Ik werd meteen heel enthousiast van het idee om werken en leren te combineren
"Het traineeprogramma zag ik als een mogelijkheid om breed in de praktijk te kijken en te ontdekken hoe het echt gaat binnen de Rechtspraak.”

Gigi - trainee gerechtsjurist

“Tijdens een loopbaanevent van het gerechtshof Den Haag hoorde ik over het traineeprogramma van de Rechtspraak. Ik werd meteen heel enthousiast van het idee om werken en leren te combineren. Nu, een half jaar nadat het traineeprogramma is gestart, is dat enthousiasme alleen maar gegroeid. Ik had niet durven hopen dat het zo goed zou uitpakken!”

Ontdekken hoe het echt gaat binnen de Rechtspraak

Een bevlogen Gigi vertelt: “De rechtspraak heeft mij altijd geïnteresseerd, dus de keuze om rechten te gaan studeren was snel gemaakt. Daarna wist ik zeker dat ik hierin verder wilde. Het traineeprogramma zag ik als een mogelijkheid om breed in de praktijk te kijken en te ontdekken hoe het echt gaat binnen de Rechtspraak.”

“Het was superleuk om andere deelnemers te ontmoeten die ook allemaal heel enthousiast en positief zijn.”

De selectieprocedure: spannend, maar vooral ook leuk

“Het selectieproces vond ik spannend. Ik heb nooit eerder zo’n uitgebreide procedure meegemaakt. Vooral naar het assessment was ik heel nieuwsgierig. ‘Hoe ga ik dat doen? En wat komt er bij mij uit?’, vroeg ik me af. Uiteindelijk bleek het vooral leuk te zijn. Je wordt onder meer uitgedaagd om na te denken over pittige stellingen en je eigen morele kompas. De videopitch vond ik heel leuk om te doen. In twee minuten kun je laten zien wie je bent en waar je voor staat! 

Daarna kwam de schrijfopdracht en tot slot de selectiedag. Een dag met veel verschillende onderdelen, waarbij ik het gevoel had dat de organisatie mij nog beter kon leren kennen. Het was bovendien superleuk om andere deelnemers te ontmoeten die ook allemaal heel enthousiast en positief zijn.

Inmiddels vormen we een hechte groep. Voor iedereen is het nieuw. Dan is het leuk dat je je ervaringen kunt delen en kunt vragen: hoe gaat het bij jullie?”

Wat gebeurt er in het hoofd van een rechter?

“In het traineeprogramma begint iedereen bij Strafrecht en in het tweede jaar kun je zelf een rechtsgebied kiezen. Dit maakt het traineeprogramma zo divers en uitdagend. Vanwege mijn master Jeugdrecht en master Privaatrecht heb ik voor het tweede jaar gekozen voor de sectie Familie en Jeugd.  

Bij Strafrecht merk ik hoe interessant het is dat het werk zo dicht op de actualiteit en de maatschappij zit. Onderwerpen die je in het nieuws tegenkomt, komen terug in de zittingszaal. Je begint bij de politierechter, daarna ga je meedraaien bij de meervoudige kamer, die zwaardere of ingewikkeldere zaken behandelt. In de raadkamer overleggen de rechters met elkaar over de uitspraak. Als je daar als gerechtsjurist bij bent, krijg je inzicht in het hele besluitvormingsproces en vooral: wat gebeurt er in het hoofd van de rechter? Dat vind ik het meest interessant.”

“Ik denk dat het best uniek is dat je op deze jonge leeftijd zo intensief bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling.”

Interessante werkbezoeken, inhoudelijke thema’s, persoonlijke ontwikkeling

“Hoe mijn week eruitziet? Heel afwisselend. Op maandag heb je met de hele groep cursusdag. Die heeft altijd een andere invulling. De ene keer ga je op werkbezoek, bijvoorbeeld bij ketenpartners. Dat is echt een unieke kans. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, zoals het NFI (Nederlands Forensisch Instituut), ZSM (Zorgvuldig, Snel en op Maat), de Raad van State, de Hoge Raad, Pieter Baan Centrum en Slachtofferhulp Nederland.

De andere keer bijt je je vast in een inhoudelijk onderwerp, zoals het leren schrijven van een (concept)vonnis, of ga je aan de slag met de leerlijn Persoonlijk Leiderschap. Je leert daar veel over je talenten en de waarden van waaruit je werkt en handelt. Op een praktische manier en soms met hulp van een trainingsacteur word je je bewust van hoe je omgaat met andere mensen en hoe je handelt in bepaalde situaties. Doordat je met elkaar samenwerkt, ontdek je nieuwe manieren van kijken of beoordelen.”

Dynamisch en veelzijdig werk, in een open sfeer

“De andere dagen van de week werk ik op de rechtbank. Je bereidt de zitting voor, tijdens de zitting ben je de griffier en vervolgens ga je aan de slag met de uitwerking van het vonnis. Een vast schema, maar zeker niet saai. Elke zaak en elke verdachte is anders, waardoor geen zitting hetzelfde is. Bovendien werk je met verschillende rechters en volg je verschillende cursussen, ook dat maakt het werk dynamisch en veelzijdig.

Verder werken we best hard, maar daar houd ik ook van. Het is niets voor mij om me te moeten afvragen wat ik moet gaan doen. En wordt het teveel, dan kun je altijd om hulp vragen. De sfeer is heel open. Je luncht samen, iedereen loopt gemakkelijk bij elkaar binnen en staat klaar om je te helpen als je ergens niet uitkomt. Daaraan merk je dat je allemaal aan hetzelfde doel werkt: een goed functionerende rechtspraak.

Het voelt goed om voor een organisatie te werken die aandacht heeft voor beide kanten van het verhaal, de feiten zorgvuldig bekijkt en een uitspraak doet die mensen duidelijkheid geeft, zodat zij verder kunnen.”

“Als je nog niet precies weet wat je binnen (of buiten) de Rechtspraak wilt doen, dan is dit traineeprogramma de perfecte stap.”

De perfecte stap!​

“Als je nog niet precies weet wat je binnen (of buiten) de Rechtspraak wilt doen, dan is dit traineeprogramma de perfecte stap. Je volgt een heel afwisselend programma met een groep leuke mensen, je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je leert heel veel over jezelf én je doet werk dat echt van betekenis is!”

Wil jij leren en werken combineren?
Ontdek het traineeprogramma.
Benieuwd naar vacatures?

Lees andere verhalen

Een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat ik wil

“Gedurende twee jaar krijg je de kans om twee verschillende rechtsgebieden te verkennen. Je doet werkbezoeken, je maakt kennis met relevante vakinhoud én je gaat aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling."