Ik zocht nieuwe doorgroeikansen
Ontdek waarom Gabriella portefeuillesecretaris werd bij IVO Rechtspraak.
Als jurist heeft Gabriella Hollenbrock absoluut een blauwe kant. Alles overzichtelijk en duidelijk, dat is prettig. Maar wat ze nu net zo leuk vindt aan de functie van portefeuillesecretaris, is vooral ook dat er een beroep op je sociale vaardigheden wordt gedaan. “Verbinding zoeken, mensen in gesprek brengen en zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Dat is ontzettend belangrijk.”

“Voordat ik twee jaar geleden bij IVO Rechtspraak kwam, was ik consultant bij een internationaal advocatenkantoor. Een familiebedrijf, waarmee ik nog steeds een band voel. Na veertien jaar was ik toe aan een volgende stap. Ik wilde graag naar een grotere en andere organisatie om me verder te ontwikkelen. Die mogelijkheid kreeg ik bij IVO, als portefeuillesecretaris voor straf. Behalve uit mijn studie wist ik niets van strafrecht. Maar ik had een enorme klik met de portefeuillehouder en zag het helemaal zitten om mijn soft skills vol in te zetten.”

"De wensen van gebruikers vertalen kan complex zijn. Je advisering aan de portefeuillehouder zit vaak in het verbindende stukje."

Ondersteunende en adviserende rol

“Voor digitalisering moet je bij de portefeuillehouder van IVO Rechtspraak zijn, dat weten de meesten bij de Rechtspraak. Elk rechtsgebied heeft een portefeuillehouder. Als secretaris ondersteun je de portefeuillehouder en ben je de schakel tussen IVO, de gerechten en ketenpartners. Bij straf zijn dat bijvoorbeeld het OM en de politie. Je bereidt overleggen inhoudelijk voor en adviseert. Welke stappen moeten we samen met bestuurders en gebruikers nemen? De wensen van gebruikers vertalen kan complex zijn. Mijn advisering aan de portefeuillehouder zit vaak in het het zorgen voor de verbinding. Bijvoorbeeld een ambassadeursgroep oprichten om tot een breed gedragen oplossing te komen, zoals bij de digitalisering van het primaire processysteem voor straf.”

“Je moet oog hebben voor de hele omgeving. Wat speelt er? En wie moeten er om de tafel vanuit IVO en daarbuiten om in gesprek te gaan? De relevante partijen bij elkaar brengen, daar gaat het om.”

Geen dag hetzelfde

“Het belangrijkste als secretaris is dat je niet alleen verbinding zoekt met de mensen in je eigen portefeuilleteam, zoals de informatiemanagers en IT-collega’s. Je moet oog hebben voor de hele omgeving. Wat speelt er? En wie moeten er om de tafel vanuit IVO en daarbuiten om in gesprek te gaan? De relevante partijen bij elkaar brengen, daar gaat het om. De ene keer zijn dat bijvoorbeeld bestuurders, de andere keer collega’s van IT of inkoop. Met zo veel spelers en zo veel belangen is het werk altijd anders. Elke dag bepaal je welke kant je uitgaat, waar je focus ligt en waar je gas geeft en juist niet. Heel afwisselend en uitdagend.”

Zelf je rol invullen

“In overleg met de portefeuillehouder heb ik mijn rol als secretaris zelf ingevuld, zoals dat voor ons prettig werkt. Die vrijheid heb je bij IVO. Het is geen typisch hiërarchische organisatie. Er is veel ruimte om je te ontwikkelen, los van je achtergrond of opleidingsniveau. Ik heb zelf ondertussen de stap gezet naar directiesecretaris en teamleider van het IV-Bestuursbureau. Vanuit mijn nieuwe rol coach ik onder meer de secretarissen van de verschillende portefeuilles.”

Leerzaam en interessant

“Het beeld van IVO dat ik in eerste instantie had, klopte helemaal niet. Ik dacht dat het meer een ambtelijke organisatie zou zijn. Het omgekeerde bleek waar. Er is veel passie en iedereen voelt zich verantwoordelijk en neemt eigenaarschap. Wat ik ook interessant vind, is dat we een organisatie in ontwikkeling zijn. Zo zijn we bezig met een vernieuwingsprogramma, waarin we steeds meer agile werken. Dat is erg leerzaam. Er heerst bovendien een collegiale sfeer, je staat voor elkaar klaar en helpt elkaar.”

“Het is fijn om op het schakelvlak te zitten tussen de dagelijkse gebruikers van een systeem en de makers daarvan.”

Allemaal even gedreven

“Mensen het leven makkelijker maken en ze een blijere dag bezorgen, voor mij is dat nog een reden waarom ik mijn werk graag doe. Het is fijn om op het schakelvlak te zitten tussen de dagelijkse gebruikers van een systeem en de makers daarvan. Begrijpen hoe het anders, beter kan, dat is mijn streven. Maar er zit nog een drive achter en die hebben we volgens mij allemaal bij IVO Rechtspraak. We werken voor iedereen die recht zoekt. Ik weet dat ik daar elke dag aan bijdraag, al is het indirect.”

Benieuwd of de functie portefeuillesecretaris iets voor jou is?
Ben je net als Gabriella een verbinder? Wil je ook afwisseling, ruimte om je te ontwikkelen en fijne collega’s? En is jouw drive om bij te dragen aan de digitalisering van de rechtspraak even groot? Kies dan voor een baan bij IVO Rechtspraak.
Word key user
Wil je wel bijdragen aan onze digitalisering, maar niet van functie veranderen? Meld je dan aan als key user bij de Rechtspraak.
Leer meer over onze digitalisering

Lees andere verhalen

Van gerechtsjurist naar productowner

Ontdek de nieuwe rol van Patrick bij IVO Rechtspraak