Een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat ik wil
“Gedurende twee jaar krijg je de kans om twee verschillende rechtsgebieden te verkennen. Je doet werkbezoeken, je maakt kennis met relevante vakinhoud én je gaat aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling."

Sjoerd - trainee gerechtsjurist

“Ik ben breed maatschappelijk geïnteresseerd en nog steeds aan het ontdekken: wat past bij mij? Destijds koos ik ervoor om rechtsgeleerdheid te gaan studeren, maar het had evengoed bestuurskunde of psychologie kunnen zijn. Na afronding van mijn master kwam ik op LinkedIn het traineeprogramma van de Rechtspraak tegen. Dat sprak mij meteen aan. Vrienden van mij hebben iets dergelijks gedaan in andere sectoren en vertellen daar heel positief over.”

Unieke combinatie van werken en leren

Trainee Sjoerd vertelt waarom hij koos voor het traineeprogramma en wat zijn ervaringen tot nu toe zijn. “Gedurende twee jaar krijg je de kans om twee verschillende rechtsgebieden te verkennen. Daarnaast vind ik het programma op de cursusdagen heel interessant. Je doet werkbezoeken op plekken waar je normaal gesproken niet achter de voordeur kunt kijken, je maakt kennis met relevante vakinhoud op verschillende rechtsgebieden én je gaat aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Dat is een mooie, vrij unieke combinatie.

Natuurlijk moet je eerst zorgen dat je aangenomen wordt. Zo’n uitgebreide selectieprocedure als hier heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het begon met een online assessment, een intelligentietest, een videopitch en een schrijfopdracht. Daarna was er op de selectiedag opnieuw een programma, met onder andere een persoonlijk gesprek met een psycholoog en een groepsopdracht.

"Je vraagt je af: wat zoeken ze precies, waar letten ze op? Vanuit mijn omgeving kreeg ik het advies ‘blijf jezelf’ en dat heb ik gedaan."

Ondanks de uitgebreidheid en intensiteit van de procedure was de sfeer prettig en toegankelijk. We zijn gestart met een grote groep van 558 sollicitanten – de Rechtspraak was zelf ook verrast door de belangstelling – en uiteindelijk zijn er uiteindelijk 30 aangenomen. Met die groep volgen we het traineeprogramma.”

Je doet eerst ervaring op bij strafrecht

“In het eerste jaar begint iedereen met strafrecht; vanaf het tweede jaar ga je verder in het rechtsgebied van je eigen voorkeur.

Op dit moment ondersteun ik de politierechter met de voorbereiding van PR-zittingen. Ter zitting vervul ik de rol van griffier en na afloop schrijf ik mee aan het vonnis. Binnenkort mag ik meedraaien in de meervoudige kamer. Daar gaat het om complexe zaken, met dossiers van honderden pagina’s. Ik ben benieuwd wat de dilemma’s zijn. Hoe kom je tot een gezamenlijke verklaring, hoe verloopt het proces tussen rechters onderling? Dat simuleren we wel op de cursusdagen, maar dat blijft toch theoretisch; hoe gaat het in de praktijk?”

“In eerste instantie denk je dat jij de enige bent die tegen een bepaalde situatie aanloopt, maar tijdens de intervisie merk je: iedereen worstelt ermee.”

Herkenning en handvatten

“Ik vind de cursusdagen overigens heel boeiend. Het inhoudelijke deel wordt verzorgd door rechters, die met veel praktijkvoorbeelden komen. Daar steek je zoveel van op! Daarnaast is er ruimte om onderwerpen in te brengen die je zelf tegenkomt op de werkvloer.

Dat laatste doen we ook tijdens intervisie. In kleine groepen bespreek je situaties op de werkvloer. Bijvoorbeeld? Hoe ga je om met de werkdruk en de deadlines (we hebben een vrij strak zittingsrooster), waar trek jij de grens? Zo zijn er meer thema’s. In eerste instantie denk je dat jij de enige bent die tegen een bepaalde situatie aanloopt, maar tijdens de intervisie merk je: iedereen worstelt ermee. Het is prettig dat je die herkenning ziet en dat je handvatten aangereikt krijgt om ermee om te gaan.

Naast het vakinhoudelijke deel loopt persoonlijk leiderschap als een rode draad door het programma. Ook dat is intensief, afwisselend en interessant.”

Ethische en maatschappelijke aspecten trekken me

“In het tweede jaar ga ik me bezighouden met jeugd- en familierecht. Daar kijk ik erg naar uit. Ik heb een bachelor Rechtsgeleerdheid gedaan en daarna de master Recht en Arbeid, met een specialisatie in arbeids- en gezondheidsrecht. Vooral de ethische en maatschappelijke aspecten daarin trekken me. Het feit dat ik zelf tegen dingen aangelopen ben – en nog steeds – speelt daarin een belangrijke rol.

Nu is gezondheidsrecht een heel specifiek rechtsgebied waarin maar weinig banen beschikbaar zijn. Bij Jeugd- en Familierecht zijn er meer mogelijkheden en kun je ook je steentje bijdragen in situaties waar gezinnen mee geconfronteerd worden. Dat probeer ik overigens ook nu al, buiten mijn werk, als vrijwilliger bij een Ronald McDonald Huis.”

“Het traineeprogramma biedt de kans om me breed te oriënteren en te ontdekken.”

Mijn horizon zo ver mogelijk verbreden

“Hoe ik mijn toekomst zie? Sommige trainees hebben een heel duidelijke passie voor een bepaald rechtsgebied en weten precies wat ze daarin willen doen. Ik ben breed geïnteresseerd in verschillende maatschappelijke thema’s. Juist daarom is dit traineeprogramma geschikt voor mij. Het biedt de kans om me breed te oriënteren en te ontdekken: waar ligt mijn affiniteit, waar krijg ik energie van?

Op dit moment is dat de ruimte die ik krijg om mezelf te ontwikkelen. Ik ben er nog niet van overtuigd dat ik bijvoorbeeld rechter wil worden, voorlopig wil ik mijn horizon zo ver mogelijk verbreden. Dat kan op deze manier heel goed!”

Wil jij leren en werken combineren en je breed te oriënteren?
Ontdek het traineeprogramma.
Benieuwd naar vacatures?

Lees andere verhalen

Ik werd meteen heel enthousiast van het idee om werken en leren te combineren

"Het traineeprogramma zag ik als een mogelijkheid om breed in de praktijk te kijken en te ontdekken hoe het echt gaat binnen de Rechtspraak.”