinds juli 2020 en werft IT collega’s met diverse specialismes

Als jij aan de Rechtspraak denkt, denk jij dan alleen aan rechters of ook aan IT’ers, communicatie medewerkers, beveiligers, administratieve krachten of misschien zelfs wel aan recruiters? Mascha en Edwin vertellen graag over hun functie in recruitment en werving & selectie en hoe zij dagelijks de uitdaging aangaan de Rechtspraak als aantrekkelijke, moderne en inclusieve werkgever onder de aandacht te brengen bij juridische en niet-juridische doelgroepen.

Even voorstellen

Mascha van Houten
Werkt bij Rechtbank Gelderland sinds november 2019
Werft juristen, managers en staf collega’s

Edwin Visser
Werkt bij IVO Rechtspraak sinds juli 2020
Werft IT collega’s met diverse specialismes

Hoe ziet jouw baan eruit?

Edwin: “Mijn werk is eigenlijk de typische recruiter functie. Ik zit elke dag bovenop de nieuw binnengekomen kandidaten, die worden namelijk steeds schaarser waardoor je snel moet schakelen. Ik voer de gesprekken en begeleid het hele proces. Daarnaast overleg ik ook regelmatig met collega’s van arbeidsmarktcommunicatie en HR zodat we van elkaar op de hoogte zijn wat er speelt.” Mascha voegt daar aan toe dat het werk voor een deel operationeel is en voor een deel beleidsmatig. “Mijn core business is vacature intakes doen, een wervingsplan bedenken en van A tot Z betrokken zijn bij het werven en selecteren van nieuwe collega’s. Daarnaast werk ik ook aan projecten op het gebied van stagebeleid en onboarding. Ik vind het juist prettig om onderdeel te zijn van het HR team en daar een toegevoegde waarde kunnen bieden, maar ook om in direct contact te staan met kandidaten.”

Wat maakt het werk echt leuk?

“We hebben dit jaar circa 110 nieuwe collega’s aangenomen, daar ben ik trots op”, zegt Mascha. “Als ik een vacature uitzet, vorm ik direct een beeld van wie daar zou kunnen passen: ik wil de juiste kandidaat vinden. Als ik dan een nieuwe collega gevonden heb die een echte (wederzijdse) match is, levert me dat echt een ‘yes’ gevoel op.” “Dat hele proces van met de manager aan tafel zitten over wie je zoekt tot een bod doen aan een kandidaat en alles daartussen, dat vind ik erg gaaf”, zegt Edwin. “Net als het creatief blijven denken: als een kandidaat toch wordt afgewezen, ga ik op zoek naar een andere plek waar de kandidaat past en creëer ik mogelijkheden.”

Waar liggen de uitdagingen?

Edwin: “Je moet wel een stevige persoonlijkheid hebben om soms de spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen te houden. Ik ben heel flexibel in het geven van keuzes, maar het is onze zorg om werving & selectie te begeleiden. Managers kunnen meegeven hoe ze het graag willen hebben, maar uiteindelijk bepalen wij.” “Iedereen wil je graag helpen en samenwerken, maar je moet als recruiter creatief zijn en eerst de basis neerzetten”, vult Mascha aan.

Waarom heb je gekozen voor de Rechtspraak als werkgever?

“Ik hoor op verjaardagen wel eens ‘Werk jij bij de overheid als ambtenaar? Daar wordt toch niet heel hard gewerkt?’. Daar is nog best een groot vooroordeel over. Ik had zelf ook een ander beeld van de Rechtspraak, maar het is veel pragmatischer dan ik in eerste instantie had gedacht,” vertelt Edwin. “Ik bel kandidaten ook wel eens om half 7 ’s avonds, omdat ze dan beter bereikbaar zijn. Dat verwachten sommigen ook niet van een ‘ambtenaar’,” lacht Mascha. “Ik kan mijn eigen uren indelen, thuiswerken en bijvoorbeeld netwerk lunches inplannen of mensen uitnodigen om het gebouw te laten zien. Juist vanwege die flexibiliteit heb ik voor de Rechtspraak gekozen.”

“Daarnaast is het ook ontzettend leuk om te werken met mensen die oprechte passie hebben voor het vak, dat werkt heel aanstekelijk,” vult Edwin aan. “Mijn collega’s zijn zo gefocust op de rechtzoekenden, dat ze soms wel eens vergeten dat ze heel mooi werk doen en echt het verschil maken”, zegt Mascha, “Wij hebben daar als recruiter ook onze rol in, dat vind ik mooi.”

Lees andere verhalen

Sytske – juridisch adviseur

Ik wil mensen helpen, daarom ben ik rechten gaan studeren. Toen ik daarmee begon, dacht ik dat ik advocaat zou worden; inmiddels heb ik gemerkt dat je vanuit de Rechtspraak ook heel veel voor mensen kunt betekenen.

Timo Poppema – gerechtsauditeur

De Centrale Raad van Beroep in Utrecht oordeelt in hoger beroep over zaken over studiefinanciering, sociale zekerheidsrecht of ambtenarenrecht. Timo Poppema is gerechtsauditeur en bereidt hoger beroepszaken voor.