Home > Junior gerechtsjurist strafrecht
Niets zo belangrijk als het werk van de junior gerechtsjurist. Jij zorgt voor een strakke planning, bewaakt termijnen en ondersteunt de rechters.
Hierbij maak je onderdeel uit van een poule van medewerkers die verantwoordelijk is voor de behandeling van zaken op verschillende specifieke werkterreinen. Je zet je tanden onder andere in de ‘Wet Mulder’ zaken. Dit zijn verkeersovertredingen. De burger aan wie een sanctie is opgelegd, kan daartegen een beroep instellen bij de officier van justitie. Tegen deze beslissing kan vervolgens een beroep worden ingesteld bij de kantonrechter. Deze zaken bereid jij voor ten behoeve van een goede behandeling van de zaak op zitting. Verder sluit jij aan als griffier op zitting en werk jij daarna de uitspraken voor de rechter verder uit.
Verder bestaan de werkzaamheden in de poule uit het behandelen van zaken die op grond van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen worden aangebracht (de zgn. PR-USB-zittingen), kantonstrafzittingen, PR CVOM-zittingen en de raadkamer gevangenhouding. Binnen deze poule heb je in beginsel je eigen taakaccent, maar van iedere medewerker wordt verwacht dat hij of zij op alle werkterreinen inzetbaar is. Daarnaast maken het beoordelen van zogenaamde buitenraadkamerzaken onderdeel uit van je werkzaamheden.
Ook neem je (actief) deel aan kennisgroepen, scholings- en jurisprudentiebijeenkomsten. Kortom, als junior gerechtsjurist vervul je een onmisbare en verantwoordelijke rol binnen de rechtbank.
Contract: een jaarcontract voor 32 tot 36 uur per week, met uitzicht op een vast dienstverband.
Salaris: inschaling in schaal 8 (minimaal € 3.246,16 en maximaal € 4.340,57 bruto bij een werkweek van 36 uur), op basis van je werkervaring.
Keuzebudget: 16,5% van je bruto jaarsalaris om je eigen arbeidsvoorwaarden samen te stellen. Je kunt je budget bijvoorbeeld laten uitbetalen op tijdstippen die je zelf wilt, extra verlofuren kopen, maar ook een fiets voor woon-werkverkeer aanschaffen. Ook hebben we een goede regeling voor ouderschapsverlof.
Vakantiedagen: 144 vakantie-uren en 64 IKB-uren (bij 36 uur).
Vergoedingen: voor het inrichten van je thuiswerkplek en/of voor het verduurzamen van je woning.
Thuiswerken: in overleg mogelijk.
Doorgroeimogelijkheden: de functie zit vol mogelijkheden om je kennis verder uit te breiden en je te ontwikkelen. Daarvoor kun je tal van opleidingen volgen en we hebben een loopbaanbeleid.
Woon-werkvergoeding: wij stimuleren reizen met het openbaar vervoer, je krijgt van ons een ov-chipkaart voor woon-werkverkeer.
Pensioen: je bouwt pensioen op bij het ABP, een van de grotere pensioenfondsen van Nederland.
Wij volgen de CAO Rijk. Bekijk hier alle voorwaarden.
Fabiënne, gerechtsjurist: “Geen één dag is hetzelfde. De ene week ben ik als griffier op zitting voor de afhandeling van verkeersboetes, de andere keer voor openbare dronkenschap of rijden onder invloed. Hierdoor doe ik brede ervaring op en dit biedt mogelijkheden om door te kunnen groeien binnen de Rechtspraak. Daarnaast staan collega’s altijd open om mijn vragen te beantwoorden en hangt er een fijne informele sfeer binnen het team. Dit maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga”.
Heb jij als junior gerechtsjurist alle kwaliteiten om een rechtszaak van a tot z in goede banen te leiden?
Jij hebt:
Jij kunt:
Rechtbank Den Haag
Bij rechtbank Den Haag werken ruim 1000 bevlogen, trotse en betrokken professionals. Zowel binnen als buiten de zittingszaal zetten we ons allemaal in voor een rechtvaardige samenleving. Onze kernwaarde integriteit is verweven in het DNA van al onze medewerkers – van rechter tot bode. We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt, zich thuis voelt, plezier heeft in het werk en zichzelf kan zijn in een informele werksfeer.
Meer weten over rechtbank Den Haag? Klik hier.
Cluster Strafrecht
Je komt te werken in één van de zittingsteams. Bij de rechtbank Den Haag is het rechtsgebied Strafrecht onderverdeeld in vier teams: twee zittingsteams, het kabinet rechter-commissaris en een team voor de zaaksplanning en administratie. Binnen de zittingsteams worden strafzaken behandeld door de meervoudige kamer en enkelvoudig door de politierechter.
De teams bestaan naast de teamvoorzitters, de hoofden juridische ondersteuning en de managementondersteuners uit rechters, stafjuristen, (senior) gerechtsjuristen, juridisch administratief medewerkers en enkele stagiairs. Regelmatig organiseren we activiteiten om de teamband te versterken. Wij vinden het belangrijk dat je plezier hebt in je werk.
De sollicitatieprocedure bij de Rechtspraak loopt via onderstaande stappen. Zo komen we zo veel mogelijk over jou te weten en laten we jou kennismaken met ons.
Bij voldoende geschikte kandidaten behouden wij ons het recht om de vacature eerder te sluiten.
Meer informatie over de functie?
De functie van junior gerechtsjurist valt onder het functiegebouwrijk profiel: commissiesecretaris schaal 8.
Bel, mail of stuur een WhatsApp naar Emma van Noort, operationeel manager. EJ.van.Noort@rechtspraak.nl 06 52 83 04 73
Meer informatie over het sollicitatieproces?
Mail naar wervingenselectie.rb.denhaag@rechtspraak.nl, Team P&O.
Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen. Doorplaatsing en/of overname van deze vacature is niet toegestaan. De Rechtspraak besteedt nadrukkelijk aandacht aan divers en veelzijdig samengestelde teams.
Meld je aan voor de vacature-alert en ontvang de nieuwste vacatures via e-mail.
Meld je aan voor de vacature-alert en ontvang de nieuwste vacatures via e-mail.